BINTEO-Τι είπαν Αθανασίου και Κουβέλης για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΒΙΝΤΕΟ-Τι είπαν Αθανασίου και Κουβέλης για τη συνταγματική αναθεώρηση

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ανέδειξε την ανάγκη για αναθεώρηση βασικών αναθεωρήσιμων διατάξεων του Συντάγματος ως πρωταρχική επιδίωξή της από την αρχή, και δήλωσε ότι αυτή δεν θα πρέπει να είναι ευρεία, πλην όμως να είναι τολμηρή και αποφασιστική αναθεώρηση.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την αναθεώρηση «κορυφαία πράξη» εκσυγχρονισμού μίας δημοκρατικής χώρας όπου προέχει η εφαρμογή του Συντάγματος, και αναφέρθηκε σε μια σειρά τομέων που πρέπει να στηρίζονται στις αρχές Δημοσίου Δικαίου: Από το ασυμβίβαστο υπουργών και βουλευτών, έως την ευθύνη υπουργών, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάποιων που αφορούν στη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ κ.α.

Όπως διαπίστωσε ο κ.Αθανασίου, γεννιούνται νέες προσδοκίες συμφερόντων από την κοινωνία που είναι αντιμέτωπη με διαρθρωτικά προβλήματα:  «Διαμορφώνεται μία πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και τις ανάγκες της κοινωνίας» είπε και ζήτησε η συνταγματική αναθεώρηση «να ωρά το αύριο και όχι να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του σήμερα».

Προβλέποντας ότι η σχετική πρόταση θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου, ο υπουργός την χαρακτήρισε «ευκαιρία» για αναθεώρηση τουλάχιστον των διατάξεων στις οποίες συμφωνούν τα κόμματα.

 Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ επέλεξε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο γιατί ήταν η πιο πρόσφορη διαδικασία και όχι για να ελέγξει τον υπουργό, αφού όπως είπε «απαιτείται πρόταση 50 τουλάχιστον βουλευτών για την εκκίνηση της διαδικασίας».

«Το πρόβλημα της χώρας είναι θεσμικό; Είναι πολιτικό; Είναι θα έλεγα και τα δύο», είπε ο κ. Κουβέλης, αναρωτώμενος πόσες από τις διατάξεις του Συντάγματος έχουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο παραβιάσει οι ίδιες οι κυβερνήσεις.

 «Η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να γίνει ακριβώς για να τονωθεί το πολιτικό σύστημα», είπε, εντάσσοντας σε αυτή και το εκλογικό σύστημα επαναλαμβάνοντας την πρόταση της ΔΗΜΑΡ «για απλή και ανόθευτη αναλογική».

Δείτε τα βίντεο από τη Βουλή

 

 

Διαβάστε επίσης

Σαμαράς: Στόχος μας είναι το 2017 η Ελλάδα να έχει καινούργιο Σύνταγμα

Ο Παυλόπουλος πρόεδρος της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ