Προσφυγικό: “Ασφαλή τρίτη χώρα” χαρακτηρίζει η Ελλάδα την Τουρκία – Η επιστολή Μηταράκη και η ΚΥΑ

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό φαίνεται πως “φουντώνει” ξανά στην Ευρώπη. Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης έστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα προνόμια των προσφύγων στη χώρα μας δεν μπορούν να είναι περισσότερα από αυτά των Ελλήνων, ενώ για πρώτη φορά με σχετική ΚΥΑ, η ελληνική νομοθεσία χαρακτηρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το mega, η Γαλλία, η Γερμανία και ακόμη τέσσερις χώρες παραπονέθηκαν στην Κομισιόν ότι λαμβάνουν αιτήσεις για άσυλο από πρόσφυγες που έχουν ήδη λάβει στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να μετακομίσουν στις χώρες τους, καθώς οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές.

Ο Έλληνας υπουργός αντέδρασε έντονα με επιστολή που δημοσιεύει το Politico και αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες απ’ ότι προσφέρει στους Έλληνες πολίτες, ειδικά και μετά την μείωση των δαπανών στην πρόνοια λόγω της οικονομικής κρίσης του 2009, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Κυβερνητικές πηγές είπαν στον τηλεοπτικό σταθμό ότι πρέπει να εφαρμοστεί η κοινή δήλωση της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα και συνεπώς οι μετανάστες που ανήκουν σε πέντε βασικές εθνικότητες, δεν πρέπει να έρχονται στην Ελλάδα αλλά να καταθέτουν αίτημα για άσυλο απευθείας στην Τουρκία. Ουσιαστικά η Αθήνα στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα εξετάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των αιτήσεων και οι αιτούντες άσυλο θα επιστρέφονται τάχιστα στην Τουρκία, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

Ασφαλή τρίτη χώρα χαρακτηρίζει για πρώτη φορά η ελληνική νομοθεσία την Τουρκία Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, με ΚΥΑ των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, η Τουρκία ορίζεται ως ασφαλής χώρα, για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών αιτούντων διεθνούς προστασίας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναγνωρίζει πως η Τουρκία πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ανάληψη από πλευράς της, της εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας αιτούντων με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, καθ’ ότι αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν στη γείτονα χώρα λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης επισημαίνει:

“Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. Ως προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και θωρακίζει το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας έναντι αιτημάτων πολιτών από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, που αντικειμενικά δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα. Κυρίως όμως είναι ένα ακόμα βήμα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να μην επιτρέπει τη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και τη διέλευση στην Ελλάδα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ