Αρκουμανέας στον Realfm 97,8: Η μόνη περίπτωση να ξαναδούμε συρροές είναι σε περιοχές με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού

“Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια σταδιακή, αργή αποκλιμάκωση της επιδημίας στη χώρα μας. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε 20% μείωση σε σχέση με την προηγούμενη και είναι η μεγαλύτερη μείωση από την αρχή του έτους. Βλέπουμε στοιχεία βασικά, όπως είναι οι διασωληνώσεις κάτω του 560, βλέπουμε ακόμα δυστυχώς θανάτους αλλά μειώνονται και αυτοί” δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Η εικόνα συνολικά είναι αισιόδοξη αλλά δεν έχουμε τελειώσει. Θα τελειώσει με τον εμβολιασμό” υπογράμμισε.

“Οι ακυρώσεις των ραντεβού είναι μικρές και τα ραντεβού τηρούνται κατά 95%. Είναι γεγονός ότι υπήρχε κάποια ανησυχία λόγω κάποιων συμπτωμάτων που είχε το AstraZeneca με θρομβώσεις. Είναι γεγονός ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και ανοίγουν και τα τέσσερα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Άρα σε λίγο θα έχουμε όλοι επιλογή για όλα τα εμβόλια” ανέφερε.

“Mε μία δόση εμβολίου είναι το 32% του πληθυσμού. Με δύο δόσεις είναι το 17% με 18%. Αυτό αυξάνεται με τον ρυθμό που πάνε οι εμβολιασμοί καθημερινά. Γίνονται 100.000 με 100.000 εμβολιασμοί καθημερινά, περίπου το 1% του πληθυσμού μας και είναι από τα καλύτερα ποσοστά που έχουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο” πρόσθεσε.

“Για να μπει τουρίστας και να μετακινηθεί στην Ευρώπη θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, να έχει αρνητικό PCR ή rapid test και να έχει νοσήσει και να είναι στους δύο με εννέα μήνες μετά τη νόσηση. Άρα υπάρχουν πολλά εργαλεία για να είμαστε ασφαλέστεροι, συν τη δυνατότητα με την Πολιτική Προστασία με τους αλγόριθμους και την επιτήρηση. Προφανέστατα, υπάρχει μια περίπτωση σε περιοχές, ανέφερε κάποια νησιά ο κ. Θεμιστοκλέους, που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, να δούμε τοπικές συρροές. Θα πράξουμε και θα παρέμβουμε ανάλογα. Γι’αυτό πρέπει όλοι να πάνε να κάνουν τους εμβολιασμούς. Η μόνη περίπτωση να ξαναδούμε συρροές είναι σε περιοχές με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού” σημείωσε.

“Είμαστε στις χώρες με τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη. Έχουμε και τα self test που έχουμε υιοθετήσει. Η θετικότητα πέφτει συνέχεια. Τα κρούσματα είναι μικρότερης ηλικίας, που κατά πλειοψηφία δεν νοσούν βαριά και δεν πιέζεται το σύστημα υγείας. Άρα ο απόλυτος ρυθμός μειώνεται και θα συνεχίσει. Κοιτάμε συνολικά στους δείκτες και το σύστημα υγείας. Όλα θα τελειώσουν με τον εμβολιασμό όλων” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ