Χαμός με το τραγούδι “Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος” που ακούστηκε στην ΕΡΤ – Η ερώτηση στη Βουλή

Σάλος έχει προκληθεί με το τραγούδι “Μαμά μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος” που ακούστηκε στην εκπομπή “Φλερτ” στη δημόσια τηλεόραση. Μάλιστα, σχετική ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, προς τον αρμόδιο για την ΕΡΤ Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο. Σύμφωνα με τους βουλευτές, το εν λόγω τραγούδι εξυμνεί τη δράση των κουκουλοφόρων “την ώρα που ανοίγει εκ νέου ο φάκελος για την υπόθεση της Marfin”. Το συγκεκριμένο τραγούδι ερμήνευσε σε ζωντανή μετάδοση ο τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος, στην εκπομπή της ΕΡΤ.

Πλεύρης στον Realfm 97,8: Δεν ανοίγει καμία κουβέντα λογοκρισίας της δημόσιας τηλεόρασης

Μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου, ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης τόνισε πως “αν έχει κάποιος μία αρχή ότι η δημόσια τηλεόραση στα πλαίσια της κουλτούρας της μπορεί να παίζει τα πάντα, με μεγάλη χαρά να παίζει τα πάντα. Εγώ έχω μία αρχή ότι η δημόσια τηλεόραση το να δίνει μηνύματα οποιασδήποτε φύσεως που προάγουν σε έκνομες δραστηριότητες δεν είναι στον ρόλο της. Δεν μιλάμε για έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό…” και εξήγησε ότι “αν άκουγα ‘πηγαίνετε να βαρέσετε τον δικηγόρο’ εγώ ως δικηγόρος δεν θα το έπαιρνα σατιρικά”. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι “ο κ. Γραμμένος ως καλλιτέχνης καλά κάνει και μπορεί να πει όποιο τραγούδι θέλει και να το προάγει όπως θέλει” ωστόσο έθεσε ζήτημα για τη δημόσια τηλεόραση, “που υποτίθεται ότι έχει έναντι της ιδιωτικής τηλεόρασης πολύ πιο αυστηρούς κανόνες ως προς την ποιότητα προγράμματος”. “Το δημόσιο πρόγραμμα στον βαθμό στον οποίο πρέπει να εκφράζει τις θέσεις συνολικά των Ελλήνων, θεωρώ ότι το να προάγει και να δίνει ένα μήνυμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί την πολιτική της παρότρυνσης σε παράνομες πράξεις, ακολουθεί την πολιτική της δικαιολόγησης παράνομων πράξεων που συνδέονται με επιθέσεις από κουκουλοφόρους και με χρήση μολότοφ, κατά την άποψή μου θεσμικά ως βουλευτής, πρέπει να θέσω τον προβληματισμό μου”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο βουλευτής ανέφερε ότι “δεν ανοίγει καμία κουβέντα λογοκρισίας της δημόσιας τηλεόρασης” και πρόσθεσε “φανταστείτε αν αύριο το πρωί ακούγατε ένα ρατσιστικό κομμάτι που να έλεγε εναντίον ατόμων με διαφορετικό προσανατολισμό ή από διαφορετική εθνότητα ή από διαφορετική θρησκεία, δεν θα σας δημιουργούσε έναν προβληματισμό;”. “Εγώ τον πήχη της ενόχλησης τον βάζω σε αυτά που ορίζει το ποινικό δίκαιο και προφανώς το τραγούδι αυτό ο κ. Γραμμένος, δεν λέω ότι προκαλεί ή ότι έχει διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα, αλλά θεωρώ ότι σίγουρα κάποιος που ακούει αυτό το τραγούδι και έχει δεχτεί μολότοφ ή έχει καταστραφεί η περιουσία του ή αν είναι ΜΑΤατζης ενοχλείται. Αυτή είναι η άποψή μου”. “Η δημόσια τηλεόραση, που εγώ έχω μία απαίτηση υψηλότερου επιπέδου απ’ αυτά τα οποία βλέπουμε στις μεσημεριανές ζώνες άλλων καναλιών, εάν βλέπω ότι θίγεται κατά την άποψή μου το δημόσιο αίσθημα θα κάνω μία ερώτηση”, πρόσθεσε. Ερωτηθείς γιατί γίνεται σύνδεση με την υπόθεση της Marfin, ο κ. Πλεύρης απάντησε “γιατί τυχαίνει δυστυχώς, ότι από τη Marfin δολοφονήθηκαν άτομα που είναι αυτά τα οποία περιγράφει ο κ. Γραμμένος. Από κάποιους που ξεκίνησαν και στην τσάντα τους είχαν μολότοφ, είχαν στουπί, είχαν κουκούλα και ρίξανε την μολότοφ”.

Ακούστε το ηχητικό

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή της ΕΡΤ, στο 13.10

Η ανάρτηση του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος δημοσίευσε το κείμενο της ερώτησης, σχολιάζοντας πως “η διοίκηση της ΕΡΤ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Η αντικειμενικότητα της ενημέρωσης και η ποιότητα του προγράμματός της είναι δεδομένη. Παρά ταύτα καποια θέματα χρειάζονται προσοχή. Για το λόγο αυτό μαζί με τον συνάδελφο Θάνο Πλεύρη καταθέσαμε ερώτηση με την οποία ζητούμε εξηγήσεις για την προβολή από την ΕΡΤ στην εκπομπή «Φλερτ» τραγουδιού με το οποίο εξυμνούνται ενέργειες των κουκουλοφόρων. Τέτοιες αστοχίες και τέτοια τραγούδια με αναφορές του τύπου «μαμά μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος, τις τράπεζες βαρούσα. Μαμά μπαμπά τις έβριζες κι εσυ» έμμεσα δικαιολογούν επιθέσεις. Πρόκειται για πρόκληση σε μια περίοδο που αστυνομία και εισαγγελία βρίσκονται πολύ κοντά στην εξυχνίαση των υπαιτίων – κουκουλοφόρων της Marfin”.

Το κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ