Κικίλιας: Θα πάμε τους εμβολιασμούς έξω από τους ιερούς ναούς

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι συναρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αφού έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών στην Κρήτη, εκεί που μικτό κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τον δήμο Αρχανών Αστερουσίων, θα πραγματοποιήσει εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αρχανών, προανήγγειλε ότι κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή 29 Αυγούστου

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη συνεργασία με την Εκκλησία στο θέμα της πανδημίας είπε μεταξύ άλλων ότι «θα πάμε τους εμβολιασμούς έξω από τους ιερούς ναούς».

«Όπως και σε άλλες προηγμένες χώρες, όσοι εμβολιάζονται η πολύ μεγάλη πλειοψηφία, θα επιστρέφουν πιο γρήγορα στην κανονικότητα, και θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος με τέστινγκ των συμπολιτών μας που έχουν καθυστερήσει για να μην κινδυνεύουμε, αυτό είναι θεμιτό» είπε ο υπουργός Υγείας.

Κικίλιας: Η συντριπτική πλειονότητα γιατρών, πολύ πάνω από 95% έχει εμβολιαστεί

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και είπε ότι η επιτροπή βιοηθικής και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών έχουν ήδη καταλήξει ότι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όλοι οι υγειονομικοί. Όπως σημείωσε, «είναι θέμα ηθικής τάξεως… Η συντριπτική πλειονότητα γιατρών, πολύ πάνω από 95% έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται και οι νοσηλευτές».

«Παρατηρώ δύο χρόνια με αυτές τις ισχνές μειοψηφίες γιατί περί αυτού πρόκειται, φώναζαν κραύγαζαν, ότι δεν έχουμε μέτρα ατομικής προστασίας, δεν έχουμε στολές, μάσκες, δεν έχουμε γάντια… Μετά φώναζαν δεν έχουμε ΜΕΘ, δεν φτάνουν οι ΜΕΘ, δεν μπορούμε, υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ στη χώρα. Μετά φώναζαν δεν έχουμε εμβόλιο, πότε θα εμβολιαστούμε, φέρε το εμβόλιο να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά ότι δεν υπάρχει σύστημα και οργάνωση των εμβολιασμών…

Και τώρα σε ακόμη μια καμπή της πανδημίας στην οποία συστήνω ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ακόμη μια φορά με κάποιο πρόσχημα, βλέπω την αντίθετη κατεύθυνση μ αυτή στην οποία πηγαίνει η μεγαλύτερη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Κάποιοι επιμένουν να ποντάρουν, να τζογάρουν, να φωνασκούν, προκειμένου τα πράγματα να μην πάνε καλά, μέχρι τώρα έχουν διαψευστεί. Δεν αντιδρούν οι γιατορί, κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι και στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των γιατρών αλλά και των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι η μεγάλη πλειονότητα αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η οργανωμένη Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα και να τους επιβάλει κυρώσεις, σημείωσε: «Πάντα μπορεί η πολιτεία να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα αλλά και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ».

Σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, είπε ότι αυτό βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Το ΕΣΥ είναι εδώ έτοιμο για να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» είπε ο κ. Κικίλιας και επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.

«Οι εμβολιασμένοι θα περάσουν σε μερική κανονικότητα και μετά σε μια κανονικότητα, είναι δίκαιο, γίνεται και σε άλλες προηγμένες χώρες» διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας και τόνισε:

«Οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, έχουν 20 φορές μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά», επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά πως 9 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, σήμερα, είναι ανεμβολίαστοι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ