Δημοσκόπηση MRB: Πιο σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας θέλουν οι πολίτες—Πώς «βλέπουν» τα σενάρια συγκυβέρνησης

Οι κομματικές ανακατατάξεις, αλλά και η άποψη των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά και τη λειτουργία της ΕΥΠ παρουσιάστηκαν στο 2o μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της MRB, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Η έρευνα περιγράφει τις τάσεις στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές, την εκτίμηση των ερωτηθέντων για το ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της ΕΥΠ αλλά και τη στάση που επιθυμούν να κρατήσει η χώρα έναντι της Τουρκίας.

Με φόντο το μπαράζ προκλήσεων από τη γειτονική χώρα, στην ερώτηση για τη στάση που θα έπρεπε να κρατά η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία, σε ποσοστό 41,8% οι πολίτες απαντούν πως αυτή θα έπρεπε να είναι πιο σκληρή, ενώ σε ποσοστό 38,5% πως θα έπρεπε να είναι όπως ακριβώς τώρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στο ερώτημα αν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της ΕΥΠ, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους απαντούν πως κανένας από τους δύο. Ειδικότερα, σε ποσοστό 18,8% οι πολίτες λένε η ΝΔ, σε 20,2% ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποσοστό 42,8% κανένας από τους δύο.

Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 49,2% πως θα ήθελαν να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων και το 43,2% εξ αυτών απαντά πως θα προτιμούσαν να γίνουν νέες εκλογές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα σε ό,τι αφορά την διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου βουλευτικών εκλογών αλλά και τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων για τα κόμματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ