Υπόθεση Novartis: Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δίωξη κατά του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή

Πολιτική κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε, μετά την ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον αντεισαγγελέα του Αρείου Ιωάννη Αγγελή, μετά το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας που αφορούσε μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι είναι “υπαρκτό και μέγα το σκάνδαλο Νοvartis” και ότι “καταρρέει με πάταγο το κυβερνητικό αφήγημα της «σκευωρίας»”, με τη ΝΔ να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “παρεμβαίνει και τώρα στο έργο της Δικαιοσύνης”.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπαρκτό και μέγα το σκάνδαλο Νοvartis

Σε σχετική ανακοίνωση, από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι “η σημερινή δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση Novartis υποδηλώνει με εμφατικό τρόπο, δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον, ότι δεν υπάρχει καμία σκευωρία, όπως υποστηρίζουν κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι αλλά ένα σοβαρό σκάνδαλο που έπληξε τα συμφέροντα του δημοσίου και το οποίο ερευνούσε εξονυχιστικά η εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη. Και δεύτερον, ότι η δικαιοσύνη ανεπηρέαστη από φωνές και κραυγές που επιζητούν να κλείσει άρον-άρον ο φάκελος της υπόθεσης, είναι, ως οφείλει, αποφασισμένη να επιτελέσει το καθήκον της και να ερευνήσει σε βάθος, κάθε πτυχή της”.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, “το σκάνδαλο Νοvartis, όπως αποδείχθηκε από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της εταιρείας με το αμερικανικό δημόσιο και την καταβολή αποζημίωσης άνω των 300 εκ. ευρώ για παράνομες πράξεις που η πολυεθνική φαρμακευτική παραδέχθηκε ότι τέλεσε στην Ελλάδα, δεν είναι ένα φανταστικό σενάριο ούτε μια θεωρία συνωμοσίας, όπως επιχείρησε να το εμφανίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη”. Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, “είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο με εμπλοκή Ελλήνων​ κυβερνητικών αξιωματούχων που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο ελληνικό δημόσιο, σε φορολογούμενους και ασφαλισμένους. Η γνωμοδότηση-κόλαφος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που «υιοθέτησε» όσα αναφέρονται στον συμβιβασμό αυτόν αλλά και όσα περιλαμβάνονται στην διεξαχθείσα έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς, άνοιξε το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημίωσης εκ μέρους του ελληνικού κράτους”. Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι “εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας. Και προκύπτει το ερώτημα: Θέλει να το κάνει; Ή μάλλον, καλύτερα, μπορεί;”.

Τι απαντά η ΝΔ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας, η Νέα Δημοκρατία απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. “Δεν περιμέναμε από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση λειτούργησε με μοναδικό γνώμονα τον έλεγχο της Δικαιοσύνης κάτι διαφορετικό από το να παρεμβαίνει και τώρα στο έργο της Δικαιοσύνης, η οποία ως γνωστόν εξετάζει εξονυχιστικά τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου και άλλων στην υπόθεση της Novartis, κατόπιν της παραπομπής του από τη Βουλή των Ελλήνων”, σημειώνει η ΝΔ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “η υπόθεση των πράξεων και παραλείψεων του κατηγορουμένου πλέον πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς και όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκκρεμεί ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου”. Καταλήγοντας, από τη ΝΔ σημειώνουν: “Η Νέα Δημοκρατία σεβόμενη διαχρονικά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που φαίνεται ότι συνεχίζει να ζηλεύει το έργο του εκλεκτού για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης κατηγορουμένου υπουργού του και από τη θέση της αντιπολίτευσης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ