Με NAVTEX στο Αιγαίο, η Τουρκία προκαλεί τους Γάλλους

Ακόμη ένα βήμα κλιμάκωσης της κρίσης που καλλιεργεί η ίδια η Τουρκία στο Αιγαίο, αυτή τη φορά με NAVTEX, με την οποία βγάζει ερευνητικό πλοίο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ακόμη μία πράξη στο γαϊτανάκι των προκλήσεων από την Τουρκία, που επιμένει να τεντώνει το σχοινί της έντασης με την Ελλάδα, αυτή τη φορά στοχοποιώντας εμμέσως και την Γαλλία.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό από πηγές της προεδρίας της Γαλλίας ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν μεθαύριο Παρασκευή, στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία.

Λίγες ώρες μετά, στις 19.28, ο υδρογραφικός Σταθμός Σμύρνης εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους, σύμφωνα με την οποία βγάζει το ερευνητικό πλοίο YUNUS (ΓΙΟΥΝΟΥΣ) στο κεντρικό Αιγαίο, σε διεθνή ύδατα, δυτικά της Λέσβου.

Η NAVTEX έχει ισχύ από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου κι ενώ στην ευρύτερη περιοχή – δυτικότερα της NAVTEX, στην Σκύρο, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – Γαλλίας, με την συμμετοχή του γαλλικού ελικοπτεροφόρου TONNERE και των «Σκιών του Αιγαίου» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιστρατεύει το YUNUS για να προκαλέσει στο Αιγαίο. Το έκανε και πριν από μερικούς μήνες, έχοντας δεσμεύσει πάλι περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο στις 25 και 26 Μαΐου για θαλάσσιες έρευνες.

Το YUNUS είναι ένα μικρό ερευνητικό πλοίο, με εκτόπισμα μόλις 202 τόνους, που ναυπηγήθηκε το 1994. Χρησιμεύει κυρίως σε έρευνες που έχουν σχέση με την αλιεία παρά σε στρατιωτικές ή γεωλογικής φύσης αναζητήσεις.

Ωστόσο, η ενέργεια – όπως τον περασμένο Μάιο, έτσι και τώρα – έχει σημειολογική σημασία.

Τουρκία NAVTEX

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ