Αποκλειστικές εικόνες: Η πρώτη πτήση του ανακατασκευασμένου «Bravo» του Πολεμικού Ναυτικού

Του Χρήστου Μαζανίτη

Την Πέμπτη 06 Μαΐου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παραβρέθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας AEROSERVICES S.A. στην Πάχη Μεγάρων, στην εκδήλωση απόδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) του πρώτου Ελικόπτερου S-70Β μετά την ολοκλήρωση εργασιών Γενικής Επιθεώρησης Σκάφους. Πρόκειται για το γνωστό κι ως Bravo εκ του «Β» στην κωδική ονομασία του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey R. Pyatt, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEROSERVICES S.A., Δημήτρης Δάφνης, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας Lockheed Martin, μεταξύ των οποίων ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας, Γρηγόρης Κουτσογιάννης, ο οποίος και μίλησε για το πρόγραμμα συντήρηση των συνολικά 11 ελικοπτέρων και τα οφέλη που αποκτά η Ελλάδα.Οι εν λόγω εργασίες εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που αφορά το πρόγραμμα FMS για την Εν Συνέχεια Υποστήριξη (Follow On Support) των Ελικοπτέρων S-70, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκτέλεση Γενικής Επιθεώρησης Σκάφους από πιστοποιημένο εγχώριο επισκευαστικό φορέα.

Το enikos.gr ήταν εκεί και είναι το μόνο μέσο που κατέγραψε την πρώτη πτήση του «γερακιού» του Πολεμικού Ναυτικού, πριν επιστρέψει και πάλι στην έδρα του στο Κοτρώνι, απ’ όπου επιχειρούν όλα τα «μακριά χέρια» των φρεγατών του Στόλου.

Τα 11 Ελικόπτερα S-70 εντάχθηκαν στο ΠΝ σταδιακά από το 1994 έως το 2005 και έχουν στο ενεργητικό τους συνολικά περί τις 45.000 ώρες πτήσης. Το ανωτέρω πρόγραμμα ενισχύει σημαντικά την υποστήριξή τους και εξασφαλίζει την υψηλή διαθεσιμότητά τους με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας σε εγχώριους επισκευαστικούς φορείς.Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Aeroservices, Δημήτρης Δάφνης, τέλη Μαΐου μπαίνει το 3ο ελικόπτερο του τύπου για συντήρηση κι ως το τέλος του 2021 συνολικά 5 Bravo θα έχουν περάσει το απαραίτητο στάδιο συντήρησης και πτητικής πιστοποίησης.

Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι το 2023 ξεκινά στην Ελλάδα, από ελληνικά χέρια, το μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης και των 11 ελικοπτέρων, τα οποία θα φτάσουν σε σχεδόν ίδιο επίπεδο με τα 7 MH60 – Romeo που θα αρχίσει να παραλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό σταδιακά από τα τέλη του 2021.

Έτσι θα δημιουργηθεί ένας συμπαγής στόλος 18 “φονιάδων” υποβρυχίων, από τους πιο ισχυρούς στόλους ελικοπτέρων στην Μεσόγειο σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ελληνική εταρεία που είχε αναλάβει να το φέρει εις πέρας προχωρά σε προσλήψεις τουλάχιστον 25 ατόμων κι επενδύσεις 7,8 εκατ. Κι όλα αυτά με την έγκριση της αμερικανικής Sikorsky, η οποία φαίνεται ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, όπου οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα είναι οι μόνες που θα μπορούν να αναλάβουν την συντήρηση κι υποστήριξη των ελικοπτέρων για όλη την Νότια και Ανατολική Ευρώπη.​«Η Ελλάδα θα αποκομίσει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, είμαι πεπεισμένος, από την ερχόμενη ανταπόκριση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για να συνεργαστεί με το Ελληνικό Ναυτικό για τις μελλοντικές του φρεγάτες και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού φρεγάτων» ανέφερε στην ομιλία του ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.«Η διευρυμένη αμυντική συνεργασία μας ωφελεί και τις δύο χώρες μας, εμβαθύνει τη διμερή μας συμμαχία, ενισχύει το ΝΑΤΟ και ενισχύει τη διατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα. Είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν, γι ‘αυτό και οι δύο κυβερνήσεις μας, στο υψηλότερο επίπεδο, δεσμεύονται τώρα να επεκτείνουν τη διάρκεια και την επίτευξη της συμφωνίας MDCA» πρόσθεσε για να καταλήξει με την φράση «ο ουρανός είναι το όριο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ