Αποστολή Σκύρος: Η άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας για ανακατάληψη νησιού που εκνεύρισε την Τουρκία – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Εντυπωσιακή απόβαση των Ειδικών Δυνάμεων των «Σκιών του Αιγαίου», της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, και Γάλλων κομάντο από το ελικοπτεροφόρο TONNERE στην Σκύρο με σενάριο ανακατάληψης του νησιού.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ελλάδα και Γαλλία εμβαθύνουν περαιτέρω την στρατιωτική τους συνεργασία, ως αποτέλεσμα του Συμφώνου Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και Συνδρομής που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Οι Γάλλοι έφεραν στο κεντρικό Αιγαίο το ελικοπτεροφόρο FS TONNERE, κλάσης MISTRAL, με θωρακισμένα οχήματα και κομάντο.

Στην Σκύρο πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα εντυπωσιακή απόβαση. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η φρεγάτα «Έλλη», δύο αρματαγωγά -«Χίος» και «Ικαρία»- αλλά και ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο-φάντασμα του Αιγαίου, κλάσης Παπανικολής, type 214.

Σκύρος άσκηση Ελλάδα Γαλλία

Το σενάριο της άσκησης ΑΡΓΩ (ARGO – 22) περιλάμβανε την απόβαση και ανακατάληψη του νησιού από εχθρικές δυνάμεις. Ένα σενάριο που προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία και δεν μπόρεσε να τον κρύψει. Ήδη, όπως έχουμε μεταδώσει στο enikos.gr, έχει εκδώσει NAVTEX για δήθεν έρευνες του πλοίου YUNUS δυτικά της Λέσβου.

Αναφερόμενος στην άσκηση, ο διοικητής της ΔΕΠ αντιστράτηγος Γιώργος Τσιτσικώστας τόνισε ότι «προετοιμάστηκε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε και περιλάμβανε πολλά σημεία συνεργασίας».

«Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είχε την ευκαιρία να γνωριστεί, να συνεργαστεί σε τακτικό επίπεδο και να εκτελέσει αντικείμενα με ανταλλαγή τεχνικών και απόψεων».

Για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο διοικητής ΔΕΠ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν χρειάζεται να στείλει κάποιο μήνυμα ούτε να επιβεβαιώσουμε την ετοιμότητά μας. Είμαστε πάντα έτοιμοι».

Σκύρος άσκηση Ελλάδα Γαλλία

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υποδιοικητής Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου υποναύαρχος Ρου Ντε Λούζε αναφέρθηκε στη «στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας» ενώ πρόσθεσε: «Είδαμε κάτι συμπαγές σήμερα, στην πρώτη αμφίβια άσκηση ελληνικών και Γαλλικών δυνάμεων».

«Είδαμε», συνέχισε, «πολύ υψηλό δείγμα διαλειτουργικότητας, γεγονός που αποτελούσε το ζητούμενη της άσκησης».

Στις 7 Σεπτεμβρίου μεταδίδαμε πρώτοι στο enikos.gr την τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας, Στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ (Thierry Burkhard).

Όπως αναφέραμε τότε, «η 45λεπτη επικοινωνία των δύο Αρχηγών επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και συμφώνησαν στην εμβάθυνση των εκπαιδεύσεων Ελληνικών και Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με μεγαλύτερη παρουσία στην Μεσόγειο αλλά και περισσότερες συνεκπαιδεύσεις των Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας με τις «Σκιές του Αιγαίου» της ΔΕΠ».

Σκύρος άσκηση Ελλάδα Γαλλία Σκύρος άσκηση Ελλάδα Γαλλία Σκύρος άσκηση Ελλάδα Γαλλία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ