Διαγωνισμός αρμάτων: Οι Έλληνες κορυφαίοι αρματιστές – Εντυπωσιάστηκαν οι Αμερικανοί

Γι’ ακόμη μια χρονιά οι Έλληνες τεθωρακισμένοι αναδείχθηκαν κορυφαίοι αρματιστές σε διαγωνισμό αρμάτων με συναδέλφους από τις ΗΠΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έλληνες και Αμερικανοί τα έδωσαν όλα στο πεδίο βολής Πετροχωρίου, στην Ξάνθη, στον διαγωνισμό Αρμάτων, που πλέον έχει γίνει θεσμός μεταξύ των δύο χωρών.

Συνολικά 4 ουλαμοί τεθωρακισμένων, 3 από την Ελλάδα και 1 από τις ΗΠΑ, πήραν μέρος στον διαγωνισμό, που έχει τραβήξει την προσοχή όλων των Στρατών του κόσμου. Από τη μία είναι οι «τρελοί Έλληνες» που κατάφεραν να απογειώσουν το ατσάλινο θηρίο των 47 τόνων, Leo2Hel και να κάνουν βολή στον αέρα, και από την άλλην οι «μπαρουτοκαπνισμένοι Αμερικανοί» με τεράστια εμπειρία στα πεδία των μαχών και βεβαίως πολλές εμπειρίες σε αποστολές ανά τον κόσμο.

Η νίκη, λοιπόν, έστω κι αν είναι εντός έδρας, σε ένα πεδίο βολής που είχαν το πλεονέκτημα οι Έλληνες λόγω γνώσης του εδάφους, αποκτά τεράστια σημασία δεδομένης της αξίας του «ηττημένου».

Τα αμερικανικά πληρώματα των τεσσάρων Abrams M1A1 μπορεί να κατέκτησαν την δεύτερη θέση και οι Έλληνες της 24 ΕΜΑ την πρώτη, όμως στην ουσία όλοι ήταν πρώτοι, αφού μέσω από αυτές τις διαδικασίες οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ έρχονται πιο κοντά, γνωρίζονται, μαθαίνει ο ένας τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητες του άλλου κι έτσι προκύπτει εμβάθυνσης της συνεργασίας, που είναι και το ζητούμενο.

Άλλωστε, οι διαφορές στα αγωνίσματα ήταν τόσο μικρές που το αποτέλεσμα κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Ο διαγωνισμός, όπως σας είχαμε ενημερώσει λεπτομερώς στο enikos.gr. ξεκίνησε την 1 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε χθες, Παρασκευή.

Συμμετείχαν τρεις Μονάδων Τεθωρακισμένων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), με άρματα LEO2 (A4 και HEL), και ένας Ουλαμός Αρμάτων της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), με άρματα Μ1Α1 ABRAMS, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Οι Ουλαμοί αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες ήταν εστιασμένες σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής της βολής και τεχνικών θεμάτων των αρμάτων.

Η τελική κατάταξη των Ουλαμών, αποτέλεσε συνδυασμό του χρόνου που χρειάστηκε το κάθε πλήρωμα για να ολοκληρώσει τις δοκιμασίες, σε συνάρτηση με επιμέρους βαθμολόγηση των δεξιοτήτων του και ειδικά της ευστοχίας των βολών του.

Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού ιδιαίτερα εμφανής ήταν η προσπάθεια, το πάθος και η γνώση των αντικειμένων από τους διαγωνιζόμενους, καθώς και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους.

Την τελική φάση του διαγωνισμού παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ Col Nathan Mann, καθώς και 14 παρατηρητές από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Κύπρο.

Ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Πέτρος Δεμέστιχας χαρακτήρισε τον διεθνή διαγωνισμό αρμάτων ως ψηλού επιπέδου και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ενώ συνεχάρη όλα τα πληρώματα που συμμετείχαν.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των πληρωμάτων των Αμερικανών τόνισε πόσο εντυπωσιασμένος έμεινε από το επίπεδο των Ελλήνων συναδέλφων του, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις διαφορετικές τεχνικές εκπαίδευσης που ακολουθούνται στην Ελλάδα αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Βεβαίως, τα αντίστοιχα συμπεράσματα βγήκαν και από την ελληνική πλευρά.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.