Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Υγείας – Οι δηλώσεις του Πλεύρη και η συγκίνηση του Κικίλια

Ο Βασίλης Κικίλιας παρέδωσε την “σκυτάλη” στον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Υγείας, μετά τον ανασχηματισμό. Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, έπειτα και από την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας ήταν λακωνικός στις δηλώσεις του.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε όλους όσους έδωσαν μαζί του τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Φεύγω από ένα υπουργείο, το οποίο με σημάδεψε ανεξίτηλα πολιτικά και ανθρώπινα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό και τη νέα αναπληρώτρια υπουργό.

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε πως θα συνεχίσουμε όλοι μαζί και θα τους στηρίξω όσο χρειάζεται για να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως αυτή της πανδημίας.

Συμπλήρωσε ότι “πιστεύω στο ομαδικό παιχνίδι” και υπογράμμισε ότι “θέλω να ξέρουν όλοι ότι θα τους βοηθήσουμε όσο χρειαστεί”.

Κικίλιας: Φεύγω από ένα υπουργείο, το οποίο με σημάδεψε ανεξίτηλα πολιτικά και ανθρώπινα

Αναλυτικά, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως “έχουν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα που ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μου εμπιστεύθηκε το Υπουργείο Υγείας και 18 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω ειλικρινά και μέσα από την ψυχή μου, όλους τους ανθρώπους που έδωσαν μαζί με εμένα, μαζί με εμάς, αυτή την τεράστια μάχη μέσα σε μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας που ζήσαμε και ζούμε.

Τους ανθρώπους του Υπουργείου Υγείας, τους συνεργάτες μας, τους Υπουργούς, τους Γενικούς Γραμματείς, τους ΥΠΕάρχες, τους διοικητές νοσοκομείων, Προέδρους Οργανισμών, τα στελέχη, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες, τους τραπεζοκόμους, όλους.

Φεύγω από ένα υπουργείο, το οποίο με σημάδεψε ανεξίτηλα πολιτικά και ανθρώπινα και βέβαια εύχομαι και ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά στο νέο Υπουργό Υγείας τον Θάνο Πλεύρη, καλή επιτυχία και θα τον στηρίξουμε δυνατά, σθεναρά σε όλη αυτή την προσπάθεια την οποία θα κάνει”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε:

“Στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας τη Μίνα Γκάγκα επίσης. Και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, συνεργάτες, φίλους, αγωνιστές, οι οποίοι θα μείνουν εδώ και θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα αντιμετωπίσουμε, φίλε Θάνο, και όμως συνέβη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον πλανήτη”.

Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας σημείωσε: “Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, δώσαμε όλο μας το είναι και όλη μας την ψυχή, προκειμένου να τα καταφέρουμε”.

Κατέληξε λέγοντας: “Θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους μέσα από την καρδιά μου και φυσικά έπεται συνέχεια. Και βέβαια δεν το συζητάω, έχω υπηρετήσει ένα μαζικό άθλημα, το μπάσκετ, για πολλά-πολλά χρόνια, πιστεύω στο ομαδικό παιχνίδι. Υπουργέ, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε σε ό,τι χρειάζεται”.

Ο Βασίλης Κικίλιας δεν παρέλειψε να αποχαιρετίσει θερμά και συγκινημένος τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στο υπουργείο.

Πλεύρης: Δεν υπάρχει τιμωρητική αντιμετώπιση όποιων δεν εμβολιάζονται

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτήρισε μεγάλη την τιμή που του έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να συνεχίσει το έργο στον τομέα της Υγείας.

“Είναι μεγάλη η τιμή που μου έκανε ο Πρωθυπουργός και η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου, προκειμένου να συνεχιστεί ένα επιτυχημένο έργο που έχει γίνει εδώ στο Υπουργείο Υγείας από τον Βασίλη τον Κικίλια, τον Βασίλη τον Κοντοζαμάνη και τη Ζωή τη Ράπτη.

Και πραγματικά μια επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, τομές που ξεκίνησαν να γίνουν και πρέπει να ολοκληρωθούν”, είπε αρχικά ο νέος υπουργός Υγείας.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, “πριν 20 χρόνια, όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου και το διδακτορικό μου πάνω στο δίκαιο της Υγείας, δεν θα περίμενα ότι θα βρισκόμουν κάποια στιγμή σε αυτήν εδώ τη θέση. Και από αυτή τη θέση θα ήθελα να σας πω ότι θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό για να συνεχιστεί αυτό το έργο”.

Υπογράμμισε στη ότι “υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη και στη Μίνα Γκάγκα που είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται από το σύστημα και έχει αγωνιστεί και είναι από τους μαχητές και τους αγωνιστές όλο αυτό το διάστημα”, αλλά και σε όλο το προσωπικό του Υπουργείου και τις γυναίκες και τους άνδρες που εργάζονται στο σύστημα Υγείας. “Θα είμαστε δίπλα τους”, είπε χαρακτηριστικά.

Έστειλε δε μήνυμα για τη σημασία του εμβολιασμού. “Και ο εμβολιασμός είναι και για τον εαυτό μας και για την κοινωνία. Και δεν υπάρχει τιμωρητική αντιμετώπιση όποιων δεν εμβολιάζονται.

Αλλά όπως κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής έχει το δικαίωμα να μην εμβολιαστεί έτσι και ένας ασθενής ογκολογικός έχει δικαίωμα να έχει και να τον κουράρει γιατρός που έχει εμβολιαστεί.

Θέλουμε να πειστεί όλο το προσωπικό να εμβολιαστεί πρώτα από όλα για τη δική του την υγεία γιατί βρίσκεται στη μάχη αλλά και για τη Δημόσια Υγεία”, είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Απευθυνόμενος στον Βασίλη Κικίλια, τον ευχαρίστησε “για όλη την προσπάθεια που κάνατε εδώ” και του ευχήθηκε “καλό αγώνα στα νέα καθήκοντα τα οποία έχεις”.

“Και μακάρι να καταφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείχνει ο Πρωθυπουργός αλλά και η κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Παράλληλα όμως να γίνουν και οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις βάσει του προγράμματός μας, τις οποίες έχουμε εξαγγείλει και λόγω του κορονοϊού υπήρχε πρόβλημα ως προς τη συνολική τους υλοποίηση αλλά οπωσδήποτε και αυτές τώρα θα συνεχιστούν”, κατέληξε ο νέος υπουργός Υγείας.

Οι δηλώσεις της Μ. Γκάγκα και του Β. Κοντοζαμάνη

Τα νέα της καθήκοντα, ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ανέλαβε από σήμερα και η γιατρός πνευμονολόγος, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι στο πρόσωπό της τιμά όλο το ΕΣΥ, που δίνει την μάχη της πανδημίας και “φάνηκε αντάξιο των προσδοκιών όλων μας”.

“Έχουμε δρόμο μπροστά μας γιατί η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Και άρα είναι ένα σημαντικό μέλημα.  Είναι όμως και ένα σημαντικό μέλημα επίσης η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν ακριβώς αυτό που θέλουν, στον τόπο που ζουν για τις πρώτες βοήθειες και σε πολύ καλά κέντρα για τα πιο εξειδικευμένα πράγματα”, είπε η Μίνα Γκάγκα.

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, τόνισε ότι “είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε όλους τους γύρω μας να εμβολιαστούμε. Βλέπουμε καθημερινά ασθενείς στο νοσοκομείο που «βαραίνουν», που είναι οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Θα ήθελα και πάλι να το ξαναπώ, είναι σημαντικό ο εμβολιασμός”.

Στις δηλώσεις του, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τον εμπιστεύθηκε και αναφέρθηκε στη μάχη της πανδημίας που δόθηκε ομαδικά.

“Φεύγω γεμάτος εμπειρίες από εδώ. Έχω μία διαδρομή στο χώρο της Υγείας, αλλά σίγουρα δώσαμε μια μάχη, μπήκαμε σε αυτή τη μάχη χωρίς προϋπηρεσία, θα έλεγα, και νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε επαρκώς και αυτός είναι και ο λόγος που αισθάνομαι υπερηφάνεια κατ’ αρχάς, γιατί όλοι μαζί δώσαμε αυτή τη μάχη”, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, επισήμανε ότι “επιμένουμε ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε και κυρίως οι υγειονομικοί, πρώτον για να προστατεύσουμε τους ίδιους τους τους εαυτούς τους και δεύτερον να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας στις δομές”.

Αναφερόμενος στον Θάνο Πλεύρη και τη Μίνα Γκάγκα, τόνισε πως “έχουν εμπειρία στο χώρο της Υγείας και πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουν νικηφόρα τη μάχη την οποία έχουμε ξεκινήσει εδώ και 18 και πλέον μήνες” και διαβεβαίωσε ότι “είμαστε στη διάθεση της νέας ηγεσίας. Θα τη στηρίξουμε όλοι μαζί, όλοι εσείς και τη μάχη θα τη κερδίσουμε, να είστε σίγουροι, διότι υπήρχε σχέδιο, έχουμε σχέδιο”.

“Μας δόθηκε η ευκαιρία, ξέρετε όλα τα χρόνια λέγαμε για τις αδυναμίες του εθνικού συστήματος υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα στην πανδημία κατέδειξε ότι έχει και δυνατά σημεία και αυτά τα δυνατά σημεία πρέπει να βελτιώσουμε.

Μας έκανε και υπερήφανους ως χώρα στο εξωτερικό. Αναδείχθηκε η Ελλάδα. Επομένως νομίζω τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε πραγματικά ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας”, κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ