Μπουτάρης για συμφωνία Πρεσπών: Αξιέπαινη η προσπάθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ – ΒΙΝΤΕΟ

Στην προσπάθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της γείτονος χώρας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ΤV 100, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτηρίζοντάς την αξιέπαινη.

“Εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από αυτούς, εάν τελικά έχουμε μια διάθεση καλή και οι αναγκαίες υποχωρήσεις που έγιναν και από τα δύο μέρη, είναι τέτοιες οι οποίες σε βάθος χρόνου θα εξομαλυνθούν και δεν θα αισθανόμαστε ούτε εμείς ηττημένοι, ούτε αυτοί ηττημένοι”, σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο οποίος , ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΒΒΕ, Αθανάσιου Σαββάκη, για τις 4.000 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία” στην επωνυμία τους ή στα προϊόντα τους και πρέπει να κατοχυρώσουν τον τίτλο ή την επωνυμία τους σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, σημείωσε: “ (…) Υπάρχουν δηλαδή διαδικασίες για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν όμως, εάν δεν τα βάλουμε στο τραπέζι να ξεκαθαρίσουν δεν θα βρούμε ποτέ ησυχία”.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας είπε ότι εξαρτάται από την καλή διάθεση των δύο πλευρών εάν θα υπερισχύσει το Βόρεια Μακεδονία ή το Μακεδονία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σχετικά παραδείγματα χωρών, όπως η Βόρεια Ιρλανδία και η Βόρεια Κορέα.

Τις δηλώσεις του δημάρχου σχολίασε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

«Ο κ. Μπουτάρης, με καθυστέρηση 48 ωρών, στο σοβαρότατο θέμα των εμπορικών σημάτων και τις αλλαγές που επιφέρει η συμφωνία των Πρεσπών σε αυτά, υιοθετεί τις θέσεις μας” είπε και στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων:

“ Μόλις προχθές, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, δεν αποδέχονταν αυτό που υπογραμμίζαμε, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραχωρεί στους Σκοπιανούς “Μακεδονική” εθνικότητα και γλώσσα και παραπέμπει σε διευθέτηση των εμπορικών ονομασιών, των επωνυμιών και σημάτων από “ διεθνή ομάδα ειδικών”, γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα σε βάρος ελληνικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης τη Μακεδονία”. Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.