Άνγκελα Μέρκελ: Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες

«Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» είπε η Άνγκελα Μέρκελ με διάθεση αυτοκριτικής κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων μετά τις κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, «τότε ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ απέναντι σε σπεκουλάρισμα εκ των έξω. Και αυτό έπληξε πραγματικά εκείνες τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει ενδεχομένως σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι «εγώ είχα δεσμευτεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες. Από την άλλη, υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ακραίες. Τώρα, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο σαν στάση σε σχέση με το παρελθόν».

«Πιστεύω ότι έγιναν πολλά βήματα, αλλά θεωρώ ότι η λύση δεν ήταν απλά και μόνο η σταθεροποίηση του ευρώ. Είμαστε μία ήπειρος με γηράσκοντα πληθυσμό. Μας επιτρέπεται μεγαλύτερη ευελιξία όταν είμαστε πιο καινοτόμοι και δημιουργικοί. Το θέμα είναι να μην είμαστε και ευάλωτοι στις χρηματοοικονομικές αγορές του κόσμου», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως σημείωσε η Μέρκελ, «η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας δεν είναι καθόλου περιορισμένη. Το πρόβλημα ήταν ότι στις καλές εποχές δεν υπήρχε τόσο καλή διαχείριση για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες εποχές. Αλλά δείξαμε ότι και με το Ταμείο Ανάκαμψης ότι μπορούμε να βρούμε και τις σωστές λύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω στην καινοτομία. Γιατί μόνο με την καινοτομία, μόνο εάν η Ευρώπη βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας, μπορεί να διατηρήσει την ευημερία της».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ