Δέσμευση Παναγιωτόπουλου να δώσει λύση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πήρε πάνω του την κατάσταση στη συνάντηση με τους εργαζομένους από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εκφράζοντας την δέσμευσή του για λύση.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, για να μπουν στον δρόμο της εξυγίανσης και αμέσως μετά της ναυπήγησης πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό και όχι μόνο.

Το πρωί, όπως είχαμε αναφέρει στο enikos.gr, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των 600 εργαζόμενων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την μη υπογραφή του σχεδίου εξυγίανσης, φωτογραφίζοντας «παράκεντρα» που δεν ενημερώνουν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, συνολικά 600 άτομα έφτασαν στην είσοδο του Πενταγώνου, όπου είχαν κατέβει τα προστατευτικά ρολά στις εισόδους και είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μαζί τους ήταν και ο δήμαρχος Ελευσίνας, κος Οικονόμου.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων, μαζί με τον Δήμαρχο, με τους οποίους είχε συνομιλίες για το σχέδιο εξυγίανσης. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός τόνισε  ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει διατυπώσει  τις   απόψεις  και τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου εξυγίανσης του Ναυπηγείου  προς το σκοπό της τελικής συναίνεσης σε αυτό, ώστε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Επίσης, επανέλαβε ότι υποστηρίζει την χορήγηση  εξάμηνης παράτασης  αναφορικά με την ολοκλήρωση του έργου που έχει ανατεθεί στα «Ναυπηγεία Ελευσίνος». Τέλος, τόνισε την  εκπεφρασμένη  βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ναυπήγηση νέων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ελλάδα.

Στο γραφείο του υπουργού έγινε συζήτηση μιάμισης ώρας. «Δύο χρόνια ταλαιπωρούμαστε με αυτή την διαδικασία, τώρα είστε υποχρεωμένοι να το λύσετε» τόνισε ο δήμαρχος προς τον υπουργό.

Ο Πρόεδρος των Εργαζόμενων στα Ναυπηγεία, Νίκος Παπανικολάου, ανέφερε πώς ο υπουργός δεσμεύθηκε για λύση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη. Στην συνάντηση ήταν παρόντες οι δικηγόροι από την ΟΝΕΧ, που μαζί με την Fincantieri έχουν παρουσιάσει πλήρες σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων και κατασκευής των κορβετών DOHA για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και δικηγόροι από την εταιρεία ορκωτών λογιστών Ernst & Young που υπογράφουν το σχέδιο.

Ο υπουργός έδωσε το πρόσταγμα ώστε από την επόμενη κιόλας εβδομάδα να ξεκινήσει μία ομάδα εργασίας μαζί με τους δικηγόρους της Ernst & Young και της ΟΝΕΧ για να λυθούν οι παρατηρήσεις που υπάρχουν επί του σχεδίου εξυγίανσης.

«Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχει λυθεί το θέμα – θετικά – σε ότι αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας» ανέφερε ο πρόεδρος Ναυπηγείων.

Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύθηκε, όπως ανέφερε ο κος Παπανικολάου, ότι τα επόμενα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, επισημαίνοντας: «Δεν ανέφερε σε ποια συγκεκριμένα. Όμως προβάδισμα έχουν οι εταιρείες οι οποίες έχουν δηλώσει και μπορούν να κάνουν την εξυγίανση των ναυπηγείων. Η μόνη εταιρεία που έχει δηλώσει ενδιαφέρον για την εξυγίανση των ναυπηγείων είναι η σύμπραξη ΟΝΕΧ – Fincantieri».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ