Άνγκελα Μέρκελ: Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στην Ελλάδα – Η αυτοκριτική και το “καρφί” Μητσοτάκη για την Τουρκία

Διήμερη αποχαιρετιστήρια επίσκεψη πραγματοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, λέγοντας το δικό της “αντίο” αφού αποχωρεί από την κεντρική πολιτική σκηνή έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

Η Άνγκελα Μέρκελ έφθασε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Ελλάδα, οπότε και είχε δείπνο με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι του στον Λυκαβηττό, με τις επίσημες συνομιλίες να ακολουθούν την Παρασκευή.

Άνγκελα Μέρκελ Μητσοτάκης

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται τη χώρα μας, στα 16 χρόνια που βρίσκεται στο “τιμόνι” της Γερμανίας, και η τελευταία που βρίσκεται στην Ελλάδα ως καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού.

Από το πρωί της Παρασκευής, η Άνγκελα Μέρκελ είχε διαδοχικές επαφές.

Η Άνγκελα Μέρκελ στο Ινστιτούτο Γκαίτε για μια “ανοικτή και φιλική συζήτηση” για ευρωπαϊκά θέματα

Το επίσημο πρόγραμμα της απερχόμενης καγκελαρίου της Γερμανίας ξεκίνησε στις 9 το πρωί με συνομιλία που είχε με νέους στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα. Την Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε η διευθύντριά του Angela Kaya.

Άνγκελα Μέρκελ Γκαίτε

Η κυρία Μέρκελ συνομίλησε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους και η Μαρία Σαρηγιαννίδου, γενική γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, για ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και για τρέχοντα θέματα, όπως σημειώνεται σε ανάρτηση της γερμανικής πρεσβείας στο Twitter.

Άγκελα Μέρκελ Γκαίτε

Αποτυπώνοντας το κλίμα της συζήτησης στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ο Γερμανός πρέσβης Έρνστ Ράιχελ έγραψε σε αντίστοιχη ανάρτηση πως η καγκελάριος είχε μαζί με νέους Έλληνες μια ανοικτή και φιλική συζήτηση: “Αισιόδοξοι και αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε καλές προοπτικές για τις επόμενες γενιές μαζί, σε μια ισχυρή Ευρώπη”.

Άγκελα Μέρκελ Γκαίτε

Υπενθυμίζεται πως το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών είναι το παλαιότερο στο παγκόσμιο δίκτυο των Ινστιτούτων Γκαίτε και του χρόνου θα γιορτάσει την 70ή επέτειο από την ίδρυσή του.

Η συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ακριβώς στις 10.15, οπότε και ήταν το προγραμματισμένο ραντεβού τους, η Άνγκελα Μέρκελ πέρασε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου για να συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Άνγκελα Μέρκελ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε την Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα και τόνισε: “Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολιτική της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης σχεδόν για δύο δεκαετίες”.

Η ίδια πρόσθεσε ότι “η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης για 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά σας πρόσφερε και την ικανοποίηση να συμβάλετε προσωπικά στην αντιμετώπιση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια”.

Προεδρικό Μέγαρο

Η κυρία Σακελλαροπούλου είπε ακόμη “θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά και για τις προσπάθειές σας για την ενίσχυση και διαφύλαξη των διμερών μας σχέσεων και σταθερά φιλοευρωπαϊκή σας στάση και σε μια σειρά από ζητήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή.

Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που κλήθηκε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Ήταν πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε πραγματικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Και η Ελλάδα αισθάνθηκε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνη”.

Άνγκελα Μέρκελ: Οι σχέσεις μας είχαν σκαμπανεβάσματα

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε ότι οι σχέσεις μας έζησαν σκαμπανεβάσματα, αλλά εδράζουν σε στέρεες βάσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε: “Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να σας γνωρίσω και προσωπικά, ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή σας. Όπως είπα όταν σας πρωτοσυνάντησα, χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε και γυναίκα, νομίζω θα αποτελέσει κανονικότητα αυτό, σιγά σιγά, να υπάρχουν γυναίκες στη πολιτική” επεσήμανε η κυρία Μέρκελ και συνέχισε:

“Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας, οι οποίες έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, οι οποίες όμως εδράζουν σε πολύ στέρεες βάσεις και οι οποίες θα μας οδηγήσουν στο μέλλον. Να πω ότι εν κατακλείδι ο διάλογος πάντα υπήρξε το κλειδί προς αναζήτηση και εξεύρεση λύσης.

Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά, είχαμε τη στερεοποίηση του ευρώ από τη μία πλευρά και είχαμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητο να γίνουν σε όλες τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό όπου εκεί η Ελλάδα και η Γερμανία μπόρεσαν να συνεργαστούν εποικοδομητικά”.

Άνγκελα Μέρκελ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο Μέγαρο Μαξίμου πεζή η Άνγκελα Μέρκελ – Στα γερμανικά η υποδοχή από τον Μητσοτάκη

Μετά τη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, η Άνγκελα Μέκελ κατευθύνθηκε πεζή στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άνγκελα Μέρκελ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περίμενε στα σκαλιά. Μάλιστα, οι δυο τους αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες στα γερμανικά προτού ξεκινήσει η συνάντησή τους.

Στη διευρυμένη συνάντηση έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επί τάπητος βρέθηκαν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Μέρκελ - Μητσοτάκης

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμη οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Άνγκελα Μέρκελ Μητσοτάκης διευρυμένη

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό.

Ελλάδα Γερμανία

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Φοβάμαι ότι η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί  διήμερη αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας, λέγοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος διένυσε “μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας” που “ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χέλμουτ Κολ”.

Άνγκελα Μέρκελ Κυριάκος Μητσοτάκης

“Είναι η αλήθεια ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα έφθασαν εύκολα στο ξέφωτο της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Και Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία. Άλλωστε και εσείς η ίδια παραδεχθήκατε με γενναιότητα” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες την ώρα που εκείνοι βίωναν την τρικυμία της οικονομικής τους κρίσης” τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι “Ευτυχώς ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή  λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η Ευρώπη απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και η Ελλάδα μπόρεσε να μετατρέψει σε ωριμότητα τα λάθη και τα τραύματα μιας περιόδου. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητές”.

“Η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές που υψώθηκε, όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. Μια μεγάλη επιλογή που είχε και τη δική της υπογραφή” συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Η μάχη του Covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο

“Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις” συνέχισε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

“Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις αναδιαμορφώνει προκειμένου αυτές να γίνουν λειτουργικές” επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι η “μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στη μάχη κατά της πανδημίας, αργότερα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε καινοτόμο σύστημα εμβολιασμού, η χώρα μας πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου και στο ίδιο διάσημα πέτυχε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις να επαναφέρει τη δική της οικονομία σε τροχιά υγείας, σε τροχιά προόδου”.

Μέρκελ Μητσοτάκης

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Τουρκία

“Δεν ήταν εύκολος δρόμος” συνέχισε ο Πρωθυπουργός “όταν αυτός διασταυρωνόταν και με εθνικές προκλήσεις, πότε με ασύμμετρες επιθέσεις όπως στον Έβρο και το Αιγαίο με παράνομες ροές των μεταναστών από την Τουρκία και πότε με ανοιχτές κρίσεις”.

“Όπως με την επιθετικότητα των γειτόνων μας το περασμένο καλοκαίρι, μια ένταση που διαρκεί, με στόχο πιστεύω πλέον την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση. Γνωρίζω τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων . Κι εγώ αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να κρατώ ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους την προσβάλλουν. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της. Η θέση μου είναι σαφής και κρυστάλλινη” ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Άνγκελα Μέρκελ -Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Η λιτότητα δεν μπορεί αν είναι η απάντηση σε όλα

“Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα” τόνισε ακόμη ο Πρωθυπουργός. “Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπάθησα”, “προσπαθώ””.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε: “Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη.Άλλωστε είναι η πόλη που εδώ και 2.500 χρόνια τιμά την πρώτη ιδιότητα και ξέρει να φιλοξενεί τη δεύτερη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο”.

Άνγκελα Μέρκελ

Άνγκελα Μέρκελ: Οι σχέσεις με την Ελλάδα ήταν αρκετά ζωντανές, βρήκαμε κοινό βηματισμό

«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ.

Στις κοινές δηλώσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

«Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ» είπε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε:

Άνγκελα Μέρκελ Μητσοτάκης

“Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο Ε.Ε-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία”.

Mέρκελ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό προκλήσεων στη συνεργασία με την Τουρκία

“Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου”.

Στην πανδημία δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε πολύ στενά μεταξύ μας. Στήριξα και το Ταμείο Ανάκαμψης και το regeneration.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ευκαιρία που είχε το πρωί να συζητήσει με νέους στο Ινστιτούτο Γκαίτε και δήλωσε ευτυχής, ενώ πρόσθεσε ότι:

“Μπορεί κανείς να γνωρίσει την Ελλάδα και πέρα από την τουριστική εμπειρία που εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε καλά”.

Όπως είπε η κα Μέρκελ “ελπίζω και είμαι πεπεισμένη – δεν χρειάζεται να ελπίζω γι’ αυτό- ότι οι σχέσεις θα είναι καλές και θα εξελιχθούν πολύ καλά και στη συνέχεια με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας. Όπως και ότι θα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

“Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες”

«Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» είπε η Άνγκελα Μέρκελ με διάθεση αυτοκριτικής κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων μετά τις κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, «τότε ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ απέναντι σε σπεκουλάρισμα εκ των έξω. Και αυτό έπληξε πραγματικά εκείνες τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει ενδεχομένως σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει».

Άνγκελα Μέρκελ

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι «εγώ είχα δεσμευτεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες. Από την άλλη, υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ακραίες. Τώρα, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο σαν στάση σε σχέση με το παρελθόν».
«Πιστεύω ότι έγιναν πολλά βήματα, αλλά θεωρώ ότι η λύση δεν ήταν απλά και μόνο η σταθεροποίηση του ευρώ. Είμαστε μία ήπειρος με γηράσκοντα πληθυσμό. Μας επιτρέπεται μεγαλύτερη ευελιξία όταν είμαστε πιο καινοτόμοι και δημιουργικοί. Το θέμα είναι να μην είμαστε και ευάλωτοι στις χρηματοοικονομικές αγορές του κόσμου», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως σημείωσε η κυρία Μέρκελ, «η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας δεν είναι καθόλου περιορισμένη. Το πρόβλημα ήταν ότι στις καλές εποχές δεν υπήρχε τόσο καλή διαχείριση για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες εποχές. Αλλά δείξαμε ότι και με το Ταμείο Ανάκαμψης ότι μπορούμε να βρούμε και τις σωστές λύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω στην καινοτομία. Γιατί μόνο με την καινοτομία, μόνο εάν η Ευρώπη βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας, μπορεί να διατηρήσει την ευημερία της».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ