ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Βόμβες» Βρετανών στην Ελευσίνα για τη ναυπήγηση φρεγατών – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ψήφο εμπιστοσύνης και από τους Βρετανούς στα ελληνικά χέρια για τη ναυπήγηση των υποψήφιων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Χθες, τα ναυπηγεία Ελευσίνας επισκέφθηκε αντιπροσωπεία από την Μεγάλη Βρετανία, συνοδευόμενη από τον Εμπορικό Ακόλουθο της πρεσβείας στην Αθήνα. Συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και την διοίκηση των Ναυπηγείων.

Για τους Άγγλους, τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού εκεί ναυπηγήθηκαν και 7 πυραυλάκατοι – ΤΠΚ κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ», που βασίζονται στις βρετανικές SUPER VITA. Διαπίστωσαν ιδίοις όμασι το επίπεδο της γνώσης των Ελλήνων εργαζομένων και επιθεώρησαν της εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στάθηκαν ιδιαίτερα στο επίπεδο της τεχνικής κατάρτισης των εργαζομένων και δεν ήταν λίγες οι φορές που εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την ποιότητα της δουλειάς τους, κάτι που προσθέτει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ελευσίνα για την επιλογή ως το ναυπηγείο – από όποια χώρα κι αν κερδίσει τον διαγωνισμό – για την ναυπήγηση των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως ξεκαθάρισαν οι Βρετανοί, όμως, όλες οι φρεγάτες και η αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα στην Ελευσίνα με συγκεριμένα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.

Υπενθυμίζεται, όπως πρόσφατα γράψαμε στο enikos.gr με τίτλο “συνωστισμός φρεγατών”, ότι τα ναυπηγεία της Ελευσίνας προκρίνονται σχεδόν από όλους τους υποψήφιους για το πρόγραμμα των φρεγατών.

«Όλες οι φρεγάτες»

Οι Βρετανοί ήρθαν ιδιαίτερα διαβασμένοι για την Ελευσίνα και ζήτησαν να ξεναγηθούν σε συγκεκριμένα σημεία. Και κάπου εκεί, στην συζήτηση με τους εργαζόμενους κι εκπροσώπους της διοίκησης έριξαν την πρώτη «βόμβα». Και οι τέσσερις φρεγάτες του ΠΝ θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ και όλα μπορούν να γίνουν στα ναυπηγεία Ελευσίνας!

Πριν, όμως, προλάβουν να συνέλθουν οι παρευρισκόμενοι από το δίδυμο «χτύπημα», οι Βρετανοί εκτόξευσαν κι άλλη «βόμβα». «Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε επιπλέον και την ναυπήγηση και 2 έως 4 νέων ΤΠΚ τύπου νέων Super Vita στην Ελευσίνα, εάν το θέλει το Πολεμικό Ναυτικό»! Πρόκειται για Πυραυλακάτους οπλισμένες σαν αστακούς, μεγαλύτερες κατά περίπου 5 μέτρα από τις υπάρχουσες που ναυπήγησε το Πολεμικό Ναυτικό.

Η πρόταση

Η βρετανική ή αγγλική όπως συνηθίζεται να γράφεται, περιλαμβάνει την ναυπήγηση στην Ελλάδα 4ων φρεγατών Arrowhead 140, που ρίχνει ήδη στο νερό για τις δικές της ανάγκες με τον κωδικό Type 31. Πρόκειται για πλοίο που βασίζεται στο σχέδιο Iver Huitfeld, που έχει αναπτύξει η Δανία κι έχει ναυπηγήσει τα πλοία του δικού της Πολεμικού Ναυτικού. Οι γνώστες των ναυπηγικών κάνουν λόγο για ένα πλοίο χαμηλού κόστους, δοκιμασμένο με μεγάλο ατού ότι ο «πελάτης» μπορεί να κάνει ότι θέλει με την διαμόρφωση που επιθυμεί.

Ταυτόχρονα, οι Βρετανοί προσφέρουν ως πλοία ενδιάμεσης λύσης τις φρεγάτες Type 23, που είναι εν ενεργεία στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για πλοία ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr οι πιθανότερες για προσφορά προκρίνονται οι 2 Τype 23 που θα αποσυρθούν, HMS Monmouth και HMS Montrose. Από τις δύο, η Monmouth δεν έχει υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ