Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Viral η κούπα από το γραφείο της – Ποια είναι η δικαστής που απεικονίζεται

Στο γραφείο της υποδέχθηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ο οποίος της ανακοίνωσε την εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μαζί του οι φωτογράφοι είχαν την ευκαιρία να τρυπώσουν στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας και οι κάμερες στράφηκαν στον χώρο της κυρίας Σακελλαροπούλου με τα αντικείμενα που βρίσκονταν πάνω στο ξύλινο έπιπλο να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Ιδίως η μία κούπα που λειτουργούσε ως μολυβοθήκη και πάνω της απεικονίζεται η διάσημη Αμερικανίδα δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ ήταν εκείνη που ξεχώρισε και πλέον έχει γίνει viral.

H Γκίνσμπουργκ την οποία θαυμάζει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι 86 ετών και μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπου διορίστηκε από τον Μπιλ Κλίντον το 1993. Είναι μια από τις τρεις γυναίκες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι ταυτόσημη πλέον με την αμερικανική κουλτούρα και έγινε γνωστή για τις φλογερές διαφωνίες της και την άρνησή της να παραιτηθεί. Θεωρείται γενικά ότι ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του δικαστηρίου.

Το 1999 έκανε θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου και δέκα χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας. Tα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ μέσα σε έναν χρόνο νίκησε τον καρκίνο δύο φορές. Στη διάρκεια της θεραπείας της έπρεπε να χάσει αρκετές συζητήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο,. κάτι που συνέβη πρώτη φορά στη μακρόχρονη καριέρα της. Όπως η ίδια δήλωσε, ξεκίνησε το 2020 καθαρή από καρκίνο.

Την αποκαλούν “The Notorious R.B.G.” όπως ο αείμνηστος ράπερ “The Notorious B.I.G.” δίνοντας διαστάσεις ρόκσταρ στη δικαστή των ΗΠΑ. Το πρόσωπό της έχει αποτυπωθεί σε τσάντες θαλάσσης, κονκάρδες, φλιτζάνια καφέ, ενώ οι Αμερικανοί σπεύδουν στις ομιλίες της επιζητώντας selfie μαζί της. Γυμνάζεται με προσωπικό γυμναστή δύο φορές της εβδομάδα.

Στη νομική της σταδιοδρομία υπερασπίστηκε την ισότητα των φύλων και τα γυναικεία δικαιώματα, κερδίζοντας πολλές δίκες στο Ανώτατο δικαστήριο. Είχε προκαλέσει την αντίδραση του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε ασκήσει σκληρή κριτική εναντίον του με εκείνον να την αποκαλεί ανόητη και την κάλεσε να παραιτηθεί επειδή είχε πει ότι δεν θα ήθελε να σκεφθεί το ενδεχόμενο να είναι πρόεδρος ο Τραμπ.

Η ίδια σε συνεντεύξεις της στους «New York Times» και το «Associated Press» τον είχε αποκαλέσει «απατεώνα» και «εγωιστή» και πως «λέει ό,τι κατεβαίνει στο κεφάλι του» χωρίς συνέπεια στις σκέψεις του. Αργότερα με ανακοίνωσή της απολογήθηκε λέγοντας: «Τα πρόσφατα σχόλιά μου προς τον Τύπο ήταν ασύνετα και έχω μετανιώσει που τα έκαν. Οι δικαστές θα πρέπει να αποφεύγουν να σχολιάζουν έναν υποψήφιο για μια θεσμική θέση. Στο μέλλον θα είμαι πιο μετρημένη».

Γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους γονείς σε εργατική συνοικία του Μπρούκλιν. Ο πατέρας της ήταν από την Οδησσό, ενώ οι γονείς της μητέρας της μετανάστες από την Αυστρία. Σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου συναντήθηκε και με τον μελλοντικό σύζυγό της Μάρτιν Γκίνσμπεργκ.

Το 1957, άρχισε τις σπουδές της σχολή της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως μια από τις εννέα γυναίκες μεταξύ των 500 ανδρών. Ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ πρώτη ήταν η Ρεπουμπλικανή Σάντρα Ντέπι Ο Κόνορ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ