Δεσποτόπουλος στον Realfm 97,8: Ο Όρμπαν θα φαίνεται όαση δίπλα στην Λεπέν – Τι σημαίνει νίκη της για την Ελλάδα

Για τις εκλογές και τις εξελίξεις στη Γαλλία μίλησε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα σήμαινε μια νίκη της Μαρί Λεπέν για τη Γαλλία αλλά και την Ευρώπη, ο κ. Δεσποτόπουλος απάντησε ότι  «το μεγάλο πρόβλημα με την Λεπέν είναι ότι είναι εναντίον της Ευρώπης. Και αυτό στην Ελλάδα μας αφορά πολύ. Διότι μιλάμε για μια πολιτικό που έως και το 2019 ζητούσε να φύγει η Γαλλία από την Ε.Ε. Έχει βέβαια μετατοπίσει λίγο την πολιτική της από τότε. Μιλάει για κατάργηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. δηλ. ζητεί να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις, ζητεί να σταματήσει η πληρωμή του Έλληνα αγρότη από την Ε.Ε. μέσω των επιδοτήσεων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Λεπέν έχει καλέσει τη γαλλική κυβέρνηση να αποσυρθεί από τη Ζώνη Σένγκεν, να σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην Ευρώπη. Γενικώς έχει μια σκληρή γραμμή έναντι της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Και αυτό σε μια περίοδο που η Ελλάδα ποντάρει στην ανασύσταση της Δύσης και στην ανάπτυξη ενός αμυντικού βραχίονα στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό αναθεωρητισμό, μας προβληματίζει ιδιαίτερα αν αυτή η γυναίκα βρεθεί στο τιμόνι της Γαλλίας, η οποία είναι και πυρηνική δύναμη».

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, «οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματική δυναμική της Λεπέν. Κάθε άλλο παρά περίπατο του Μακρόν θα έχουμε. Η τρίτη δύναμη, ο Μελανσόν που ελέγχει το 20% των ψηφοφόρων, βασίστηκε στο Κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Βασίστηκε σε όλους εκείνους που ήταν και είναι απογοητευμένοι από τον Μακρόν, που ήρθε το 2017 ως κάτι «φρέσκο» και «αντισυστημικό». Υπάρχουν και πολλοί εξτρεμιστές Αριστεροί στις τάξεις τους. Εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο μέρος δεν θα πάει στις εκλογές, αλλά αυτό που θα πάει, δεν θα πάει για τον Μακρόν, αλλά για την Λεπέν».

Όπως είπε ο ίδιος, «αύριο, μεθαύριο στην Ε.Ε. που έχει τόσες προκλήσεις ο Όρμπαν θα μας φαίνεται όαση δίπλα στην Λεπέν».

Ο κ. Δεσποτόπουλος αναφορικά με την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία τόνισε ότι «η Λεπέν βασίζεται σε μια ανεξαρτησία για τη Γαλλία, δεν βλέπει με καλό μάτι τις αμυντικές συμφωνίες και θέλει να βγάλει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ κατά δήλωσή της. Γενικώς θεωρεί ότι όλοι αυτοί οι Διεθνείς Οργανισμοί μόνο κακό κάνουν στη χώρα της και όχι καλό».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Λεπέν έχει υποστηρίξει ανοιχτά τον Πούτιν, έχει αναφερθεί σε μια ανάγκη προνομιακής συνεργασίας με τη Ρωσία. Είναι πολύ επικριτική για το ΝΑΤΟ».

Ο κ. Δεσποτόπουλος είπε ακόμη ότι «η Λεπέν του 2022 δεν είναι η Λεπέν του 2019. Έχει νερώσει λίγο το κρασί της. Υπάρχει ο κίνδυνος να είναι υποκριτική η στάση της και την επόμενη ημέρα που πιθανόν βρεθεί στο πηδάλιο να κάνει διαφορετικά πράγματα. Η Γαλλία, όπως και να έχει, μπαίνει σε περιπέτειες γιατί ακολουθούν και οι βουλευτικές εκλογές».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ