Αντιπαράθεση Παππά – Λοβέρδου στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες – ΒΙΝΤΕΟ

Αντιπαράθεση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είχαν στην Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Παππάς διατύπωσε τη θέση ότι η απόφαση του ΕΣΡ για τις επτά τηλεοπτικές άδειες γκρεμίζει τη γραμμή άμυνας που είχαν φτιάξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν έλεγαν ότι ο αριθμός των αδειών θα πρέπει να είναι απεριόριστος.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος άκουσε τον κ. Λοβέρδο, να τον κατηγορεί ότι οργανώνει την αναρχία του τηλεοπτικού τοπίου, απάντησε πως όποιος βγει να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν θέλει την αδειοδότηση των καναλιών, θα γελάσει το πανελλήνιο. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στα κανάλια, να ετοιμάζουν προσλήψεις, γιατί ο νόμος που επιβάλλει 400 εργαζόμενους ανά σταθμό, θα εφαρμοστεί.

«Το ΕΣΡ σας άφησε με τεχνητό οφ σάιτ, μπροστά από τη γραμμή άμυνας», είπε ο κ. Παππάς, θυμίζοντας ότι η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης ήταν ότι οι τηλεοπτικές άδειες πρέπει να είναι απεριόριστες. Διάβασε, δε, στην Ολομέλεια δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Μάρτιο του 2016, όταν «καλούσε την κυβέρνηση να δώσει απεριόριστο αριθμό αδειών, διότι μόνο έτσι είναι δυνατό να θωρακιστεί η ελευθερία του λόγου, των Μέσων και της δημοκρατίας». «Άρα, το ΕΣΡ που περιορίζει τον αριθμό των αδειών καταστρατηγεί την ελευθερία του λόγου!», σχολίασε σκωπτικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έλεγε πως πρέπει να δοθούν τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα του φάσματος και για θεματικούς σταθμούς.

Ο κ. Παππάς προέτρεψε την αντιπολίτευση να συμβουλευτεί και τους ειδικούς της ΕΕΤΤ διότι «ο αριθμός επτά αφήνει πάρα πολύ λίγα περιθώρια για θεματικές άδειες».

Αναφορά στην απόφαση του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών έγινε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, για νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή για τους πολυπλέκτες.

Ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ότι δεν είχε, αν και το Σύνταγμα το επιβάλλει, τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στην τελευταία νομοθετική διάταξη που αφορούσε τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος και την ευκρίνεια του σήματος.

«Το Σύνταγμα επιτάσσει ότι για όλα τα θέματα που αφορούν το τηλεοπτικό τοπίο είναι απαραίτητη και καθοριστική η σχετική απόφαση του ΕΣΡ. Το ΣτΕ έχει επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό. Και συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι οι τέσσερις άδειες που θέλατε εσείς, για να κάνετε την Ελλάδα τηλεοπτικά Β. Κορέα ή Βενεζουέλα, αυτή δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση, κρίθηκε αντισυνταγματική και καταργήθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρά το προηγούμενο με το ΣτΕ, πριν από έναν μήνα, έφερε ρύθμιση που αφορά πολυπλέκτες και τελικά αφορά τη χωρητικότητα, χωρίς πάλι να έχει πάρει σύμφωνη γνώμη από το ΕΣΡ. Και έχετε παράξει πάλι το ίδιο πρόβλημα». Επικαλέστηκε, δε, και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΕΣΡ, με ψήφους 8-1, πήρε απόφαση ότι αυτό που έκανε ο υπουργός είναι αντισυνταγματικό και θα υπάρξουν συνέπειες και γι’ αυτήν την τελευταία διάταξη. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάλεσε, επίσης, τον υπουργό να απαντήσει πότε θα ολοκληρώσει η δημόσια τηλεόραση τον δικό της διαγωνισμό για τους δικούς της πολυπλέκτες, διότι «καλύπτει χώρο όπου θα μπορούσαν να χωρέσουν τρία ακόμη τηλεοπτικά κανάλια». Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του ΕΣΡ, σημείωσε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει ηττηθεί σε όλα, χθες προσπάθησε να εμφανιστεί νικητής και κάλεσε τον κ. Παππά να απαντήσει αν ισχύει η πληροφορία για δήλωση που φέρεται να έκανε ότι μετά την απόφαση του ΕΣΡ αποκλείονται οι θεματικές άδειες.

Αναφερόμενος στη διάταξη που ψήφισε πριν από λίγες ημέρες η Βουλή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε πως δεν υπάρχει απόφαση του ΕΣΡ η οποία να κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση που ψηφίστηκε και αφορά τον τύπο της ευκρίνειας.

«Δεν υπάρχει γνωμοδότηση. Υπάρχει ένα ερώτημα και μία εμπιστευτική επιστολή, την οποία θα σας καλέσω στο γραφείο μου να τη δείτε με τα μάτια σας και θα σας παρακαλούσα και σε συνεννόηση με το ΕΣΡ το αίτημα για την εμπιστευτικότητα να το τηρήσουμε. Υπήρξε αυτή η επιστολή που σχετιζόταν με το ζήτημα της ευκρίνειας. Το συγκεκριμένο ζήτημα έπρεπε να το λύσουμε διότι διατυπωνόταν στον προηγούμενο νόμο και αν δεν το κάναμε αυτό, δηλαδή, αν δεν προβλέπαμε μέχρι το 2021 τα κανάλια να έχουν και υψηλή και τυπική ευκρίνεια, θα ήταν πρόβλημα. Είναι επαναστατική αλλαγή; Είναι καμία πονηριά δικιά μας για να περιοριστεί το φάσμα;», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι η κυβέρνηση παραγνωρίζει τις αποφάσεις των ανεξάρτητων Αρχών, ότι επιτίθεται κατά δικαστικών αποφάσεων, αλλά και ότι εφαρμόζει πολιτική Μαδούρο, στήνει δίκες, λέει ωμά ψέματα για την οικονομία, το χρέος, τα πλεονάσματα, και στήνει κατηγορίες εναντίον πολιτικών αντιπάλων. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε προσωπικά τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ότι φτιάχνει νόμους που ο ένας μετά τον άλλον πάνε στο καλάθι των αχρήστων, για να εκτιμήσει ότι ο κ. Παππάς, με τον τρόπο που νομοθετεί, δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε θέλει να του ακυρώσει τον νόμο. «Αυτό το έχετε στήσει. Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι είστε αδαής. Είστε δύο χρόνια υπουργός. Εγώ λέω ότι έχετε σκοπιμότητα. Μετά από 2,5 χρόνια οργανώνετε την ακυρότητα του νόμου που φέρατε εδώ. Τα κάνετε επίτηδες αυτά. Είστε τελειωμένοι. Ζούμε το τέλος σας! Και είστε επικίνδυνοι αυτές τις τελευταίες ημέρες. Οργανώνετε την αναρχία στο τηλεοπτικό τοπίο, την έχετε στήσει», υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και μετά ένα κρεσέντο από τον κ. Λοβέρδο σαν αυτά που έκανε όταν ψηφίζαμε τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. «Είπαμε, η φαντασία στην εξουσία, αλλά εδώ σπάμε κάθε ρεκόρ! Κατηγορήθηκε ο ομιλών ότι υπονομεύει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Παρακαλώ πολιτευθείτε με αυτό το επιχείρημα! Βγείτε και πείτε ότι αυτός ο υπουργός και αυτή η κυβέρνηση δεν επιθυμούν να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση! Θα προκαλέσετε άφθονο γέλιο!», πρόσθεσε ο κ. Παππάς και επανήλθε στο ερώτημα προς ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Τελικά, θα ζητήσετε συγνώμη περί απεριορίστου αριθμού; Ήρθε το ΕΣΡ και είπε επτά άδειες. Τι θα πείτε τώρα; Πού πήγε το επιχείρημα για τα απεριόριστα;».

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ