Τα μηνύματα των πολιτικών για τη “μαύρη” επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 102 νεκρούς και οι μνήμες είναι έντονες. Το Μάτι θρηνεί, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα για τα θύματα που έφυγαν τόσο άδικα από τη ζωή. Ο πολιτικός κόσμος στέλνει τα δικά του μηνύματα για τη “μαύρη” εκείνη ημέρα της 23ης Ιουλίου με βασικότερο το ότι “δεν ξεχνάμε” και το “μεγάλο Γιατί που κυριαρχεί”.

Μητσοτάκης: Μια τραγωδία που στιγμάτισε τη χώρα και μας πλήγωσε βαθύτατα

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην τραγωδία στο Μάτι. “Θα ήθελα, σήμερα 23 Ιουλίου, να θυμηθούμε τα θύματα της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι. Πριν από 3 χρόνια θρηνήσαμε πάνω από εκατό νεκρούς. Μία τραγωδία που στιγμάτισε τη χώρα και μας πλήγωσε βαθύτατα. Και θεωρώ ως ελάχιστη ένδειξη υποχρέωσης απέναντι στους πολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ότι πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να προχωρήσουμε ταχύτατα έτσι ώστε το Μάτι, όπως είχαμε δεσμευθεί, να ξαναχτισθεί, να πολεοδομηθεί σωστά και να μετατραπεί από ουσιαστικά έναν άναρχο οικισμό σε μία καλά δομημένη και ασφαλή σύγχρονη πολιτεία. Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο λοιπόν είναι έτοιμο, όπως έτοιμη είναι και η πρόβλεψη για το που θα χτίσουμε τις κατοικίες και με την πολύ ευγενική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου θα φιλοξενήσουν συμπολίτες μας οι οποίοι έμειναν άστεγοι, ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης τραγωδίας”.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Η τραγωδία μένει πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων μας

Ανακοίνωση για τη συμπλήρωση τριών ετών από την εθνική τραγωδία στο Μάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν οι ζωές 103 συνανθρώπων μας, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως πρόκειται για “μια τραγωδία που μένει πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής οι οποίες σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση μπορούν να μας φέρουν στο μέλλον αντιμέτωπους με νέες τραγωδίες. Για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να υπάρξει συνεννόηση για την κατάρτιση ολοκληρωμένο σχεδίου. Η τότε αντιπολίτευση, υπό τον κ. Μητσοτάκη επέλεξε για μια ακόμη φορά τον λαϊκισμό και την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας με τρόπο χυδαίο”.

Όπως επισημαίνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, “σήμερα η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται νέο “Μάτι” στο εγγύς μέλλον καθώς όπως αναφέρει η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής. Ειδικότερα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η προσομοίωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου έδειξε ακραία συμπεριφορά πυρός, με την πυρκαγιά να κατατάσσεται ως κατηγορίας 7, χαρακτηριζόμενη από συνθήκες πυροθύελλας. Δηλαδή πυρκαγιά που είναι αδύνατον να ελεγχθεί” και καταλήγουν με την επισήμανση: “Δεν περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη για την τότε συμπεριφορά του. Δυστυχώς δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία των πολιτικών. Αναμένουμε όμως να προχωρήσει έστω και τώρα στην ανάληψη συγκεκριμένης δράσης για την αντιμετώπιση, όσο είναι δυνατόν, των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στη χώρα μας”.

Γεννηματά: Ένα μεγάλο “Γιατί” κυριαρχεί

«Τρία χρόνια μετά τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα», αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της και προσθέτει πως «ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ κυριαρχεί, περιμένοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

«Οι πληγές δεν έχουν ακόμα επουλωθεί και το κυριότερο φαίνεται ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας, δεν υπάρχει πρόληψη και σχέδιο προστασίας των δασών» τονίζει η Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας ότι η πολιτική προστασία εξαντλείται στην κατάσβεση της φωτιάς, μόνο δηλαδή με δράση εκ των υστέρων κι έτσι οι καταστροφές θα συνεχίζονται.

Κουτσούμπας: Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε και να μην παλέψουμε

«Τρία χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να μην παλέψουμε ενάντια στις αιτίες που παραμένουν και προετοιμάζουν την επόμενη καταστροφή. Δεν ξεχνάμε, επίσης, ότι και τότε οι κυβερνώντες απέδωσαν την καταστροφή στην «ατομική ευθύνη των κατοίκων», λογική που και η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί για να φορτώσει στο λαό την εξέλιξη της πανδημίας. Τρία χρόνια μετά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, τα προβλήματα των πληγέντων δεν έχουν αντιμετωπιστεί, οι ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές και μέσα αυξάνονται, ενώ η εμπορευματοποίηση της γης και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, συνεχίζουν να γεννούν κινδύνους για νέες τραγωδίες» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας: «Ο αγώνας για όλα αυτά αποτελεί την καλύτερη τιμή στη μνήμη των συνανθρώπων μας, που χάθηκαν σ’ αυτήν την καταστροφή».

Βελόπουλος: Ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν η διενέργεια εξεταστικής επιτροπής

Την πρόταση της Ελληνικής Λύσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μάτι, επαναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από την φονική πυρκαγιά. «Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι κατά την οποία 102 συμπολίτες μας βρήκαν μαρτυρικό θάνατο», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και τονίζει:

«Ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν να υιοθετήσει την πρόταση της Ελληνικής Λύσης για διενέργεια εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους της τραγωδίας. Ο πρωθυπουργός λοιπόν ξέχασε να πει ότι η ΝΔ όχι μόνο συγκάλυψε τις εγκληματικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «αναβάθμισε» και τους πρωταγωνιστές που κατείχαν τότε καίριες θέσεις αυταπόδεικτης ευθύνης. Αποδεικνύοντας όπως έγινε και με τις Πρέσπες, ότι «το κράτος έχει συνέχεια» μόνο όταν πρόκειται να συγκαλύψει οικονομικά, πολιτικά και εθνικά εγκλήματα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ