Διέψευσε ο Σακελλαρίδης το “τηλεφώνημα” στον Γιούνκερ

Σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους θεσμούς όπως διευκρίνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη γενική γραμματεία Τύπου.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ξεκαθάρισε πως το κείμενο των 47 σελίδων που απέστειλε η κυβέρνηση δεν αντανακλά τη θέση της αλλά «το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση κάτι στο οποίο συμφώνησαν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο κ. Σακελλαρίδης διέψευσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι «πραγματικά ένας φίλος της Ελλάδας και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ομαδοποίηση των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Σακελλαρίδης εξήγησε ότι αυτή ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και ενώ η ελληνική πλευρά είχε ενημερώσει ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί η συγκεκριμένη κίνηση.

Ακόμη, αποκάλυψε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί κάποια θέση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και σημείωσε πως «το κείμενο των 47 σελίδων αποδεικνύει την ισχυρή, πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να βρεθεί λύση».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τήρησης της κομματικής πειθαρχίας απέναντι στη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ζήτημα προσωπικής, πολιτικής ευθύνης.

«Μια συμφωνία την οποία θα αποδεχθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο θα συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης ενώ προσέθεσε πως οι διαγραφές βουλευτών δεν είναι στο πλαίσιο της παράδοσης μιας κοινοβουλευτικής ομάδας και ενός κόμματος όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σακελλαρίδης έθεσε και το πλαίσιο της συμφωνίας που επεξεργάζεται η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά επιζητά μια ενιαία συμφωνία με ενιαίους όρους και ενιαία προαπαιτούμενα.

Επίσης, έβαλε τέλος στα σενάρια εκλογών, διαβεβαιώνοντας πως αυτή η κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα τετραετίας και από το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα δεν περνά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλισης ενός έκτακτου Eurogroup με αίτημα της Ελλάδας, ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα του χρέους έχει τεθεί και «περιμένουμε να δούμε πως θα προχωρήσει».

Για τον ΦΠΑ, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά καθώς και για άλλα μέτρα ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Για τα χρονικά όρια της συμφωνίας με τους πιστωτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά, «και σήμερα αν μπορούσαμε να είχαμε συμφωνία αυτό θα ήταν ευκταίο», ενώ απαντώντας σε ερώτηση γα το αν το ευρώ αποτελεί φετίχ για την κυβέρνηση σχολίασε:

«Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα. Το έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές. Σκοπός και στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Τέλος, απάντησε και στο ψήφισμα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζητά την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, από το κυβερνητικό σχήμα.

«Μέσα στην Αριστερά ο καθένας έχει το δικαίωμά του να εκφράζει την άποψή του. Το ζήτημα της παραμονής του κ. Πανούση είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε.

Δείτε σε λίγο το βίντεο.

Διαβάστε επίσης:

Στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Σκουρλέτης: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία πρέπει να πάμε σε εκλογές – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ