Αγωνία για ΣτΕ – Ανησυχία για τους «αντάρτες»

Αγωνία για ΣτΕ – Ανησυχία για τους «αντάρτες»

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Αμηχανία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο από τις αποφάσεις του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στα ειδικά μισθολόγια.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως θα εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην συγκέντρωση των εσόδων.

Μόλις ένα 24ωρο μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις μειώσεις στους δικαστικούς, στην βουλή κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι μισθοί τους.

Οι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής

Πρόεδρος του Α.Π από 3.023 αυξάνεται στα 4.134

Αντιπρόεδρος από 2880 αυξάνεται στα 3721

Αρεοπαγίτης από 2.525 αυξάνεται στα 3.307

Εφέτης από 2.258 αυξάνεται στα 2.894

Πρόεδρος Πρωτοδικείου από 2.009 αυξάνεται 2.480

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με δήλωσή της σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την αναπροσαρμογή των απολαβών των δικαστικών λειτουργών λόγω δικαστικών αποφάσεων, ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού (η αναπροσαρμογή) δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές.

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν ανάλογες ανακοινώσεις και για τους ενστόλους. Παράλληλα αναμένονται και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επαγγελματικοί κλάδοι οι οποίοι έχουν προσφύγει εναντίον των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Ωστόσο το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο το οποίο θα πρέπει να βρει περίπου 1 δις για να το επιστρέψει στους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων.

Οι εξελίξεις αυτές κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευτούν οι δύο δόσεις που συνολικά φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ. Όπως επίσης και τη νέα έξοδο στις αγορές που προετοιμάζει ο ΟΔΗΧ.

Νέο «αντάρτικο»

Ένα ακόμα κυβερνητικό στέλεχος προστέθηκε στην λίστα εκείνων που θέλουν να χαράξουν διαφορετική γραμμή σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που είχαν προωθήσει και εφαρμόσει οι προκάτοχοί τους.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Γιακουμάτος δείχνει να είναι αντίθετος με την απόφαση του Κ. Χατζηδάκη να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τουλάχιστον επτά Κυριακές τον χρόνο.

Εκτιμά πως τα εμπορικά καταστήματα δεν κέρδισαν από αυτό το μέτρο και για αυτό τον λόγο σκέφεται να το εφαρμόσει μόνο στις τουριστικές περιοχές, κάτι που ωστόσο ίσχυε.

Ωστόσο πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δενδια σημείωναν με νόημα ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά.

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα και όπως τουλάχιστον είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους θα ήταν ανοιχτά όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε επτά περιοχές τριών περιφερειών της χώρας.

Πρόκειται για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, Κως και Ερμούπολη Σύρου), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, περιλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή, και Χαλκιδική) και την Περιφέρεια Αττικής (ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Ερμού και της Ομόνοιας, και Ραφήνα).

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης σκέφτεται να μην συμπεριλάβει την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και τονίζει πως για το επίμαχο θέμα θα γίνει δημόσια διαβούλευση.

Οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν ως τις 7 Ιουλίου με υπουργική απόφαση.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ