Αλλαγές πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος προτείνει η ΔΗΜΑΡ

Αλλαγές πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος προτείνει η ΔΗΜΑΡ 

 

“Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να εξαγγέλλεται βιαστικά και με μικροπολιτική στόχευση,  εν μέσω προεκλογικής περιόδου” τονίζει η ΔΗΜΑΡ σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ώρες.

“Ο τόπος έχει σίγουρα ανάγκη από επείγουσες και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα, που έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών και βαρύνεται από πελατειακές δουλείες. Αυτή όμως η ανάγκη δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης” επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι έχει “ήδη προτείνει επείγουσες και ρεαλιστικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν τώρα με νόμο και πριν την αναθεώρηση, με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στο κοινοβούλιο και στο λαό”.

Μεταξύ αυτών,:

•          Μείωση του αριθμού των Βουλευτών

•          Ασυμβίβαστο της ιδιότητας του Υπουργού / Υφυπουργού με εκείνη του Βουλευτή

•          Αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών: Ολιγοεδρικές περιφέρειες και παράλληλα σμίκρυνση των αχανών περιφερειών όπως π.χ. η Β’ Αθήνας

•          Κατάργηση της σκανδαλώδους πριμοδότησης με 50 έδρες του πρώτου κόμματος, με ταυτόχρονη καθιέρωση της απλής αναλογικής

•          Νέοι σαφείς κανόνες για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος

“Για τις δύο τελευταίες αλλαγές μάλιστα, έχει κατατεθεί πρόταση νόμου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και η συζήτησή της εκκρεμεί μήνες τώρα στη Βουλή. Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα, με νόμο και πριν την αναθεώρηση. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη να συμμετάσχει  στον δημόσιο διάλογο, με όλα τα δημοκρατικά κόμματα, με συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης, ώστε να γίνουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα ακολουθήσει, θα τις συμπληρώνει και θα τις διευρύνει” καταλήγει η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της. 

 

Διαβάστε επίσης

«Δικαίωμα της ΝΔ η αναθεώρηση του Συντάγματος»

Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ τα περί συνεννόησης για συνταγματική αναθεώρηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ