Δημήτρης Κουτσούμπας σε Μητσοτάκη: Προετοιμάζετε έναν οδυνηρό, απαράδεκτο συμβιβασμό με την Τουρκία στο Αιγαίο

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για το νομοσχέδιο αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων και  στηλίτευσε την βιασύνη της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο αυτό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ενώ η μισή Ελλάδα καίγεται, εσείς εδώ μέσα βγάζετε κορώνες για τον Ελληνισμό της διασποράς…».

Κουτσούμπας: Η ομιλία του πρωθυπουργού θύμισε λίγο από Κένεντι και λίγο από Μπάιντεν

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου έθεσε το ερώτημα «μήπως η βιασύνη της κυβέρνησης συνδέεται και με μια άλλη της βιασύνη, να προωθήσει τις επικίνδυνες διευθετήσεις με την Τουρκία και μάλιστα υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό;».

«Ακούσαμε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να μιλάει για “αναγκαίες υποχωρήσεις” και να λέει ότι “η εθνική κυριαρχία είναι σχετική έννοια”. Τι ακριβώς εννοεί; Κυριαρχία σημαίνει έδαφος, χωρικά ύδατα και εθνικός εναέριος χώρος. Τι από όλα αυτά είναι σχετικό;» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ

«Ξέρουμε ότι ο εθνικισμός, στα θολά νερά του οποίου έχετε “ψαρέψει” πολλές φορές και εσείς και άλλοι πολλοί που έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους τώρα, είναι “ένα τσιγάρο δρόμος” από τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Εθνικισμός και κοσμοπολιτιαμός είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που χρησιμοποιείται ανάλογα την περίσταση. Και αυτός ο δρόμος διανύεται πολύ εύκολα όταν το απαιτήσουν διάφοροι γεωπολιτικοί παράγοντες, επενδυτικά σχέδια και συμφέροντα, τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο και τον ακραίο εθνικισμό» πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει το λαό εδώ και καιρό πως η κυβέρνηση «δουλεύει συστηματικά για να διαμορφωθούν οι όροι της συνδιαχείρισης, συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με το τουρκικό κράτος, προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, σε βάρος βέβαια των δύο λαών, με βαριές συνέπειες στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

«Προετοιμάζετε έναν οδυνηρό, απαράδεκτο συμβιβασμό. Είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό φανερό…» σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Δυστυχώς βλέπετε τους ομογενείς σαν ”κουκιά”»

Χαρακτήρισε ως το «πιο προκλητικό απ’ όλα» το να «παριστάνει η κυβέρνηση πως είναι η μόνη που κόπτεται για τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και θέλει να τους δώσει φωνή» και αναφέρθηκε στις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που «σπρώχνουν νέους ανθρώπους στη μετανάστευση», προσθέτοντας ότι ούτε τα προβλήματα των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως η ελληνόγλωσση εκπαίδευση, δεν αντιμετωπίστηκαν από τις κυβερνήσεις.

«Δυστυχώς, τους ομογενείς τούς βλέπετε σαν “κουκιά” και τίποτα περισσότερο. Ξέρετε, θα μπορούσαμε κι εμείς να σκεφτούμε με τον ίδιο τρόπο και να πούμε ότι μας συμφέρει να ψηφίζουν περισσότεροι στις κάλπες του εξωτερικού, στις οποίες πήραμε 12%. Είναι, άλλωστε, γνωστοί οι δεσμοί αίματος που έχουμε -και μέσω των οργανώσεών μας στο εξωτερικό- με τους Έλληνες μετανάστες, νεότερους και μεγαλύτερους, όλων των γενιών» τόνισε.

Σημείωσε ότι η διαφορά του ΚΚΕ από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα είναι ότι τοποθετείται από θέση αρχών και λέει ότι «πρέπει να διευκολύνονται να ψηφίζουν οι ομογενείς εκείνοι που διατηρούν πραγματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, που οι συνθήκες ζωής τους προσομοιάζουν στις συνθήκες ζωής των υπολοίπων ψηφοφόρων. Που θα δεχτούν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- και τις συνέπειες της μίας ή της άλλης πολιτικής επιλογής για το κόμμα που θα ψηφίσουν».

«Γι’ αυτό και προτείναμε τα συγκεκριμένα κριτήρια που υιοθέτησε τελικά η Βουλή στον υπάρχοντα νόμο και είναι κριτήρια παρόμοια με αυτά που έχουν όλες οι χώρες με μεγάλη ομογένεια, όπως η δική μας, για ευνόητους λόγους που σχετίζονται και με την κυριαρχία. Κάποιες μάλιστα από αυτές που εσείς οι ίδιοι αποκαλείτε ως “σοβαρές χώρες” έχουν και πολύ αυστηρότερα κριτήρια» πρόσθεσε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Θέλετε να συζητήσουμε ακόμα πιο κατάλληλα κριτήρια; Εδώ είμαστε, να το κάνουμε. Δεν είναι αυτός όμως ο σκοπός σας. Αυτό που πάτε να κάνετε είναι μια μεγάλων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με τη διευκόλυνση και τη συμπερίληψη ανθρώπων που δεν έχουν κανέναν δεσμό με την Ελλάδα, εκτός από τον συναισθηματικό που δεν αμφισβητούμε καθόλου, που τον εκτιμάμε βεβαίως, τον υπολογίζουμε, αλλά δεν αρκεί» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η κυβέρνηση περνά τον νόμο με την στήριξη του φασιστικού μορφώματος»  

Είπε ότι η κυβέρνηση «περνά τον νόμο με την στήριξη του φασιστικού μορφώματος που εκπροσωπεί τον φυλακισμένο προς το παρόν για την εγκληματική οργάνωση της Χ.Α Κασιδιάρη, ενός άλλου κόμματος που εμφορείται από ανορθολογικές, εθνικιστικές, ρατσιστικές απόψεις, αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας που σας έδωσε και συγχαρητήρια». «Όσο για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιδιώκει να προσδώσει δήθεν “προοδευτικό άλλοθι” στο νομοσχέδιό σας, τι να πει κανείς;» ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως «η διευκόλυνση αφορά μονάχα όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι και μπορούν και σήμερα να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν», καθώς, όπως είπε, «όσο ισχύει το απαράδεκτο δίκαιο του αίματος, που δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας, και άρα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι είχε έναν πρόγονο, έστω και μακρινό, από το 1900, που να ήταν από την Ελλάδα».

Ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει κίνητρο «για να γίνουν μαζικές αιτήσεις απόκτησης της ιθαγένειας από ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν είχαν ασχοληθεί καν, ούτε καν τους ενδιέφερε». Είπε ότι σε περίπτωση που η ψήφος ανθρώπων, που ζουν στην άλλη άκρη του κόσμου και πιθανά να μην έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, παίξει καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα «θα στραφούν οι άνθρωποι που ίσως ήθελαν ένα άλλο αποτέλεσμα, εναντίον των ομογενών». «Βλέπετε πώς διαμορφώνετε τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί διχόνοια ανάμεσα στους “μέσα” και στους “έξω”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκανε λόγο για τον «απόλυτο παραλογισμό» του νομοσχεδίου «να διευκολύνεται να ψηφίζει από τον τόπο που βρίσκεται αυτός που δουλεύει, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και να μην διευκολύνεται αυτός που δουλεύει μια σεζόν στη Σαντορίνη». Είπε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του «για να μην περάσει η προπαγάνδα σας τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων».

«Να είστε σίγουροι ότι οι ομογενείς, οι μετανάστες εργάτες των προηγούμενων δεκαετιών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι -κυρίως επιστήμονες- που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά που σπουδάζουν τώρα στο εξωτερικό, έχουν και γνώση και κρίση και μνήμη. Καταλαβαίνουν πολύ καλά τι πάτε να κάνετε και δεν θα τους παραπλανήσετε έτσι εύκολα με τις κενές περιεχομένου συναισθηματικές κορώνες σας… Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενάντια στην πολιτική σας, ενάντια στο βάρβαρο σύστημα που υπηρετείτε και που η βαρβαρότητά του κυριολεκτικά δεν έχει σύνορα» υπογράμμισε, καταλήγοντας στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κουτσούμπας για πυρκαγιές: Προβάλετε την επιχείρηση εκκένωσης στην Ρόδο ως άθλο – Έλεος!

Ο γ.γ. του ΚΚΕ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που φέρνει το νομοσχέδιο στην Βουλή «τις κρίσιμες ώρες που κάτοικοι και πυροσβέστες, έδιναν μια τιτάνια και άνιση μάχη με τις φλόγες σε ολόκληρες περιοχές της Αττικής και πολλών άλλων νομών και σήμερα βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να έχουν γίνει αποκαΐδια. Και η καταστροφή συνεχίζεται».

«Έχετε μάλιστα το θράσος να προβάλλετε με τη βοήθεια, ορισμένων κυρίως Μέσων Ενημέρωσης, την επιχείρηση εκκένωσης χιλιάδων τουριστών και κατοίκων από τις τουριστικές περιοχές της Ρόδου που παραδόθηκαν στις φλόγες ως άθλο! Έλεος! Για να μη πω για την μεγάλη ντροπή του τουριστικού σας θαύματος! Να βουλιάζει ένα ολόκληρο νησί από τουρίστες, αλλά να καίγεται για μέρες, γιατί δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές, γιατί δεν έχετε πάρει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης αντιμετώπισης των πυρκαγιών!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις αναμασούν τη «γνωστή καραμέλα για την κλιματική αλλαγή και κρίση που έχει έρθει απ’ την κλιματική αλλαγή» για να «καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους».

Σημείωσε ότι δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, ούτε για την ελλιπή στελέχωση των Δασαρχείων, την μη ενίσχυση της Πυροσβεστικής με το απαραίτητο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα.

Ανέφερε τις εικόνες εγκατάλειψης ολόκληρων οικισμών, την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών σε ακαθάριστα δάση, τους πυροσβεστικούς κρουνούς χωρίς νερό, τις λιγοστές επίγειες δυνάμεις, με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες εναέριες πτήσεις πυροσβεστικών μέσων που είδαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έτρεξαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν.

«Και βέβαια το αυτοματοποιημένο μήνυμα του “τρεχάτε να σωθείτε” με δρόμους που ανοιγόκλειναν συνεχώς, ήταν η μόνη “λύση” που πρόκρινε η κυβέρνησή σας, δημιουργώντας ένα ακόμα αλαλούμ. Βέβαια απ’ τις οδηγίες για εκκενώσεις εξαιρούνταν η μεγαλοεργοδοσία, που επέλεγε να μείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς, δίπλα στα πύρινα μέτωπα, αδιαφορώντας για τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων» πρόσθεσε. Είπε ότι το ΚΚΕ προειδοποιούσε για όλα αυτά, αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα γιατί «όλα αυτά τα αντιμετωπίζει ως “κόστος”».

«Και φτάνουμε κάθε χρόνο να μετράμε απώλειες φυσικού πλούτου, περιουσιών. Είμαστε ακόμα στον Ιούλιο. Έχουμε δρόμο δηλαδή ακόμα. Θα σας το ξαναπούμε: Πάρτε τώρα όλα τα μέτρα για να μην έχουμε άλλες τέτοιες καταστροφές… Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι άλλοθι αλλά ο λόγος για να υπάρξει επιτέλους πραγματική αλλαγή πλεύσης στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας με προτεραιότητα στην πρόληψη» υπογράμμμισε.

Σημείωσε ότι «για άλλη μια χρονιά τα χρήματα που εγκρίθηκαν για έργα δασοπροστασίας είναι το 10% αυτών που είναι αναγκαία σε ετήσια βάση για το σύνολο της δασοπροστασίας. Με τα χρήματα αυτά, έγιναν αποσπασματικοί και αμφίβολης αποτελεσματικότητας καθαρισμοί, στο 1% των εκτάσεων, ενώ έπρεπε να έχουν γίνει καθαρισμοί σε 4 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ως απόλυτη προτεραιότητα, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε καταλήγοντας ότι η κυβέρνηση δείχνει να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές «σαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εξαγγείλει την επιτάχυνση της ίδιας συνταγής που μας έχει φέρει ως εδώ: Της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης”, που αποδεικνύεται μόνο μαύρη, κατάμαυρη και για το περιβάλλον και για τις τσέπες των εργαζομένων! Την επιτάχυνση επίσης και της εμπορευματοποίησης των δασών, γιατί αυτό κρύβεται πίσω από τη λεγόμενη πολιτική της “πιο επιθετικής διαχείρισης των δασών”».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ