Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Φοβάμαι ότι η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί  διήμερη αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας, λέγοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος διένυσε “μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας” που “ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χέλμουτ Κολ”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης “ως ο όγδοος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Άνγκελα μπορώ να αποτολμήσω μια σύντομη ανασκόπηση” και συνέχισε σημειώνοντας πως θέλει “να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα αλλά και για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία 10ετία. Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι εστία κρίσης και ελλειμμάτων, αλλά είναι ένα σύγχρονο κράτος”.

Μέρκελ Μητσοτάκης

“Είναι η αλήθεια ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα έφθασαν εύκολα στο ξέφωτο της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Και Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία. Άλλωστε και εσείς η ίδια παραδεχθήκατε με γενναιότητα” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες την ώρα που εκείνοι βίωναν την τρικυμία της οικονομικής τους κρίσης” τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι “Ευτυχώς ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή  λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η Ευρώπη απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και η Ελλάδα μπόρεσε να μετατρέψει σε ωριμότητα τα λάθη και τα τραύματα μιας περιόδου. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητές”.

“Η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές που υψώθηκε, όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. Μια μεγάλη επιλογή που είχε και τη δική της υπογραφή” συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Η μάχη του Covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο

“Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις” συνέχισε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

“Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις αναδιαμορφώνει προκειμένου αυτές να γίνουν λειτουργικές” επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι η “μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στη μάχη κατά της πανδημίας, αργότερα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε καινοτόμο σύστημα εμβολιασμού, η χώρα μας πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου και στο ίδιο διάσημα πέτυχε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις να επαναφέρει τη δική της οικονομία σε τροχιά υγείας, σε τροχιά προόδου”

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Τουρκία

“Δεν ήταν εύκολος δρόμος” συνέχισε ο Πρωθυπουργός “όταν αυτός διασταυρωνόταν και με εθνικές προκλήσεις, πότε με ασύμμετρες επιθέσεις όπως στον Έβρο και το Αιγαίο με παράνομες ροές των μεταναστών από την Τουρκία και πότε με ανοιχτές κρίσεις”.

“Όπως με την επιθετικότητα των γειτόνων μας το περασμένο καλοκαίρι, μια ένταση που διαρκεί, με στόχο πιστεύω πλέον την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση. Γνωρίζω τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων . Κι εγώ αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να κρατώ ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους την προσβάλλουν. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της. Η θέση μου είναι σαφής και κρυστάλλινη” ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Μητσοτάκης: Η λιτότητα δεν μπορεί αν είναι η απάντηση σε όλα

“Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα” τόνισε ακόμη ο Πρωθυπουργός. “Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπάθησα”, “προσπαθώ””.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε: “Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη.Άλλωστε είναι η πόλη που εδώ και 2.500 χρόνια τιμά την πρώτη ιδιότητα και ξέρει να φιλοξενεί τη δεύτερη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ