Δημοσκόπηση MRB: Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες – Η πρόθεση ψήφου και τα σενάρια για τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Μία νέα δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για το OPEN, οι πολίτες σε ποσοστό 56,2% αξιολογούν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και ακολουθεί η ανεργία, με ποσοστό 11,8%.  Έπονται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και η εγκληματικότητα, ενώ το 2,8% των πολιτών να αξιολογεί τις υποκλοπές ως το βασικότερο ζήτημα που τους απασχολεί.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,6% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο το ΠΑΣΟΚ που καταγράφει ποσοστό 12,1%. Τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 5,1% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το Μέρα25 με 4,2% και 3,5% αντίστοιχα.  Με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς την αποχή και τα λευκά) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 5,#, Ελληνική Λύση 4,4 και Μέρα25 3,7%.

 

 

Η αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ

Όσον αφορά στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7. Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ  το 19,6% απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

Το 38,9% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ το 29% τον Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με τα σενάρια συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, το 22,6% απαντούν ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Αντίστοιχα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ