“Δεν έβαλε κανένα βέτο η τρόικα”

“Δεν έβαλε κανένα βέτο η τρόικα”

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην κεντρική πολιτική σκηνή το «πάγωμα» της συμφωνίας Eurobank-Εθνικής και η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Οι διαξιφισμοί μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων εντάθηκαν χθες εντός του κοινοβουλίου. Ο Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε ότι η τρόικα έθεσε βέτο στη συμφωνία συγχώνευσης Eurobank-Εθνικής. «Η πολιτική μας στο τραπεζικό σύστημα είναι η εγγύηση των καταθέσεων και των θέσεων εργασίας. Δεν κάνουμε εκκαθαρίσεις. Δεν κλείνουμε πιστωτικά ιδρύματα όπως έκαναν άλλες χώρες. Η Εθνική Τράπεζα εάν τελικά ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα έχει μέτοχο το ΤΧΣ και επαναλαμβάνω δεν έβαλε κανένα βέτο η τρόικα» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. 

Ειδικότερα για το ντιλ μεταξύ των δύο τραπεζών ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε με νόημα: «Η κυρία Γιαταγάνα αναφέρεται σε ναυάγιο του ντιλ NBG- Eurobank. Ας περιμένουμε λίγο για να δούμε αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μην προτρέχετε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του υπουργού Οικονομικών και τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται όταν λέει ότι η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών δεν επιβάρυναν το δημόσιο χρέος. «Έχουμε ενώπιον μας έναν υπουργό υπόλογο ενός μείζονος εθνικού εγκλήματος που υπερβαίνει και τα όρια της Ελλάδας. Ο κ. Στουρνάρας μαζί με τον κ. Προβόπουλο κατέστρεψαν και διέλυσαν συνεργοί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Στέλνοντας στον Καιάδα την Κύπρο. Τώρα έρχονται και οι δύο να δώσουν μαζί συνεταιράκια τη χαριστική βολή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ύψωσε τους τόνους για το «ναυάγιο» και κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι γνώριζε πως δεν θα υπάρξει τελικά συμφωνία. «Είχατε γνώση ότι δεν θα γίνει το ντιλ γιατί δεν το ανακοινώσατε στους ενδιαφερόμενους; Ποιοι ήταν αυτοί που τόσο καιρό ποντάραν στην αποτυχία ή στην επιτυχία του ντιλ;» αναρωτήθηκε ο Πάνος Καμμένος.

«Ο κ. υπουργός Οικονομικών αρνείται ότι στη συζήτηση που είχαμε με ενημέρωσε ότι δημιουργεί πρόβλημα η τρόικα στη συγχώνευση. Και απεδέχθη ότι η τρόικα δεν ήθελε τη συμφωνία» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ ήταν εξαρχής – και το είχε εκφράσει – υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, με στόχο να υπάρξει ένας πυλώνας που να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να αποτελέσει την «ατμομηχανή» της πραγματικής οικονομίας, τόνιζαν πηγές της Ιπποκράτους. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει εγκαίρως τα προβλήματα και είχε ζητήσει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. «Πάντως, ακόμα και τώρα, επισημαίνουμε ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι η Εθνική δεν θα είναι υπό ελληνικό και υπό δημόσιο έλεγχο» σημείωναν οι ίδιες πηγές. 

Πάντως για σήμερα στις 10:00 προγραμματίζεται το ραντεβού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας στα γραφεία της Ιπποκράτους. 

Ο κύβος ερρίφθη για τις τράπεζες

Αντιπαράθεση για το “πάγωμα” του ντιλ 

“Έχουν καταντήσει καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης”

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ