Ελλάδα – Ισραήλ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε σενάρια «υβριδικού πολέμου» – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελλάδα και Ισραήλ συνεχίζουν να εμβαθύνουν την συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα και μάλιστα σε αυτό το κομμάτι που αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα. Τον υβριδικό πόλεμο και τις ασύμμετρες απειλές.

Στην Ελλάδα το ζήσαμε καλά, τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο. Η μία στον Έβρο, η δεύτερη με το Ορούτς Ρέιςς και η τρίτη με το Τσεσμέ.

Στην Ελλάδα βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο Ισραηλινός Διευθυντής του Dado Center, Ταξίαρχος Eran Ortal, ο οποίος θεωρείται αυθεντία σε ότι αφορά τον «υβριδικό πόλεμο».

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου «Εφαρμοσμένη και Ολιστική Διαχείριση Υβριδικών Απειλών και Κρίσεων», που πραγματοποιείται στην Σχολή Ικάρων στο Τατόι και οργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση στελεχών της εν λόγω Γενικής Διεύθυνσης με αντίστοιχα στελέχη της επίσημης δεξαμενής σκέψης (think tank) των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Dado Center.

Κατά τις συνομιλίες ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο Ταξίαρχος Εran Ortal Διευθυντής του Dado Center, συμφώνησαν στην αμοιβαία ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ στελεχών τους προκειμένου να εδραιωθεί η συνεργασία τους στα πεδία της παρακολούθησης και ανάλυσης των γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την εκπόνηση στρατηγικών μελετών και τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα.

Ο Ισραηλινός πολύπειρος αξιωματικός σήμερα πραγματοποιεί διάλεξη στο Τατόι, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων όπου λαμβάνει χώρα το Σεμινάριο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ομιλία του έχει χαρακτηριστεί απόρρητη και μόνο όσοι είναι δηλωμένοι κι έχουν λάβει σχετικές εγκρίσεις από την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν.

Υβριδικές απειλές και προκλήσεις

Χθες, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με τις Προκλήσεις Ηγεσίας στη Διαχείριση Κρίσεων, στο σεμινάριο. Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον εισηγητή, Ταξίαρχο Eran Ortal, Διευθυντή της Ισραηλινής Δεξαμενής Σκέψεως – Dado Center.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας είναι τα παρακάτω:

– Στις τάσεις που θα καθορίσουν το παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας εντάσσονται οι ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές σύστημα, όπως η παγκοσμιοποίηση η συνεχόμενη άνοδος αναθεωρητικών δυνάμεων, το επιταχυνόμενο βήμα της καινοτόμου τεχνολογίας, η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, καθορίζουν το εξαιρετικά ασταθές μελλοντικό στρατηγικό περιβάλλον.

– Οι αναθεωρητικές δυνάμεις θεωρούν την Παγκόσμια Φιλελεύθερη Τάξη ως απειλή. Προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους χωρίς να προκαλέσουν την στρατιωτική επέμβαση, αλλά και γενικότερα δημόσια αρνητικά αισθήματα.

– Στην προσπάθειά τους να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, κρατικές και μη κρατικές οντότητες σχεδιάζουν στρατηγικές κινήσεις, οι οποίες βασίζονται στον συνδυασμό των μέσων και των τρόπων που θα χρησιμοποιηθούν και ταυτόχρονα θα πρέπει να πειθαρχούν στον κανόνα ότι αξίζουν τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν.

– Από τη στιγμή που τα κράτη ανταγωνίζονται μεταξύ τους, χρησιμοποίησαν στρατηγικές και τεχνάσματα για να εκμεταλλευτούν αδυναμίες των αντιπάλων τους, χωρίς να παραβιάσουν τα όρια αποτροπής, που θα οδηγήσουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Αυτός ο τύπος ανταγωνισμού είναι βασικό στοιχείο των Διεθνών Σχέσεων, ενώ πλέον εμφανίστηκε ο όρος υβριδική απειλή.

– Καθίσταται επιτακτική ανάγκη τα κράτη – στόχοι να κατανοήσουν τη φύση και τα προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με αυτού του είδους τις εμπλοκές, καθώς η αποτυχία της έγκαιρης αναγνώρισης μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων και να εμποδίσει την επίτευξη των εθνικών στόχων.

– Τις κλιμακούμενες πολεμικές συγκρούσεις έχουν αντικαταστήσει ακήρυχτοι πόλεμοι. Αναθεωρητικές δυνάμεις παρουσιάζονται απογοητευμένες από την υπάρχουσα θέση τους σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Μοναδική επιλογή τους η αλλαγή του υπάρχοντος status quo και ο επανασχεδιασμός του, σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη, ώστε να αυξήσουν την ισχύ τους, με αυτό που θεωρούν δίκαιο για αυτές.

– Οι θεμέλιοι λίθοι του υβριδικού πολέμου, η παραπληροφόρηση και η εξαπάτηση δεν είναι νέες έννοιες. Παρ΄ όλα αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα τα δόγματα αλλά και τα επιχειρησιακά διδάγματα για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες, που βρίσκονται πάνω από τη γραμμή της κανονικής διπλωματίας και κάτω από τη γραμμή του πολέμου.

– Η αντίδραση απαιτεί τη δέσμευση σε σταθερές, συνεκτικές, μακροπρόθεσμες στρατηγικές και την επιτυχημένη διαχείριση των αφηγημάτων του αντιπάλου. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αναπτυχθεί η εθνική ικανότητα συντονισμού των προσπαθειών για την αντιμετώπιση μιας υβριδικής εκστρατείας και σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας ο συντονισμός όλων των πυλώνων Εθνικής ισχύος.

– Οι στρατηγικές και επιχειρησιακές προκλήσεις αναφέρονται στην αποτροπή ενός δυνητικού αντιπάλου να εισβάλει και να καλύψει το κενό κυβερνητικών υπηρεσιών που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μας. Αυτό σημαίνει ότι, για να πετύχει ο υβριδικός πόλεμος, πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε τους κατάλληλους στρατηγικούς στόχους και ακολούθως να σχεδιαστούν εγκαίρως οι τρόποι που θα επιτευχθούν.

– Η ανθεκτικότητα στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας αναφέρεται στην ικανότητα των κοινωνιών να διαχειρίζονται απειλές, να προσαρμόζονται σε αυτές και να ανακάμπτουν από αυτές σε περίπτωση επίθεσης ή κάποιου συμβάντος, χωρίς να χάνεται η ικανότητα παροχής βασικών λειτουργιών και υπηρεσιών στα μέλη της κοινωνίας. Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα της κοινωνίας να ανακάμπτει μετά από οποιαδήποτε πίεση που θα δεχτεί.

– Οι υβριδικοί πόλεμοι δεν αποτελούν κάτι νέο. Η διαφοροποίηση σε σχέση με την σημερινή εποχή, είναι η πρόοδος της τεχνολογίας και η εφαρμογή της σε αυτό το είδος των επιχειρήσεων.

– Η εξέλιξη της κοινωνίας έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη τρωτότητα του κοινωνικού ιστού και κατ’ επέκταση της συνεκτικότητας – ανθεκτικότητάς του. Έτσι κάμπτεται η Εθνική Θέληση, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο ισχύος ενός κράτους. Η μέγιστη πρόκληση της οποιασδήποτε διοίκησης – ηγεσίας είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων.

– Η αντίδραση σε έναν υβριδικό πόλεμο κρύβει πολλά ηθικά και πολιτικά διλήμματα, τα οποία θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και να προετοιμαστούν έγκαιρα. Πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό ότι η ανθεκτικότητα των πολιτικών δομών, των πόρων και των υπηρεσιών είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τις σημερινές σύγχρονες κοινωνίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ