LIVE – ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» σε εκλογές αποφάσισε το Συνέδριο – Μετωπική σύγκρουση Κασσελάκη – Γεροβασίλη

Τέλος στο θρίλερ των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από ένα πρωτοφανές πινγκ πονγκ τοποθετήσεων από τον Στέφανο Κασσελάκη, την Όλγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τι είχε προηγηθεί. Μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτοντας κοινή πρόταση με τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».

«Σήμερα είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και έχουμε τη λαμπρή δυνατότητα να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, με τα μέλη του κόμματος και τη δημοκρατική εκπροσώπηση τους που είναι εδώ», είπε. Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και του Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση». «Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας». «Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους», τόνισε.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας: «Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης της απάντησε ζητώντας τη να πάρει εκείνη πίσω την υποψηφιότητα της και σταματάμε. Η κ. Γεροβασίλη παίρνοντας εκ νέου το λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.

Εν συνεχεία ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά – Γ.Τσίπρα, δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων.

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Δείτε LIVE το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

 • «Όχι» σε εκλογές αποφάσισε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Οι μάσκες έπεσαν
 • Η απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη: Αν ανακαλέσεις το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» σταματώ εδώ
 • «Αν ανακαλέσεις το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» σταματώ εδώ. Αλλιώς εγώ ποτέ δεν θα παραβιάσω το καταστατικό του κόμματος, είπε η Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας πως στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν.«Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες ‘βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω», είπε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο συνέδριο.
 • «Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες», πρόσθεσε. Εν συνεχεία, σχολίασε: «Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα». «Επιτέλους να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν είστε σκάκι», είπε ανεβαίνοντας για δευτερόλεπτα στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης.
 • Φάμελλος: Το κόμμα δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου – Το Συνέδριο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στον Στέφανο Κασσελάκη
 • «Δώστε καθαρές λύσεις τώρα, εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου, ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, για ανοικτό ορίζοντα για τις εθνικές εκλογές, για να συγκροτήσει τον βαθιά πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μαχαιρώματα, χωρίς ασφυκτικές προσθεσμίες, χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες, χωρίς αυθαίρετους όρους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του στο Συνέδριο.
 • Ο κ. Κασσελάκης διάβασε το εξής: «‘Αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε νέα εκλογική συρρίκνωση μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξη μας, στα μέρη μας». «Αυτό είναι απόσπασμα από την προχθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα», επισήμανε. «Θέλω να ξέρετε ότι θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε. Αλλά εγώ την αλήθεια μου εδώ μέσα θα την πω», τόνισε. Εν συνεχεία διάβασε επίσης: «Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. ‘Ακουσα το Δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου. Η απάντηση μου σε αυτή την πρόκληση είναι ότι είμαι παρούσα». «Αυτό είναι απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία της συντρόφισσας μας Όλγας Γεροβασίλη», ανέφερε.
 • «Σας καλώ όλοι να ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε όχι με βάση αυτό που θα θέλαμε, αλλά με βάση την πραγματικότητα που έχουμε απέναντι μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την ομιλία στο Συνέδριο.Τόνισε ότι «ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης μας αν και από μακριά ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο. Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος απέναντι μου. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και υπάρχει ήδη κι άλλη υποψηφιότητα για πρόεδρος, και πώς αλήθεια θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μία απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου, θα ήταν σα να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια αντί να μιλήσουν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να τερματιστεί η εσωστρέφεια μια για πάντα». Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης είπε ότι άλλαξε την ώρα της ομιλίας του για να απευθυνθεί στους συνέδρους τώρα, «γιατί τώρα είναι η ώρα για όλα η τίποτα». «Από χθες σύνεδροι που νοιάζονται, πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέας εκλογής προέδρου. Το εκτιμώ ειλικρινά πάρα πολύ. Μία συντρόφισσα η Αθήνα δακρύζοντας πριν αποχωρήσω χθες το βράδυ με πλησίασε με αγκάλιασε και μου ζήτησε να μην πάμε σε νέες εκλογές προέδρου. Μου ζήτησε να προστατέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά μου, ειλικρινά», είπε. Πρόσθεσε ότι «δίπλα στην Αθήνα, δίπλα σε τόσους από σας βουλευτές και στελέχη μας που επίσης πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με απόλυτη ανιδιοτέλεια, δηλώνουν ότι ‘δε χρειάζεται εκλογές, έχουμε πρόεδρο τον εμπιστευόμαστε και προχωράμε’. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου. Επιτρέψτε μου όμως να σας εξηγήσω γιατί αυτό δυστυχώς δεν γίνεται», είπε.
 •  «Θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε. Εγώ την αλήθεια μου θα την πω. Όντως δεν με κρατάει κανείς, εσείς με κρατάτε» πρόσθεσε.
 • «Δεν γίνεται να παραμείνω πρόεδρος υπό αυτές τις συνθήκες» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του την τελευταία ημέρα του 4ου συνεδρίου του κόμματος. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως θα «ήταν σαν να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια. Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μία απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου. Εσείς ψηφίσατε, αλλά κάποιοι δεν σας άκουσαν. Τη δεύτερη φορά βγαίνεις μόνο αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία. Ξέρουν ότι επιτρέπεται από το καταστατικό η επιτάχυνση των διαδικασιών αν επίκεινται εκλογές εθνικής κλίμακας».
 • «Άλλαξα την ώρα της ομιλίας μου για να σας απευθυνθώ τώρα. Γιατί τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα» είπε αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης, διαβάζοντας απόσπασμα από την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα και την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη.
 • Η Όλγα Γεροβασίλη στο συνέδριο
 • Ο Τάιλερ ΜακΜπεθ στο συνέδριο

 • Νίνα Κασιμάτη: Απαιτούνται καθαρές λύσεις με εκλογές στις 10 Μαρτίου.

Είπε ότι σέβεται και τιμά την Όλγα Γεροβασίλη όλα αυτά τα χρόνια της κοινής τους διαδρομής και ότι έχει εισπράξει αμοιβαιότητα σε αυτή την εκτίμηση. «Την θυμάμαι το 2014 σε μία Κεντρική Επιτροπή να ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στην γραφειοκρατία του κόμματος τοπικά και κεντρικά, η οποία στην πραγματικότητα αντιστρατευόταν τότε την υποψηφιότητα της ως περιφερειάρχη Ηπείρου αντί να την στηρίζει», είπε. Πρόσθεσε ότι «έχει δίκιο ο πρόεδρος όταν μιλάει για το καράβι, αλλά δεν βουλιάζει χωρίς αιτία. Ο κλυδωνιζόμενος διάπλους μας έχει ονοματεπώνυμα και πρακτικές και προηγείται χρονικά πάρα πολύ του Στέφανου Κασσελάκη. Γνώμη μου είναι ότι η Όλγα δεν έπρεπε να εκφράσει τώρα αυτή την ιδιοκτησιακή λογική κόντρα στην δημοκρατική αρχή, με όλη την αγάπη και την εκτίμηση που της έχω».

Υποστήριξε καταληκτικά ότι «εδώ που φτάσαμε απαιτούνται καθαρές λύσεις με εκλογές το συντομότερο δυνατό. Στις 10 Μαρτίου», ενώ σχολίασε ότι «τα καθοδηγητικά όργανα έπρεπε προ πολλού να είχαν παραιτηθεί και ο πρόεδρος δεν μπροεί να τελεί υπό ομηρία ενόψει των ευρωεκλογών’. «Ο λόγος να δοθεί πάλι στα μέλη και ενωμένοι να πάμε σε όλες τις μάχες απέναντι στη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε.

 • Γιάννης Μπουρνούς: Όχι στη νέα εκλογή αρχηγού

Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε στην ομιλία του Γιάννης Μπουρνούς λέγοντας ότι η παρέμβασή του ακύρωσε την βασική αποστολή του Συνεδρίου. Συνεχίζοντας είπε ότι αντί να συζητά το Συνέδριο για τις θέσεις έχει βυθιστεί σε μία καταστροφική εσωστρέφεια 100 μέρες πριν τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε: «Πριν από πέντε μήνες εκλέξαμε πρόεδρο απέναντι σε μία χορηγούμενη υποψηφιότητα που στην  συνέχεια προκάλεσε χορηγούμενη διάσπαση. Χρειάζονται εκλογές για νομαρχιακές επιτροπές και Κεντρική Επιτροπή. Στις ευρωεκλογές το διακύβευμα είναι ένα: να ηττηθεί η αντιαριστερή στρατηγική του Ανδρουλάκη και της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και να επιβεβαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως η βασική δύναμη απέναντι στην δεξιά παράταξη. Οι ευρωεκλογές να ανοίξουν τον δρόμο για ολική επαναφορά και τη νίκη των αριστερών ιδεών στις εθνικές εκλογές». Κλείνοντας είπε: «Σε ότι με αφορά δηλώνω παρών, στο πλάι όλων των συντρόφων και των συντροφισσών που έμειναν εδώ και δίνουν και θα δώσουν τα πάντα, και την τελευταία ικμάδα για να μείνει όρθιο το κόμμα απέναντι στις χορηγούμενες διασπάσεις». Τέλος δήλωσε την συμφωνία του με τις τοποθετήσεις των Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου  και Κυριακή Μάλαμα -που έχουν ταχθεί  κατά της νέας εκλογής.

 •   Έλενα Κουντουρά: «Δεν ξεχνάμε το έγκλημα των Τεμπών»Δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα των Τεμπών ανέφερε η Έλενα Κουντουρά, ξεκινώντας την ομιλία της στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε «ένα μεγάλο χειροκρότημα για τους συγγενείς των θυμάτων, είμαστε η φωνή τους». Το Συνέδριο είναι Συνέδριο ευθύνης και  καθήκοντος απέναντι στη κοινωνία και παραγωγής πολιτικών θέσεων, είμαστε η ελπίδα γι την κοινωνία και με την κοινωνία. Οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές γιατί θα αναμετρηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρέπει να αγωνιστούμε για ισχυρούς μισθούς, πράσινη μετάβαση, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να αντιμετωπίσουμε την στεγαστική κρίση, δωρεάν Υγεία και Παιδεία και ανθρώπινα δικαιώματα». Έκλεισε με κάλεσμα «να δώσουμε την μάχη ενωμένοι»
 • Ο Αλέκος Φλαμπουράρης στηρίζει την Όλγα Γεροβασίλη.Την στήριξή του στην Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε ανοιχτά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.  «Αν γίνουν εκλογές με τις καταστατικές αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες, εγώ, όπως ήδη γνωρίζετε, λόγω αντικειμενικών παραγόντων, ιστορίας, κοινής πορείας, βαθιάς εκτίμησης και ποιότητας χαρακτήρα, θα στηρίξω τη φίλη μου και συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη», τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης. «Γιατί πιστεύω ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η εμπειρία πρέπει να συμβαδίζει με την τόλμη. Και τα δύο αυτά τα έχει η Όλγα», πρόσθεσε.
 • Βασιλειάδης: Τα θέματα πρέπει να λυθούν καθαρά και άμεσα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στείλει ένα μήνυμα δυνατό ότι η σύγχρονη αριστερά είναι εδώ και έχει σχέδιο όραμα, δύναμη να βάλει τέλος τους νεοφιλελεύθερους μονόδρομος και την κατρακύλα», τόνισε ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος.

Παράλληλα, σχετικά με την αποδοκιμασία της Κατερίνας Νοτοπούλου, στη διάρκεια της ομιλίας της, είπε ότι «δεν τιμά το χώρο μας, την Ιστορία μας, το παρόν μας και το μέλλον μας ο μη σεβασμός στην αντίθετη άποψη ακόμη κι αν διαφωνούμε».

Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι «δεν μπορούμε στο όνομα οποιασδήποτε ενότητας να δώσουμε σήμερα μια στήριξη και μετά από δύο μήνες, ενόψει ενός οποιοδήποτε αποτελέσματος, να ξαναθέσουμε θέμα αμφισβήτησης». «Τα θέματα πρέπει να λυθούν, να λυθούν καθαρά, άμεσα και να δοθεί στον πρόεδρο η δυνατότητα εφόσον το σχέδιο του είναι αυτό το οποίο επικρατήσει, να μπορέσει να το υλοποιήσει και να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε». Ο κ. Βασιλειάδης κάλεσε «οι αποφάσεις που θα πάρουμε να είναι ειλικρινείς, ξεκάθαρες, για να μπορέσουμε να κοιταζόμαστε στα μάτια». Είπε ότι γι’ αυτόν το λόγο «είμαι υπέρ της λύσης που προτείνει και ο πρόεδρος, της λύσης για την εκλογή». Σημείωσε πως «ό,τι απόφαση και να πάρουμε πρέπει να σφίξουμε τις γροθιές και να βγούμε πιο δυνατοί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, για να διεκδικήσουμε την κοινωνική αλλαγή».

Είπε ότι «έχουν μπει ερωτήματα, έχουν μπει διλήμματα και οι στιγμές είναι ιστορικές και πρέπει να απαντήσουμε σήμερα και να απαντήσουμε χωρίς να προσπαθήσουμε να κοροϊδέψουμε ο ένας τον άλλον, χωρίς να πετάξουμε το τενεκεδάκι λίγο μακρύτερα για να θέσουμε τα διλήμματα σε ένα χρόνο που θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο κόμμα. ‘Αρα λοιπόν πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να βάζουμε συνεχώς νέες προθεσμίες».

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος στο κομμάτι της πολιτικής τοποθέτησης «ήταν εξαιρετικός και ανέλυσε όλα αυτά στα οποία σε λίγο θα συμφωνήσουμε από κοινού». «Ταυτόχρονα όμως», σχολίασε, «στο δεύτερο κομμάτι της ομιλίας κατά την άποψή μου έθεσε εσφαλμένα διλήμματα». «Δεν είμαστε εχθροί. Η αντίθετη γνώμη δεν είναι ούτε συνωμοσία ούτε οτιδήποτε άλλο. Η αντίθετη γνώμη είναι κατοχυρωμένη στο κόμμα μας και δεν μπορούμε να προχωράμε έτσι», τόνισε. Είπε ότι από την πρώτη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου και εκείνος και η Γραμματέας «σταθήκαμε δίπλα του, αλλά πρέπει να πούμε σήμερα ότι αυτό το διάστημα είχαμε ένα απόλυτο έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού και πολιτικής λειτουργίας, που αυτά πρέπει να διορθωθούν αν θέλουμε να προχωρήσουμε, γιατί αλλιώς ακόμα και η όποια καλή πρωτοβουλία πάει στο κενό και εντείνει την αναξιοπιστία». «Χρειαζόμαστε συλλογικές αποφάσεις που να τους υπηρετούμε όμως ακόμα και όποιες αποφάσεις πήραμε φαίνεται ότι δεν το φτάσαμε μέχρι τέλους», είπε μεταξύ άλλων.

 • Ένταση επικράτησε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Κατερίνας Νοτοπούλου η οποία μίλησε για άρνηση συμμετοχής και συνθήκες αρένας.«Το κόμμα μας μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία βρίσκεται σε κρίση. Δεν είναι το πένθος της ήττας. Είναι η κατάθλιψη της διαχείρισής της από τους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα. Στο σήμερα -που δεν μπορεί να περιμένει- η Ολγα Γεροβασίλη είπε παρούσα. Παρούσα για το κόμμα στη δύσκολη στιγμή, παρούσα για να σταματήσει η πτώση. Παρούσα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει αλλά όχι να διαλυθεί. Παρούσα για την ενότητα και την προοπτική του κόμματος. Παρούσα για να ξανακάνουμε πάλι την Αριστερά μεγάλη και την Κοινωνία δυνατή». «Ας δούμε την εικόνα του συνεδρίου μας. Άρνηση συμμετοχής και συνθήκες αρένας. Πώς γίναμε έτσι και γιατί σύντροφοι; Μαζί δεν αγωνιστήκαμε για το άνοιγμα και την αλλαγή; Μαζί δε ματώσαμε; Γιατί γίναμε ο χειρότερός μας εαυτός;Με αυτά και με αυτά όμως πέφτουμε σε κενό, όπως εύστοχα μας προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας. Αλήθεια, κανείς δε νοιάζεται ούτε για τη πτώση ούτε για τη πρόσκρουση; Συντρόφισσες και σύντροφοι αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Και δε μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε», πρόσεισε.«Και ο πρόεδρος να μας λέει ότι δεν θα κριθεί στις ευρωεκλογές προεξοφλώντας την ήττα και ζητώντας λευκή επιταγή τριών χρόνων για αλλαγές πάσης φύσεως. Και κάποιοι ζητάνε να μη στηθούν κάλπες, να το ζητάνε με το επιχείρημα ότι θα χάσουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε για να πάμε καλά στις ευρωεκλογές. Ενώ στη πραγματικότητα έχουν ήδη προεξοφλήσει την αποτυχία στις ευρωεκλογές, αλλά το θεωρούν δευτερεύον. Γιατί; Μα γιατί δεν είναι έτοιμοι. Θέλουν να θέσουν θέμα προέδρου μετά την ήττα που θα τη χρεώσουν τότε στον πρόεδρο. Και εντωμεταξύ να ετοιμαστούν αδιαφορώντας για το που θα έχουμε κατρακυλήσει. Καμία αναβολή δεν οδηγεί στο αύριο», είπε.

 

 • Συνομιλώντας με δημοσιογράφους ο Νίκος Παππάς είπε ότι «όλα είναι στα χέρια των συνέδρων». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι αν το Συνέδριο αποτρέψει νέα εκλογή αρχηγού, τότε αυτομάτως ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου σύμφωνα με την καταστατική προθεσμία. Ο κ. Παππάς επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε χθες να μην γίνει τώρα εκλογή αρχηγού. Σημείωσε δε πως ό,τι και να αποφασίσουν οι σύνεδροι οι ψηφοφορίες θα πρέπει να γίνουν με κάλπη – και όχι δια βοής ή δι’ ανατάσεως της χειρός-, για να αποφευχθούν εντάσεις.
 • Σημειώνεται ότι το καταστατικό του κόμματος στο άρθρο 20 προβλέπει ότι το τακτικό Συνέδριο -που προβλέπεται να γίνει σε τρία χρόνια δηλαδή το 2026-, εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή και για την προεδρία του κόμματος. Δηλαδή εκ του καταστατικού η διάρκεια της προεδρίας είναι τριετής και μετά τίθεται ξανά στην κρίση των καταστατικών οργάνων να αποφασίσουν. Με βάση τα παραπάνω για να γίνει τώρα νέα εκλογή αρχηγού θα πρέπει ο νυν πρόεδρος να παραιτηθεί ή να υποβληθεί πρόταση μομφής του στο Συνέδριο που είναι σε εξέλιξη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ