Δηλώσεις του Κ. Παπούλια και του Τ. Nikolic

Δηλώσεις του Κ. Παπούλια και του Τ. Nikolic

Το Ανώτατο Παράσημο της Δημοκρατίας της Σερβίας απένειμε στον Κάρολο Παπούλια ο Πρόεδρος Δημοκρατίας της Σερβίας Tomislav Nikolic κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βελιγράδι. Με τη σειρά του ο Κ. Παπούλιας απένειμε στον Τ. Nikolic Nikolic τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

Μετά την απονομή οι δύο πρόεδροι προέβησαν στις παρακάτω δηλώσεις: 

TOMISLAV NIKOLIC:

Με τον Πρόεδρο Παπούλια έχουμε συνομιλήσει για τη συνέχιση των εξαιρετικά καλών διμερών σχέσεων και για τον περαιτέρω πολιτικό διάλογο και διαπιστώσαμε από κοινού ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι άριστη σε όλους τους τομείς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι η Ελλάδα στηρίζει τη Σερβία στις στρατηγικές προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής: στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, στην προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και στην αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική συνεργασία, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, με 2,2 δις ευρώ επενδεδυμένα κεφάλαια, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στον τραπεζικό τομέα, τομέα της ενέργειας, των ακινήτων, των ξενοδοχείων, της τσιμεντοβιομηχανίας κλπ. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες αναβάθμισης και αύξησης του όγκου των εμπορικών συναλλαγών. Μετά την απόκτηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Σερβία θα είναι ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός, όχι μόνο για την επέκταση των υφισταμένων δραστηριοτήτων, αλλά και για την έλευση νέων επενδυτών από την Ελλάδα, οι οποίοι θα βρουν εδώ όχι μόνο επικερδείς επενδύσεις, αλλά και πιστούς φίλους. Ταυτόχρονα, με τη μεταρρύθμιση του τομέα της δικαιοσύνης και την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, δημιουργούμε ένα περιβάλλον, το οποίο, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση, δημιουργεί βέλτιστες συνθήκες για την επέκταση της οικονομίας.

Οι δραστηριότητες σε διάφορους τομείς μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ ζωντανές. Μέχρι τώρα έχουν επικυρωθεί 32 διμερείς συμφωνίες, ενώ σε προετοιμασία βρίσκεται και η Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης και το Πρωτόκολλο Εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής με την ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος, με στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο φιλικών λαών σε διάφορους τομείς.

Θα ήθελα ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια για τη θέση αρχών σχετικά με το Κόσοβο και Μετόχια και τη στήριξη στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Σερβίας. Αναμένουμε σύντομα την μοιραία απόφαση, στη λήψη της οποία θα λάβουν μέρος και οι Έλληνες φίλοι μας. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία μας. Η απόφαση αυτή θα σηματοδοτήσει στη Σερβία εάν είναι επιθυμητή, να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας ή όχι. Από πλευράς της, η Σερβία έκανε τα πάντα ώστε να εκπληρώσει τους όρους που της ετέθησαν και η μπάλα βρίσκεται τώρα στην πλευρά των Ευρωπαίων. Στο σταυροδρόμι στεκόμαστε ήρεμοι, καθώς ξέρουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι και ειλικρινείς άνθρωποι, έναντι της Ευρώπης και έναντι των εαυτών μας. Εμείς γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα, ως φίλος μας, βρίσκεται πλήρως στο πλευρό μας. Αναμένουμε ότι η φιλία μας έναντι κάποιων άλλων  μελών θα είναι αμοιβαία, ώστε να έχει η Σερβία τη δυνατότητα να εξασφαλίσει στους πολίτες της μια καλύτερη διαβίωση και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτομαι επισήμως τη Σερβία και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη θερμή φιλοξενία. Με τον Πρόεδρο Νίκολιτς εξετάσαμε διεξοδικά την πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Σερβίας: πολιτικών, πολιτιστικών και οικονομικών. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές αλλά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την παραπέρα ανάπτυξή τους. Εξετάσαμε την πορεία των σχέσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβα στον φίλο Πρόεδρο, ότι υποστηρίζουμε – και το πράττουμε σθεναρά – την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο άμεσα, τη σύντομη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο Νίκολιτς για την πορεία των εθνικών μας  θεμάτων. Επεσήμανα, ότι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος θα συμβάλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας και τον ευχαρίστησα για τη διαχρονική υποστήριξη της Σερβίας στο Κυπριακό. Οι δυο χώρες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ όπου και επανέλαβα την ειλικρινή πρόθεση της χώρας μου να εξευρεθεί, το ταχύτερο δυνατόν, αμοιβαίως αποδεκτή λύση.  Τόνισα ότι η τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας είναι καίρια προϋπόθεση για το ευρωπαϊκό μέλλον κάθε υποψήφιου προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ειλικρινής, σταθερή και γόνιμη συνεργασία των δυο χωρών μας αποτελεί συμβολή στη  σταθερότητα  και την ευημερία  των Βαλκανίων αλλά και συνολικά της Ευρώπης . Η ένταξη της Σερβίας στο κοινό μας σπίτι θα είναι μια  πολύ σημαντική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή μας. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για τη θερμή φιλοξενία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ