Ανταπόκριση από Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ ο νέος μεγάλος στόχος του Ισραήλ – Βίντεο

Η χθεσινή πρωτοφανής επίθεση με drones από την Χεζμπολάχ κατά δυο περιοχών του βόρειου Ισραήλ έφερε ένα βήμα πιο κοντά την μεγάλης κλίμακας επέμβαση του IDF στον βόρειο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ πλέον είναι ο νέος μεγάλος στόχος του Ισραήλ.

Ανταπόκριση από Τελ Αβίβ: Χρήστος Μαζανίτης

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσία που ανήκει στη μονάδα αεράμυνας της Χεζμπολάχ στο Μπάαλμπεκ του βορειοανατολικού Λιβάνου αργά χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τον IDF.

Το χτύπημα έρχεται ως απάντηση σε επίθεση με drone και πυραύλους που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ νωρίτερα χθες, τραυματίζοντας 14 στρατιώτες και 4 πολίτες. Έξι στρατιώτες νοσηλεύονται σε σοβαρή κι ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Ο IDF λέει ότι η στοχευμένη υποδομή αεράμυνας βρισκόταν βόρεια της πόλης Baalbek, σχεδόν 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) από τα ισραηλινά σύνορα.

Το εντυπωσιακό με τα χτυπήματα της φίλο-ιρανικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ότι δεν ήχησαν οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ, κάτι που δείχνει κενά στην αεράμυνα.

Ανεπίσημες πηγές ενημέρωσης ωστόσο κάνουν λόγο για μελετημένο σχέδιο της Χεζμπολάχ η οποία πρώτα χτύπησε το σύστημα ενεργοποίησης της αεράμυνας και μετά εξαπέλυσε την επίθεση με drones. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι είχε στόχο ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τον ισραηλινό στρατό με κατευθυνόμενους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά.

Αν και η πόλη έχει εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό, στρατιώτες σταθμεύουν εκεί και εκτιμάται ότι μπορεί να να χρησιμοποιούσαν το κτίριο ως χώρο συγκέντρωσης και ξεκούρασης.

Η τρομοκρατική οργάνωση είπε ότι η επίθεση ήταν μια απάντηση στη δολοφονία τριών μελών της, συμπεριλαμβανομένων δύο διοικητών, σε ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο μια ημέρα νωρίτερα. Μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι χτύπησε τις θέσεις εκτόξευσης της Χεζμπολάχ.

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης κτίρια που χρησιμοποιούσε η τρομοκρατική ομάδα και όπου συγκεντρώθηκαν στελέχη της Χεζμπολάχ, μαζί με άλλες υποδομές, στο Ayta ash-Shab, στο Naqoura και στο Yarine του νότιου Λιβάνου, πρόσθεσε ο στρατός.

Από τις 8 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ επιτίθεται σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων σε καθημερινή βάση με ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα μέσα, λέγοντας ότι το κάνει για να στηρίξει τη Γάζα εν μέσω του πολέμου εκεί.

Από την άλλη στο Ισραήλ πλέον έχουν αρχίζει να ωριμάζουν τα επιχειρησιακά σχέδια ακόμη και εισβολής μέσα στον Λίβανο με στόχο την εξάλειψη της απειλής της Χεζμπολάχ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ