Debate Σπυράκη – Κουντουρά στον Realfm 97,8

Η Μαρία Σπυράκη και η Έλενα Κουντουρά «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Στο επίκεντρο του debate βρέθηκαν μεταξύ άλλων το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα αλλά και το θέμα των Τεμπών.

Σχετικά με τα Τέμπη η Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι «πρόκειται για εθνική τραγωδία που κανένας πολίτης δεν έχει όχι τη διάθεση, αλλά ούτε την παραμικρή πρόθεση να συγκαλυφθεί. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει τάχιστα και να αποδοθούν ευθύνες, δείχνει την πολιτική βούληση. Το θέμα είναι στην Δικαιοσύνη σε δύο επίπεδα: στον Ευρωπαίο εισαγγελέα για τη σύμβαση ασφαλείας. Η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει…. Στην Ελλάδα έχουμε ανεξάρτητη και στιβαρή Δικαιοσύνη και θα υπάρξει απόδοση ευθυνών».

Σε άλλο σημείο η ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε με την παραίτηση του υπουργού. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι εφόσον η αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένη κατηγορία, έχει κάθε δυνατότητα να διατυπώσει αίτημα σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής στη Βουλή κάτι που δεν έχει κάνει, ούτε όπως όλα δείχνουν θα κάνει» και πρόσθεσε ότι «αν δεν κλείσει η υπόθεση με τη Δικαιοσύνη και δεν αποδοθούν οι ευθύνες το τραύμα θα παραμείνει στην κοινωνία».

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Έλενα Κουντουρά είπε από την πλευρά της ότι «είναι δικαίωμα των οικογενειών να έρθουν εδώ γιατί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Δικαιοσύνη και οι συγγενείς δεν πιστεύουν ότι θα δικαιωθούν γιατί έχει γίνει μια διπλή συγκάλυψη. Έχουν κάνει τεράστιο αγώνα για να μπορέσουν να βρουν τα στοιχεία μέσα στον χώρο του δυστυχήματος όταν πήγαν και μπαζώθηκαν τα πάντα. Η δεύτερη συγκάλυψη έγινε στην Εξεταστική Επιτροπή. Είναι δυνατόν να μην έρθουν οι βασικοί μάρτυρες να καταθέσουν; Δεν πρέπει να υπάρξει συγκάλυψη. Υπάρχουν 57 νεκροί και πρέπει να μαθευτεί η αλήθεια και να αποδοθεί Δικαιοσύνη».

Σχετικά με το Κράτος Δικαίου και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η Έλενα Κουντουρά είπε ότι «δεν δυσφημούν την Ελλάδα οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τη χώρα μας τη δυσφημεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό τουλάχιστον είπε το Ευρωκοινοβούλιο. Όσοι ψήφισαν, είπαν η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει το θέμα των υποκλοπών, χωρίς πολιτικές ευθύνες τη στιγμή που ξεκίνησε σχεδόν μέσα στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Υπογραμμίζει την κατάχρηση εξουσίας και τη χειραγώγηση των Ανεξάρτητων Αρχών. Για τη Δικαιοσύνη λέει ότι καθυστερεί πολύ στις αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και θεσμική υποχρέωση να εκδώσει το ψήφισμα που εξέδωσε. Στην ουσία λέει στην κυβέρνηση «σοβαρευτείτε, πάρτε μέτρα γιατί δυσφημείτε την Ελλάδα και μειώνετε τη Δημοκρατία».

Η Μαρία Σπυράκη απάντησε ότι «υπάρχει κάτι που το ψήφισμα αγνόησε και το έκανε επιδεικτικά και κατέληξε στο ότι ο Μητσοτάκης είναι Όρμπαν και η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα πρέπει να συνδεθεί με το κράτος δικαίου. Δεν έλαβε υπόψη – και αυτό είναι εξόχως προβληματικό-  την ετήσια έκθεση της Κομισιόν που επισημαίνει ότι όσον αφορά στην Ελλάδα υπάρχει σταθερή πρόοδος στο κομμάτι Κράτους Δικαίου. Υπήρξε μια προφανής εργαλειοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πλειοψηφία που είναι αντίθετη με το ΕΛΚ και αυτή οδήγησε σε αυτό το ψήφισμα».

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ