Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι «γαλάζιες» υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες – Ποιους θα στηρίξει η ΝΔ στην Αττική

Στην τελική ευθεία της επιλογής των «γαλάζιων» εκλεκτών για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Οσον αφορά τα χρίσματα, η ηγετική ομάδα θα κινηθεί με διπλή στρατηγική. Στις εκλογές για τις περιφέρειες θα δώσει το χρίσμα σε όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες, αφού το βράδυ των εκλογών ο χάρτης των περιφερειών δίνει το πολιτικό μήνυμα, ενώ στις δημοτικές θα δώσει επίσημη στήριξη μόνο στους μεγάλους δήμους.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα στηριχθούν «γαλάζια» στελέχη σε πιο μικρούς δήμους. Εκεί η στήριξη θα δοθεί μέσω των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. Με αυτόν τον τρόπο στην Πειραιώς θεωρούν ότι μπορεί να αποφευχθούν τα αντάρτικα ή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεργασίες ενόψει του δεύτερου γύρου. Παράλληλα, υπάρχει και η ευελιξία να υποστηριχθούν και ανεξάρτητες υποψηφιότητες που μπορεί να κερδίσουν έναν δήμο.

Τις υποψηφιότητες «τρέχουν», πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δώσει την τελική έγκριση, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντής του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης. Η ομάδα αυτή συνεπικουρείται και από τον διευθυντή της Ν.Δ. Γιάννη Σμυρλή, τον βουλευτή Διονύση Χατζηδάκη, που προέρχεται από την αυτοδιοίκηση, τον επικεφαλής της γραμματείας αυτοδιοίκησης Μένιο Κορομηλά και φυσικά από τα μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ορίστηκε την Πέμπτη.

Σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές του 2019, στις οποίες η Ν.Δ. ουσιαστικά επικράτησε σε όλη τη χώρα αφού οι 11 περιφερειάρχες είχαν την επίσημη στήριξή της, υπάρχουν αλλαγές σε δύο περιφέρειες όσον αφορά τα χρίσματα.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η επιλογή του Μαξίμου είναι ο Δημήτρης Πτωχός. Αν και στις εκλογές του 2019 είχε εκλεγεί ο εκλεκτός της Πειραιώς, ο Παναγιώτης Νίκας, πλέον η ηγετική ομάδα θέλει ένα πρόσωπο που να ενώνει ευρύτερες δυνάμεις, όπως ο Δ. Πτωχός, ο οποίος στην κυβέρνηση Σαμαρά ήταν γενικός γραμματέας Συντονισμού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, με τον σημερινό περιφερειάρχη υπάρχει ανοιχτός δίαυλος και η πεποίθηση είναι ότι η Ν.Δ. θα κατέβει ενωμένη στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου είχε επικρατήσει ο αντάρτης Κώστας Μουντζούρης, η Ν.Δ. θα στηρίξει την υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος υπηρεσιακού υπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Αν και υπήρχαν βουλευτές που εκλέγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια και εισηγήθηκαν να στηριχθεί ο Κ. Μουντζούρης για να μην υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, υπάρχει η πεποίθηση ότι, έστω και δύσκολα, ο Αλκ. Στεφανής θα επικρατήσει.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες, η Ν.Δ. θα δώσει το χρίσμα στους νυν περιφερειάρχες που είχαν τη στήριξή της και το 2019. Συγκεκριμένα:

– Στην Αττική θα στηριχθεί εκ νέου ο Γιώργος Πατούλης. Μάλιστα, πριν ακόμα τις εκλογές του Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση της περιφέρειας για τον απολογισμό της τετραετίας στο Ζάππειο, στηρίζοντας ουσιαστικά τον Γ. Πατούλη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

– Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα στηριχθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που, μάλιστα, έχει ισχυρές πιθανότητες να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης θα επιδιώξει να επανεκλεγεί για δεύτερη φορά.

– Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός θα διεκδικήσει επίσης μια δεύτερη θητεία.

– Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός εκλέγεται ανελλιπώς από το 2011 και θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο των συμπολιτών του.

– Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέκος Καχριμάνης, που επίσης εκλέγεται από το 2011, θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

– Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα είναι ξανά υποψήφια η Ρόδη Κράτσα, που μέσα στην εβδομάδα είχε συνάντηση με συνεργάτες του πρωθυπουργού. Στο τραπέζι είχε πέσει και η περίπτωση της πρώην υφυπουργού Τουρισμού Αντζελας Γκερέκου, αλλά τελικά δεν προχώρησε.

– Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του.

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Γιώργος Κασαπίδης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

– Στο Νότιο Αιγαίο, ο Γιώργος Χατζημάρκος κατεβαίνει εκ νέου για να ανανεώσει τη θητεία του.

– Τέλος, στην Περιφέρεια Κρήτης, η Ν.Δ. θα στηρίξει τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Αρναουτάκη. Ο σημερινός περιφερειάρχης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και η επιλογή αυτή υπηρετεί τη στρατηγική της διεύρυνσης. Να σημειωθεί πως στις πρόσφατες εκλογές η Ν.Δ. κέρδισε για πρώτη φορά όλους τους νόμους της Κρήτης.

Δήμοι

Στον δήμο Αθηναίων η Ν.Δ. θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, που το 2019 είχε καταγράψει υψηλά ποσοστά.

  • Στον Πειραιά, το Μαξίμου προσανατολίζεται να στηρίξει τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Μώραλη.
  • Στον δήμο της Θεσσαλονίκης μάλλον κλειδώνει η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος το 2019 είχε κατέβει ανεξάρτητος, με τη Ν.Δ. τότε να στηρίζει τον νέο υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο.
  • Στην Πάτρα, εκτός από τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Σβόλη που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, η ηγετική ομάδα έχει στο ραντάρ της τον Ιάσονα Φωτήλα και τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο. Το όνομα του βουλευτή Αχαΐας είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, αλλά πλέον είναι ξανά στο τραπέζι, αφού στην Πειραιώς θεωρούν πως έχει ερείσματα και στον χώρο του Κέντρου. Αλλωστε, πριν μετακινηθεί στη Ν.Δ., είχε εκλεγεί βουλευτής με το Ποτάμι.
  • Στη Λάρισα η Πειραιώς φαίνεται πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του δικηγόρου Θανάση Μαμάκου.
  • Στο Ηράκλειο όλα δείχνουν πως τον δήμο θα διεκδικήσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης.

Λεκανοπέδιο

Οσον αφορά τους άλλους δήμους της Αττικής, στην Κηφισιά υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, που προέρχεται από τη Ν.Δ., ωστόσο η Πειραιώς φαίνεται να προκρίνει την υποψηφιότητα του Βασίλη Ξυπολυτά.

  • Στο Χαλάνδρι κατεβαίνει ο γνωστός ηθοποιός Χάρης Ρώμας, που είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Πειραιώς, αλλά και η Κρίστη Αγαπητού, που ανέλαβε επικεφαλής του συνδυασμού του πρώην «γαλάζιου» δημάρχου Γιώργου Κουράση.
  • Στην Πεύκη, υποψήφιος για τον δήμο είναι ο γνωστός ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, που προέρχεται από τη Ν.Δ., αλλά εκεί κατεβαίνει και η πρώην σύζυγος του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, Μαρίνα Πατούλη.
  • Στο Μαρούσι, η Ν.Δ. στηρίζει τον σημερινό δήμαρχο Θόδωρο Αμπατζόγλου.
  • Στη Γλυφάδα θα στηριχθεί ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, όπως και στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος.
  • Στον Αλιμο, ο σημερινός δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης προέρχεται από τη Ν.Δ., αλλά δίαυλος φαίνεται να υπάρχει και με την πρώην αναπληρώτρια εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Αναστασία Σιμητροπούλου, που θα διεκδικήσει τον δήμο.
  • Στο Παλαιό Φάληρο, θα στηριχθεί ο δήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος, ενώ στου Ζωγράφου ο σημερινός δήμαρχος Βασίλης Θώδας.
  • Στα δυτικά και στον δήμο Περιστερίου, ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης θα έχει εκ νέου τη στήριξη της Ν.Δ., ενώ στο Χαϊδάρι η Πειραιώς βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Αρη Πανόπουλου, όμως εκεί κατεβαίνει και ο «γαλάζιος» Απόστολος Θεοφίλης.
  • Στην Πετρούπολη, η Ν.Δ., όπως όλα δείχνουν, θα δώσει στήριξη στον δήμαρχο Στέφανο Βλάχο, όπως και στο Αιγάλεω στον νυν δήμαρχο Γιάννη Γκίκα.
  • Τέλος, στη δυτική Αττική και στον Ασπρόπυργο ανοιχτή γραμμή με την Πειραιώς έχει ο Γιάννης Ηλίας, ο οποίος, μετά την αποχώρηση του νυν δημάρχου Νίκου Μελετίου, έχει ισχυρές πιθανότητες να εκλεγεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ