Στην τελική ευθεία για τα 1.200 Μ1117 κι επιπλέον 1.100 Cougar – Humvees – Και στο βάθος… Bradley

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις κυρίως λόγω γραφειοκρατίας από την ΓΔΑΕΕ, που πλέον έχει μπει αλλάξει σελίδα, το σήριαλ δωρεάν απόκτησης 1.200 θωρακισμένων Μ1117 μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Μαζί με αυτό ξεκινά κι ένας αγώνας δρόμου για την δωρεάν απόκτηση επιπλέον 500 Cougar από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού αλλά και 600 θωρακισμένων Humvees, με τα οπλικά τους.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr περίπου στο πρώτο μισό του Ιουλίου έχει οριστικοποιηθεί η μετάβαση στις ΗΠΑ του τεχνικού κλιμακίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), που θα επιλέξει τα περιπου 1.200 οχήματα Μ1117 που θα αποκτήσει τελικά ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ). Και λέμε περίπου 1.200 διότι υπάρχει ένας μικρός διαθέσιμος αριθμός οχημάτων του τύπου στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 κι αυτά χωρίς να είναι απαραίτητο ότι είναι στην επιθυμητή κατάσταση. Είναι η γνωστή περίπτωση που είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr με τις καθυστερήσεις που χρέωναν κυβερνητικοί παράγοντες στην τότε διοίκηση της ΓΔΑΕΕ.

Όμως, ταυτόχρονα με τα Μ1117 υπάρχουν άλλα 1.100 θωρακισμένα, για τα οποία κίνησε ταχύτατα τις διαδικασίες το ΓΕΕΘΑ και φαίνεται ότι μπαίνουν στην σειρά για την γρήγορη είσοδο στην υπηρεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι η περίπτωση για την παραχώρηση 500 θωρακισμένων πάνοπλων Cougar κι επιπλέον 500 με 600 θωρακισμένων Humvee, τα περισσότερα εξ αυτών με οπλισμό, και μάλιστα δωρεάν! Όπως είχε αποκαλύψει η Realnews στο φύλλο της 16ης Μαΐου, η συμφωνία πιστώνεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που σε απευθείας επικοινωνία που είχε με Αμερικανούς επιτελείς έχει καταφέρει να δεσμεύσει προφορικά ένα στόλο συνολικά 1100 θωρακισμένων οχημάτων, η απόκτηση των οποίων θα φέρει μεγάλη ανατροπή στο ισοζύγιο ισχύος του Έβρου.

Το Cougar είναι MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – Ανθεκτικό Ναρκών Προστατευόμενο απέναντι σε Ενέδρες) και διατίθεται σε δύο εκδόσεις, 4×4 και 6×6. Η «μικρή» έκδοση μεταφέρει έως 8 άτομα με πλήρη εξοπλισμό, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα και έχει αυτονομία 550 χιλιομέτρων. Το 6×6 μπορεί να μεταφέρει έως και 10 άτομα με πλήρη εξοπλισμό, με αντίστοιχες επιδόσεις και αυτονομία.

Με την προμήθεια τους θα αντικατασταθούν εν μέρει τα παρωχημένης τεχνολογίας M113, γνωστά τους αξιωματικούς του Στρατού ως «παπάκια», εκτοξεύοντας τις δυνατότητες του Δ’ Σώματος Στρατού. Βεβαίως, μπορεί να χάνεται το πλεονέκτημα της ερπύστριας στα λασπωμένα πεδία του Έβρου, όμως ο Στρατός κερδίζει σε ασφάλεια και επιδόσεις σε άλλα εδάφη, αφού τα Cougar φέρουν θωράκιση που αντέχει σε επιθέσεις από νάρκες και παρέχει ολόπλευρη προστασία ακόμη και από 50άρι.

Τόσο τα Cougar όσο και τα Humvee φέρουν πολυβόλα των 7,62 ή των 12,7 χλστ, ενώ υπάρχουν και εκδόσεις με τηλεχειριζόμενο πύργο και με φορείς πυραύλων Stinger, στην έκδοση Avenger.

Μαζί με τη δωρεάν παραχώρηση των 1200 M1117, επίσης από το απόθεμα των ΗΠΑ, στον Έβρο δημιουργείται ένα «ατσάλινο ποτάμι» Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολούσε την ηγεσία του Στρατού τα τελευταία χρόνια, καθώς τα M113 προσφέρουν χαμηλές επιδόσεις και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου των μαχών.

Πλέον, το μεγάλο στοίχημα για την στρατιωτική ηγεσία είναι η απόκτηση 350 με 500 ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης) Bradley M2A2, από το αμερικανικό απόθεμα.

Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που θα κληθεί να φέρει σε πέρας του κλιμάκιο του Στρατού που θα μεταβεί στις ΗΠΑ, το οποίο εάν εντοπίσει πλεονάζοντα Bradley, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον δεδομένο ότι θα υπάρξει άμεσο αίτημα αποδέσμευσής τους για μεταφορά στην Ελλάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ