Αμανατίδης: Θέλουμε περισσότερο κοινωνικό κράτος

Οι κοινωνικές ανάγκες είναι η βάση και το κοινωνικό κράτος εκ των ων ουκ άνευ, για κάθε αριστερή κυβέρνηση. Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί ίσων ευκαιριών, που δίνονται σε μια άνιση κοινωνία, δεν πρέπει να κρυφτεί και πάλι πίσω από τον καθωσπρεπισμό, αναφέρει ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik.

«Η φτώχεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε γνώρισμα των λιγότερο ικανών, όπως θέλει να το εμφανίσει η δεξιά παράταξη. Είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης, που βρίσκεται στον πυρήνα του καπιταλισμού.

Από το 2015 έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια αλλαγής αυτών των συνθηκών, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η κοινωνική πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει επτά πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας της είναι η αναβάθμιση της υγείας. Μόνο με τον ΑΜΚΑ, κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Ο έλεγχος πλέον γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως πού διοχετεύονται οι πόροι του. Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν «πάρτι» διαφθοράς εις βάρος των πολιτών και όσο προχωρά η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, τόσο θα γίνεται εμφανέστερη η κακοδιαχείριση, η απιστία και η εκμετάλλευση θέσεων και αξιωμάτων για παράνομο πλουτισμό.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η κοινωνική ασφάλιση. Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινήσει η καταβολή του εφάπαξ, που είχε «παγώσει» από το 2013.

Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Εξασφαλίσαμε τη δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκίνησε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας, με την αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και καταργήσαμε τον υποκατώτατο, ενώ πετύχαμε μείωση της ανεργίας, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι ο πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού μας για περισσότερο κοινωνικό κράτος και μολονότι την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

Έκτος πυλώνας είναι η στεγαστική πολιτική, με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη, ενώ συγκροτούμε φορέα ακινήτων, που θα προσφέρει στέγη σε ευάλωτες ομάδες.

Ο έβδομος πυλώνας είναι η παιδεία. Αρχικά ιδρύθηκαν νέα ειδικά σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων γενικής εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Σε αυτούς τους πυλώνες στηρίζεται η κοινωνική πολιτική που θέλουμε, που είναι δίκαιη και γίνεται πράξη. Αυτό το κοινωνικό κράτος θέλει να γκρεμίσει η ΝΔ, με ασφαλιστικό σύστημα α λα Πινοσέτ. Όμως οι πολίτες δεν θα το επιτρέψουν», αναφέρει ο κ. Αμανατίδης.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ