Δένδιας: Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις

Στον Γιώργο Σιαδήμα,

Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις σε οιονδήποτε ότι η Ελλάδα μπορεί να απεμπολήσει δικαιώματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και σε Συνθήκες οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αφορμή την επίσκεψή του στην Άγκυρα. «Επί αυτού του πλαισίου δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μετά την επίσκεψή σας στην Άγκυρα, πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά;

Ο σκοπός της επίσκεψής μου στην Άγκυρα ήταν η καθαρή εξήγηση των ελληνικών θέσεων και, σε αυτό το πλαίσιο, η αναζήτηση θετικής ατζέντας, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας, τόσο διμερώς με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής ήταν η σταδιακή αποκλιμάκωση. Ευελπιστώ ότι θα δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια αυτή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά παράλληλα έχει διατυπώσει και τις απολύτως σαφείς θέσεις της, οι οποίες βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που πρεσβεύουν ο Χάρτης του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί αυτού του πλαισίου δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Αυτό το κατέστησα σαφές κατά την επίσκεψή μου, όπου είχα ειλικρινείς συζητήσεις. Από αυτή την άποψη, εκτιμώ ότι ακόμη και η «ένταση» στις δηλώσεις με τον ομόλογό μου και φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν χρήσιμη. Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις σε οιονδήποτε ότι η Ελλάδα μπορεί να απεμπολήσει δικαιώματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και σε Συνθήκες οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ.

Θεωρείτε πως η αποκλιμάκωση της έντασης θα συνεχιστεί ή υπολογίζετε επιστροφή της όξυνσης;

Δεν επιθυμώ να διατυπώσω εικασίες για το μέλλον. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό μου στην Μπρατισλάβα, μου είχε επισημάνει ότι η τουρκική πλευρά θα πρότεινε ημερομηνίες για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Αντ’ αυτού, εμφανίστηκε το «Oruc Reis».

Βεβαίως, θέλω να πιστεύω ότι, όπως η ελληνική πλευρά, έτσι και η τουρκική βλέπει τα πρόδηλα πλεονεκτήματα από τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Να υπενθυμίσω ότι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ρητά ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά, τότε η προοπτική λήψης μέτρων θα επανέλθει στο προσκήνιο. Αυτή δεν είναι η προοπτική που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, αλλά πρέπει πάντοτε να υπάρχει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών επιλογών.

Ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα γίνει;

Είναι γνωστό, όσον αφορά τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, ότι εναπόκειται στην τουρκική πλευρά να προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του. Πέραν αυτού, δεν έχω να προσθέσω κάτι.

Απευθύνατε πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό σας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα. Θα έρθει; Αν ναι, πότε περιμένετε την επίσκεψή του;

Απηύθυνα πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό μου και, όπως προανέφερα, φίλο μου, τον κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επισκεφθεί την Αθήνα. Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν, ως είθισται, διά της διπλωματικής οδού.

Βεβαίως, αναμένεται να συναντηθούμε σε λίγες ημέρες στη Γενεύη. Δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής κάποια κατ’ ιδίαν συνάντησή μας στο περιθώριο της πενταμερούς, αλλά βεβαίως είναι σαφές ότι σε κάθε περίπτωση θα χαιρετηθούμε φιλικά. Εξάλλου, γνωριζόμαστε, όπως είπε και ο ίδιος, για πάνω από 15 χρόνια. Όπως έλεγε και ένας γνωστός χαρακτήρας του κινηματογράφου, «it’s strictly business, nothing personal».

Στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό θεωρείτε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί κοινός τόπος; Πώς κρίνετε το γεγονός ότι η πενταμερής θα γίνει παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι εμφανίζονται να προτείνουν λύσεις εκτός πλαισίου του ΟΗΕ;

Για την άτυπη πενταμερή, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν στην Αθήνα προ λίγων ημερών και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Όσον αφορά την προοπτική της συνάντησης αυτής, θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τουλάχιστον ένας κοινός παρονομαστής για την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν το 2017.

Αλλά είμαι πραγματιστής. Δυστυχώς, η τουρκική στάση καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μoναδικού νόμιμου πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ