Κουτσούμπας από ΔΕΘ: Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο

«Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο στους σημερινούς αγώνες για όλα τα λαϊκά προβλήματα, τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις σ’ αυτά» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο εκθεσιακό κέντρο Ι. Βελλίδης στην 85η ΔΕΘ.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε το λαό να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ για έναν «ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης», τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, λέγοντας :  «Γιατί πιστεύουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται τώρα παντού, ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό».

«Και επειδή, ήδη ξεκίνησε η εκλογολογία και η κυβερνησιολογία, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι δεδομένα, είναι ήδη γραμμένα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και συνέχισε:

«Είναι προγράμματα που στηρίζονται και υλοποιούν τις Συμβάσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο κατακαλόκαιρο, με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ… Αυτή η κοινή στρατηγική είναι που επιτρέπει, για παράδειγμα, στον κ. Μητσοτάκη, στον πρόσφατο ανασχηματισμό, να τοποθετεί ακροδεξιούς υπουργούς και με την ίδια ευκολία να συζητά με πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν τελικά ο τελευταίος αρραβώνας που επιχείρησε δεν κατέληξε σε γάμο».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιός έχει στα χέρια του την πραγματική εξουσία, ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται και  πρόσθεσε:

« Γι’ αυτό το ΚΚΕ σήμερα πρωτοστατεί και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου, στην κατεύθυνση της μοναδικής λύσης για τα προβλήματά τους, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό».

Δημήτρης Κουτσούμπας ΔΕΘ

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός γίνεται φτωχότερος για να γίνουν οι πλούσιοι, πλουσιότεροι

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι  έχει καταρρεύσει ο «μύθος» της «ανάπτυξης για όλους», τον οποίο, όπως είπε, «επανέλαβε» στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και «σε διάφορες παραλλαγές, παπαγαλίζουν όλοι οι κυβερνώντες», ενώ «στην πραγματικότητα,  τα μέτρα που εξαγγέλλουν, είναι ένας μποναμάς για τα μονοπώλια».

Τόνισε, ότι «και ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός, συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων ετών», δηλαδή, τη στήριξη «με πρόσθετες παροχές, το κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού».
Ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε και τις κυβερνητικές προβλέψεις για το ποσοστό  ανάπτυξης ως το τέλος του χρόνου, με φόντο τις εσωτερικές διαμάχες στην Ε.Ε. για το Σύμφωνο Σταθερότητας, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό διεθνώς, λέγοντας:
«Οι στόχοι ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας για το 2021 είναι σίγουρα ιδιαίτερα φιλόδοξοι και επισφαλείς. Ο πληθωρισμός τρέχει και η ανάπτυξη θα είναι σίγουρα μικρότερη. Η πιθανότητα νέας διεθνούς υποχώρησης της οικονομίας δεν έχει ακόμα εκμηδενιστεί. Έτσι, ο στόχος του 6% για το 2021 είναι τουλάχιστον επισφαλής».
Έθεσε, ωστόσο, το ρητορικό ερώτημα ποιός ωφελείται,  ακόμη και εάν επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι  «όλη την τελευταία δεκαετία, με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και κάθε συνδυασμό τους, η ψαλίδα κεφαλαίου – εργασίας συνεχώς διευρύνεται» και πρόσθεσε : «Ο λαός γίνεται φτωχότερος για να γίνουν οι πλούσιοι, πλουσιότεροι».
Χαρακτήρισε, τις μειώσεις φόρων «ισχνές» και υποστήριξε ότι και πάλι τα πρωτογενή πλεονάσματα, το κρατικό χρέος, τις «δαπάνες για τη στήριξη των μεγάλων ομίλων»  θα κληθεί να πληρώσει  «το μόνιμο υποζύγιο» της κρατικής φορολογίας, «οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα».

Στηλίτευσε ακόμη το επίπεδο της έμμεσης φορολογίας και πρόσθεσε:  «Ο ΦΠΑ είναι ένας παντελώς αντιλαϊκός φόρος που επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οφείλει να καταργηθεί άμεσα, τουλάχιστον στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».
Επέκρινε, ακόμη, και τα μέτρα στην παιδεία, στην ασφάλιση, στα εργασιακά, αλλά και στην αγορά εργασίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αντί η κυβέρνηση να «προχωρήσει σε μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού», αντιθέτως «προχωρά σε μια επιδότηση 6μήνου, ίσα – ίσα για να χρυσώσει το χάπι», λέγοντας : «Η λογική του παραλόγου σε όλο της το μεγαλείο. Επιδότηση του κεφαλαίου σχεδόν κατά το 1/3».

Δημήτρης Κουτσούμπας ΔΕΘ
Για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «το ταμείο της ενεργειακής μετάβασης, είναι ίσως η μεγαλύτερη απάτη» γιατί  ο λαός «καταλαβαίνει ποιος πληρώνει και ποιος εισπράττει από αυτό».

Σημείωσε, ότι «δεν εκπλήσσουν» οι θέσεις, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την «πράσινη μετάβαση», καθώς, όπως είπε, είναι η «κυρίαρχη πολιτική σε ΕΕ και σε ΗΠΑ» και για τα εγχώρια αστικά κόμματα, με επιπτώσεις για τη «μεγάλη πλειοψηφία του λαού», την  «ενεργειακή φτώχεια, εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή, με κριτήριο τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων ενεργειακών και κατασκευαστικών ομίλων».
Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «η ΝΔ σήμερα, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», προσπαθούν να πείσουν, ότι αυτή είναι η «φυσική τάξη των πραγμάτων», και ότι «είναι δήθεν το καλύτερο που μπορεί να γίνει» και πρόσθεσε:
«Μόνο που η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα δεν είναι μόνο οι υψηλές τιμές.

Είναι η συνολική επίθεση στο λαϊκό εισόδημα την τελευταία δεκαετία, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η μείωση των μισθών, το πετσόκομμα των συντάξεων, η μείωση των επιδομάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ληστρική φορολογία του λαού. Η λεγόμενη ακρίβεια είναι η τελευταία πράξη του δράματος».
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι η “ακρίβεια” τελικά αποτυπώνει «την εξαθλίωση της εργατικής τάξης, λόγω αυτής της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης», και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, κατάργηση της αντιλαϊκής φορολογίας, αύξηση των συντάξεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με μετακύλησή τους στην εργοδοσία, για «φρένο» στις ανατιμήσεις  «των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης , κ.α. ».
Για τις πολιτικές στη δημόσια υγεία επέρριψε ευθύνες και στη σημερινή, αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «η θυσία της υγείας του λαού στο βωμό των κερδών μίας χούφτας ιδιωτικών ομίλων, πηγαίνει χέρι – χέρι με τις βάρβαρες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις συνολικά στο σύστημα υγείας»  και τάχθηκε υπέρ της «δωρεάν, δημόσιας υγείας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις».
«Το λέμε ξανά: Για το ΚΚΕ είναι αιτία πολέμου οτιδήποτε έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία του λαού» είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Για τα έργα της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι τα ΣΔΙΤ στην Εγνατία, το “fly over”  και το σχέδιο για ανάπλαση της ΔΕΘ «έχουν τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, κατευθύνσεων της ΕΕ, του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου εξέλιξης» και αφήνουν  «μονίμως ανικανοποίητες τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού» για πλήρη αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, σχολική στέγη, χώρους πρασίνου, ποιότητα ζωής.
«Το μέλλον που αξίζει στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό, δεν είναι οι προτάσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων που θα ακούσουμε και στη ΔΕΘ, η μιζέρια ενός νέου γύρου καπιταλιστικής ανάπτυξης» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και συνέχισε :
«Το μέλλον που αξίζει στο λαό είναι η ριζικά διαφορετική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Σε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα διέξοδο, σας καλούμε να συμπορευτείτε αγωνιστικά μαζί μας. Με το ΚΚΕ γιατί είναι εγγύηση για το σήμερα και το αύριο».

Μετά την ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας μετέβη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη για να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στο χώρο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» όπου άνοιξε σήμερα τις πύλες του .

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ