«Αστακός» η Αθήνα για την επίσκεψη του Έντι Ράμα – Πάνω από 1.000 αστυνομικοί στο πόδι

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το ταξίδι – αστραπή του προέδρου της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με την Αθήνα να μετατρέπεται σε «φρούριο» ενόψει της ομιλίας του στο Κλειστό Γαλατσίου, στις 10:30 το πρωί της Κυριακής.

Έντι Ράμα: Τι θα πει στην εκδήλωση του Γαλατσίου ο Αλβανός Πρωθυπουργός – Το παρασκήνιο για την ομιλία του

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας 150 ατόμων στους οποίους περιλαμβάνονται υψηλόβαθμοι υπουργοί, βουλευτές και δημοσιογράφοι, επισκέπτεται αυθημερόν την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας άτυπης – όπως έχει χαρακτηριστεί – συνάντησης.

Παρ’ ότι άτυπη, ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί αναλογούν σε επίσημη επίσκεψη. Σε κάθε περίπτωση διαμηνύεται ότι δεν θα υπάρξει καμία συνάντηση μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας – Πάνω από 1.000 αστυνομικοί στο πόδι

Ο Έντι Ράμα αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 10:30 π.μ.. Από εκεί, συνοδεία 150 αστυνομικών θα μεταβεί μέσω της Αττικής Οδού στο Κλειστό του Γαλατσίου. Αμέσως μετά την ομιλία θα έχει συναντήσεις σε ξεχωριστό χώρο στο στάδιο με εκπροσώπους μεταναστών, επιχειρηματίες, καθώς και με μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας. Στις 16:00 έχει προγραμματιστεί το γεύμα, ενώ στις 18:00 αναμένεται να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα διατεθούν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί, από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα σε εγρήγορση θα βρίσκονται άνδρες της ΔΙ.ΑΣ., της Ασφάλειας, της Τροχαίας, των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ και της Αντιτρομοκρατικής.

Τον Έντι Ράμα βέβαια θα συνοδεύουν και οι άνδρες της προσωπικής φρουράς του, ενώ μέτρα από την Τροχαία και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ κατά τη διαδρομή του Αλβανού Πρωθυπουργού από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι το Κλειστό Γυμναστήριο του Γαλατσίου.

Ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και drones θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει και προσεκτικός έλεγχος στο στάδιο του Γαλατσίου, στο οποίο η είσοδος θα είναι ελεγχόμενη.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί το πληροφοριακό δίκτυο από την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ θα υπάρχει και μια παρακολούθηση στα social media.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα πραγματοποιούνται διπλοί έλεγχοι στις εισόδους του σταδίου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.

Παράλληλα, αστυνομικοί και άνδρες της Ασφάλειας θα είναι ακροβολισμένοι εντός του χώρου της συγκέντρωσης ώστε να παρέμβουν εάν χρειαστεί.

Τι θα πει στην εκδήλωση του Γαλατσίου ο Αλβανός Πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έντι Ράμα θα απευθύνει στους ομοεθνείς του που θα δώσουν το παρών στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου τελικά θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση την ερχόμενη Κυριακή το πρωί, μια προεκλογική ομιλία ενόψει των εθνικών εκλογών του 2025 στη γείτονα χώρα.

Καταρχάς αναμένεται να ανακοινώσει την επιστολική ψήφο και τη διευκόλυνση που θα προσφέρει αυτή στους Αλβανούς που μένουν στην Ελλάδα και θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους χωρίς να υπάρχει ανάγκη μετακίνησής τους.

Επίσης θα ανακοινώσει τη συμπόρευση 20 μεταναστών με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας. Συγκεκριμένα θα κάνει τα «αποκαλυπτήρια» των ονομάτων 20 συμπατριωτών του που ζουν στην Ελλάδα και έχει διακριθεί ο καθένας στον τομέα του, οι οποίοι θα προσχωρήσουν ή θα συνεργαστούν με το κόμμα.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι η ομιλία του δεν θα είναι πολιτική ενόψει των Ευρωεκλογών, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους από τη φασαρία που είχε προκληθεί για τον χρόνο έλευσής του στην Ελλάδα. Μάλιστα από το επιτελείο του Ράμα έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, καθώς θα πάει επίσης σε Λονδίνο, Μιλάνο και Ντίσελντορφ.

Βέβαια τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το ότι έρχεται στη χώρα μας έναν χρόνο μετά τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

Δρομολογούνται πούλμαν και από τα Τίρανα για την Αθήνα

Αίσθηση προκαλούν τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα σε αλβανικά ΜΜΕ με βίντεο που δείχνουν αρκετά πούλμαν από την Αλβανία να περνάνε τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής με τελικό προορισμό το Κλειστό Γαλατσίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Αλβανού προέδρου.

Νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ρίχνει η αυριανή επίσκεψη

Η εκδήλωση στο Κλειστό του Γαλατσίου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα και όχι μόνο, που κάνουν λόγο για «προκλητική και επικίνδυνη επίσκεψη», η οποία λαμβάνει χώρα έναν χρόνο μετά τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα, λέγοντας ότι «κανείς δεν θα απαγόρευε σε ξένο ηγέτη να μιλήσει στους ομοεθνείς του σε μια ιδιωτική επίσκεψη. Είναι ένα θέμα που πήρε πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα από όσο του αναλογεί. Αν με ρωτάτε για τον χρονισμό που γίνεται, δεν είναι ο κατάλληλος».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν γνώριζε για την άφιξη Ράμα, σύμφωνα με τον υπουργό των Εξωτερικών. Ενημερώθηκε μόλις την Τρίτη και το παρουσιάζει ως μία τυπική επίσκεψη, η οποία συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, συμπίπτει με τον ένα χρόνο από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, αλλά αφορά τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία, με ορίζοντα το 2025. Μου προκαλεί πολύ μεγάλη απορία», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της το μεσημέρι της Παρασκευής στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι: «είναι λογικό να υπάρχει αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μάλλον δεν θα υπάρξει καμία επαφή με την πλευρά Ράμα, αλλά μεγαλύτερη έκπληξη μου προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει να πει κουβέντα για το γεγονός ότι ο κ. Ράμα παρενέβη και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις».

«Εγώ βλέπω έναν Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά απλώς για μια “αχρείαστη” επίσκεψη σαν να μην συμβαίνει τίποτα και έναν Αλβανό πρωθυπουργό να κάνει μαθήματα στην ελληνική αντιπολίτευση», ανέφερε τις προηγούμενες μέρες σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

«Η ημερομηνία που επέλεξε για την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κύριος Ράμα είναι οπωσδήποτε προκλητική, ωστόσο ακόμη πιο προκλητικό -για τον ελληνικό και τον αλβανικό λαό- είναι ότι οι κυβερνήσεις των δυο χωρών ανταγωνίζονται για το ποιος θα πρωτοστατήσει στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις μετατρέπουν την περιοχή σε πυριτιδαποθήκη», σχολιάζει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα που επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από τις εθνικιστικές εξάρσεις, τους προεκλογικούς ανταγωνισμούς των άλλων κομμάτων και την προσπάθεια εργαλειοποίησης από τις δυο κυβερνήσεις τόσο της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, όσο και των Αλβανών εργαζομένων που ζουν στην χώρα μας.»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός, μη αντιλαμβανόμενος το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, μας είπε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει την έλευση Ράμα και την ομιλία του στην Αθήνα. Αυτό που δεν λέει ο πρωθυπουργός είναι ότι η έλευση Ράμα είναι παρέμβαση στις ευρωεκλογές», συμπληρώνοντας ότι «και αν ένα κράτος, που διώκει τον Ελληνισμό στην Βόρειο Ήπειρο, εκτός συνόρων, δεν μπορεί να απαγορεύσει μία συγκέντρωση εντός των συνόρων του, τότε δεν λέγεται κράτος. Λέγεται ξέφραγο αμπέλι. Αυτό έκανε η ΝΔ την Ελλάδα: Ξέφραγο αμπέλι».

Το θρίλερ με τον χώρο για την εκδήλωση Ράμα

Υπενθυμίζεται ότι σε θρίλερ εξελίχθηκε και η προσπάθεια του επιτελείου Ράμα να βρει χώρο που θα φιλοξενήσει την εκδήλωσή του, που τελικά θα γίνει στο Κλειστό του Γαλατσίου. Μετά το αρχικό «όχι», προτάθηκε η λύση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ).

Τού δόθηκε η αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», που όμως, δεν έχει τη χωρητικότητα που ήθελε ο Έντι Ράμα, ο οποίος αναμένει περίπου 5.000 -6.000 ομοεθνείς του να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια οι συνεργάτες του απευθύνθηκαν στον Δήμο Αθηναίων ζητώντας την πλατεία Συντάγματος ή την πλατεία Κοτζιά. Από τον Δήμο απάντησαν ότι πρέπει να ζητήσουν την άδεια της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε ποτέ, οπότε απορρίφθηκε και η συγκεκριμένη λύση.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 7 Μαΐου για την επίσκεψη Ράμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ