Αποστολάκης στον Realfm 97,8: Η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν είναι λάθος, αλλά δεν πρέπει και να πανηγυρίζουμε

Για τα F-35 που αποδεσμεύει η Αμερική για την Ελλάδα και τα F-16 που δίνονται στην Τουρκία μίλησε ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Η επιστολή αποδέσμευσε τα F-16 για την Τουρκία και παράλληλα σε εμάς έδωσε τα F-35 με την προοπτική να αποδεσμευθούν 20 και 20 option F-35. Συζητήσαμε και με τον κ. Δένδια για κάποιες λεπτομέρειες. Από την επιστολή δεν μπορεί να βγει άκρη, ούτε για τις τιμές, ούτε για τον αριθμό των αεροσκαφών. Πρέπει να δούμε κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν. Είμαστε στην αρχή ακόμα για να κάνουμε μια αξιολόγηση» τόνισε ο κ. Αποστολάκης και συνέχισε:

«Ενώ πάμε να βρεθούμε σε μια προοπτική να έχουμε ένα μικρό πλεονέκτημα στην Αεροπορία, με τη δήλωση Νούλαντ ξαναμπαίνει στο προσκήνιο να πάρουν F-35 και οι Τούρκοι. Μετά ξαναμπαίνουμε σε μια διελκυστίνδα ανταγωνισμού που δεν σταματάει πουθενά. Θέλει πολλή προσοχή. Έχουμε πει ότι τα εξοπλιστικά πρέπει να ικανοποιούν τις επιχειρησιακές ανάγκες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και μελετημένου σχεδιασμού».

«Στην υπόθεση των εξοπλιστικών θα πρέπει να ικανοποιούνται οι επιχειρησιακές ανάγκες και να υπάρχει άμεση σύνδεση με την ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην είναι απλοί πελάτες αλλά να δημιουργείται προστιθέμενη αξία ώστε η χώρα να μπορεί από μόνη της να στηρίζει τα οπλικά συστήματα και παράλληλα να μπορεί να κάνει και εξαγωγές» υποστήριξε ακόμη ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τη δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου ότι «ήταν λάθος η ελληνοτουρκική προσέγγιση», ο κ. Αποστολάκης είπε ότι «υπήρξε και υπάρχει μια περίοδος που οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σε καλό κλίμα» και συμπλήρωσε ότι «η επισφράγιση της Διακήρυξης των Αθηνών έδωσε στους Τούρκους το επιχείρημα να πουν ότι «εμείς δεν απειλούμε την Ελλάδα», ότι «έχουμε βρει μια άκρη» και παράλληλα αυτό πιάστηκε από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και πρότεινε να δοθούν τα οπλικά συστήματα στην Τουρκία. Για κάποιους αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι οι Τούρκοι έδειξαν ένα καλό πρόσωπο για να κερδίσουν. Αυτά που δίνονται στην Τουρκία είναι πάρα πολλά και πάρα πολλά είναι και τα όπλα που έχουν δοθεί. Ωστόσο αυτό θα φανεί και στη συνέχεια. Θα δούμε αν η Τουρκία, αφού πήρε αυτό που ήθελε, αλλάζει πάλι. Λάθος δεν είναι η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Το ότι η Τουρκία το εκμεταλλεύτηκε για να πετύχει τους σκοπούς της δεν σημαίνει ότι είναι λάθος γιατί και εμείς έχουμε εξασφαλίσει μία ηρεμία και μία χαμηλή ένταση. Απλά δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε ότι κερδίσαμε κάτι υπερβολικό και ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τους Τούρκους. Οι ΗΠΑ έψαχναν και μία πρόφαση για να διευκολύνει αυτό που ζητούσε η Τουρκία. Το θέμα της ένταξης Σουηδίας- Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ η Τουρκία το «έπαιξε» πολύ σκληρά. Στο Κογκρέσο που είχε μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης είχε πει να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία και στη Βουλή σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα είχε πει ότι δεν θα τα δώσουν και αν τα δώσουν θα είναι με πολλούς περιορισμούς που δεν υπάρχουν. Αυτά είναι θέματα που δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε πιο συνετοί και προσεκτικοί. Να μην είναι το μεγάλο βάρος στο επικοινωνιακό κομμάτι».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ