Κορονοϊός: Η ώρα της κρίσης για την εξέλιξη της πανδημίας – Επίπεδα-ρεκόρ στο ιικό φορτίο της Αττικής δείχνουν τα λύματα

Της Δήμητρας Πανανού,

Τo υψηλότερο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών. Όπως φαίνεται, σε ό,τι αφορά το Λεκανοπέδιο, βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα του τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς τα «κρυφά», ασυμπτωματικά κρούσματα βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ και μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν η «έκρηξη» που καταγράφεται θα αποτυπωθεί στα κρούσματα και στις νοσηλείες. Την ίδια στιγμή, τάσεις σταθεροποίησης δείχνει η εικόνα των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου από τις αναλύσεις των δειγμάτων προκύπτει ότι η βρετανική μετάλλαξη του ιού έχει ξεπεράσει το 90%, ενώ η ακόμα πιο επικίνδυνη νοτιοαφρικανική παραλλαγή της COVID-19 καταγράφει ποσοστό λιγότερο από το 1%.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, μιλώντας στη Realnews, τονίζει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την πιλοτική άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου, όπως αυτό αποτυπώθηκε και στα λύματα. «Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 171%, όπως ανακοινώθηκε και από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων. Ωστόσο, αναμένουμε να αναλύσουμε και τα υπόλοιπα δείγματα της εβδομάδας που διανύουμε για να δούμε με τι ποσοστό αύξησης θα κλείσει», αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.

Απότομη αύξηση

Αναφερόμενος στο ιστορικό αυτής της αύξησης που παρατηρείται τελευταία, κάνει λόγο για «έκρηξη», η οποία είναι αποτέλεσμα των φαινομένων έντονου συγχρωτισμού που εμφανίζονται τις τελευταίες εβδομάδες. «Η δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου έκλεισε με μείωση κατά 30% και από τον Μάρτιο και έπειτα δεν υπήρχαν τόσο έντονες διακυμάνσεις όπως αυτή που παρατηρούμε την εβδομάδα που διανύουμε. Συνεπώς, η αύξηση ήταν απότομη και απόρροια του έντονου συγχρωτισμού που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Απριλίου», λέει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως έχουν υπάρξει και στο παρελθόν μεγάλες αυξήσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα. «Χαρακτηριστικά, τον Οκτώβριο, που δεν βρισκόμασταν σε lockdown, είχαμε παρατηρήσει ίδιας τάξης μεγέθους ποσοστιαία αύξηση του ιικού φορτίου. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση την παρατηρήσαμε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, εκείνη την περίοδο είχαμε καταγράψει αύξηση κατά 204%. Μιλώντας, όμως, καθαρά για το ιικό φορτίο, δηλαδή τη συγκέντρωση του ιού στα λύματα, τις τελευταίες ημέρες είναι η υψηλότερη που έχουμε καταγράψει», τονίζει ο κ. Θωμαΐδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία των προηγούμενων μηνών δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο πόσο διάστημα θα απαιτηθεί για την αποκλιμάκωση. «Η πανδημία έχει δείξει πολλαπλώς ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις για την αποκλιμάκωση, επειδή η διάδοση εξαρτάται πολλαπλώς από τη συμπεριφορά του πληθυσμού, αλλά και από τα επικρατούντα στελέχη και ενδεχομένως τις καιρικές συνθήκες», λέει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ