Αισιοδοξία για έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης εκφράζουν κυβερνητικές πηγές

Με την υπερψήφιση απόψε του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που αποτελούν ουσιαστικά εκκρεμότητες του περασμένου Μαΐου, ολοκληρώνεται πρακτικά η πρώτη αξιολόγηση και παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν αισιοδοξία για έγκαιρο κλείσιμό της. 

Η πορεία της αξιολόγησης βρέθηκε στο επίκεντρο χτεσινή άτυπης διευρυμένης σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό.

«Διαψεύστηκαν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΜΠΕ. Αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση -με διάφορα θέματα ανοικτά, όπως π.χ. το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών- κάποιοι πόνταραν στο να μην προχωρήσει το ζήτημα της αξιολόγησης, ελπίζοντας δηλαδή σε αποτυχία της κυβέρνησης, προκειμένου να την “κεφαλαιοποιήσουν”.

«Είχαμε πει ότι θα γίνουν όλα εντός χρονοδιαγραμμάτων, και είμαστε εντάξει σε αυτό», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «πάμε για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος». 

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για σειρά εξελίξεων που αναμένει η κυβέρνηση να τροχιοδρομήσουν μια λύση στη βιωσιμότητα του χρέους και τη δυνατότητα της χώρας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Επισημαίνεται ότι από χτεσινή εκδήλωση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται: «Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές».

Σήμερα, μιλώντας σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού εντύπου Politico, στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα έχουμε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», ενώ αναφέρθηκε στην «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων. 

Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει στην πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου. «Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα πιο ακανθώδη θέματα και πως «από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι καθοριστική, αλλά ευκολότερη από την τελευταία». 

«Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις όπως πέρυσι, αυτό είναι αναμφισβήτητο», δήλωσε στη χτεσινή Handelsblatt ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν εμποδίζει την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου. Δήλωσε ακόμη στη γερμανική εφημερίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν οι δυσκολότερες από πολιτικής απόψεως, οι υπόλοιπες βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι λιγότερο αμφιλεγόμενες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Άγρια κόντρα Σκουρλέτη – Γεωργιάδη στη βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ