Άγρια κόντρα Βαρουφάκη – Γεωργιάδη στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρή αντιπαράθεση υπήρξε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον γενικό γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, με φόντο το ΤΧΣ, τα κολέγια και τη νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία. Αρχικά, στην ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με το νομοσχέδιο για το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι χτίζει το “μεγάλο πλιάτσικο”.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “την αξιολόγηση την επικαλείστε για να ασελγήσετε πάνω της”, “χτίζετε ένα κράτος τρομοκράτη και αρπακτικού”, με τις δημόσιες συμβάσεις και έκανε λόγο για “μεγάλο πλιάτσικο που ξεκίνησε το 2010, αλλά σήμερα, με τον κ. Μητσοτάκη σπάει όλα τα κοντέρ”. Παρομοίασε τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με “συμμορίες διαπλοκής ιδιωτικού τομέα” δημιουργώντας επί της ουσίας “ένα προπέτασμα καπνού πίσω από το οποίο θα κρύβεται η διαφθορά”. “Είστε η προσωποποίηση του ορισμού των κυνικών”, είπε.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είπε: “Ήταν ένα ταμείο που στήθηκε για να έρθουν τα χρήματα δανεικά από την τρόικα να διασώσουν τις τράπεζες. Να πάνε ως κεφαλαιακή ενίσχυση που δανείζεται ο πτωχευμένος Έλληνας φορολογούμενος για να δοθεί στους τραπεζίτες. Το ΤΧΣ χτίστηκε όχι για να πάρει ρίσκα εκ μέρους του Δημοσίου αλλά για να ζημιώσει το Δημόσιο και εκείνα τα 41 δισ. που δανείστηκαν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Στουρνάρας να πάνε κατευθείαν στις τράπεζες που από κάτω ήταν σαν σουρωτήρι, οι τρύπες του οποίου ήταν τα κόκκινα δάνεια”. Στόχος του ΤΧΣ, τόνισε, ήταν να ζημιωθούν το δημόσιο και ο φορολογούμενος υπέρ των τραπεζιτών και γι’ αυτό μέσα στο δεύτερο μνημόνιο του 2021 εισάγατε την ασυλία ΤΧΣ, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, λέγοντας πως τώρα η κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει σε αυτή την ασυλία το ακαταδίωκτο. Υπενθύμισε ότι από τον Δεκέμβριο έχει ζητήσει να γίνει εξεταστική για τα μνημόνια. “Από το 2015 εσείς και ο πρωθυπουργός σας με απειλείτε με εξεταστική επιτροπή και σας είχα πει ότι δεν θα το κάνετε γιατί ξέρετε ποιοι είναι οι ένοχοι, είσαστε εσείς που ξεπουλήσατε τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, τις τράπεζες, την Ελλάδα στους ξένους δανειστές υπέρ μιας ντόπιας ολιγαρχίας που κινεί τα βήματά σας” επισήμανε.

“Eίστε εκπρόσωποι κρατικοδίαιτων πλιατσικολόγων”

Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: “Πόσο θα ήθελα να ήσασταν πραγματικά νεοφιλελεύθεροι. Να κάνουμε μια αντιπαράθεση σαν σοβαροί άνθρωποι. Είστε το ίδιο νεοφιλελεύθεροι, όσο το ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλιστικό και ο ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπαστική αριστερά. Καθόλου με άλλα λόγια. Ένας νεοφιλελεύθερος κ. Γεωργιάδη είναι από το DNA του αντίθετος στον δημόσιο δανεισμό, στο να φορτώνεται χρέη ο φορολογούμενος και το κράτος, υπέρ των συμφερόντων. Αυτός είναι ο νεοφιλελεύθερος. Και είναι εναντίον της προσοδοφορίας και υπέρ της κερδοφορίας. Αυτός είναι ο νεοφιλελεύθερος, αυτά έμαθα εγώ από τη Θάτσερ”.

“Εσείς είστε ακριβώς το αντίθετο. Φτιάξατε τον Ηρακλή όπου φορτώνετε δημόσιο χρέος στους ώμους των φορολογουμένων, δίνετε κρατικές εγγυήσεις σε αρπακτικά ταμεία που προβαίνουν σε προσοδοφορικές πράξεις, υπεξαιρώντας περιουσίες μικρομεσαίων για να τις βγάλουν στο εξωτερικό με τη δημόσια εγγύηση που παίρνετε εσείς, φορτώνοντας χρέη στο κράτος. Δεν είστε νεοφιλελεύθεροι, είστε Ε.Κ.Π. Εκπρόσωποι κρατικοδίαιτων πλιατσικολόγων. Η μόνη σας αγωνία εδώ μέσα είναι να μην ακούγονται εκεί έξω αυτά που κάνετε εδώ μέσα. Να μην μάθουν οι πολίτες την εκτροπή από τη νομιμότητα που νομοθετείτε. Στόχος σας είναι ο αντιπερισπασμός και για να το πετύχετε το εργαλείο σας είναι η διχόνοια”, τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί ακόμη και τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

“Θέλετε νεκρό απεργό πείνας γιατί επιδιώκετε μολότοφ στους δρόμους κι αυτό επειδή ονειρεύεστε σύρραξη κοινωνική και αβάσταχτες κοκορομαχίες στα κανάλια”, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Ξεκαθάρισε ότι “εμάς η βία μας αηδιάζει αλλά ξέρουμε από που προέρχεται. Από εσάς. Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνη σας αγωνία να μην μάθουν οι συντηρητικοί πολίτες εκεί έξω την εκτροπή από την νομιμότητα που νομοθετείτε εδώ μέσα” και πρόσθεσε πως ο στόχος σας είναι “να δίνετε άσυλο στα πολιτικά σας αφεντικά. Σε αυτούς που συνεχίζουν το φαγοπότι πάνω στα κουφάρια της κοινωνίας”.

“Τυλίγεστε με την ελληνική σημαία την ώρα που δεν σας καίγεται καρφάκι για την πατρίδα την οποία εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, διχάζετε. Την ώρα που απαιτείται εθνική ομοψυχία, εσείς διχάζετε, βιαιοπραγώντας επί ειρηνικών πολιτών, για να υπερκαλύψετε το έγκλημα που κάνετε εδώ μέσα. Εμείς στο ΜέΡΑ25 επιλέγουμε την ρομαντική πίστη και την ήρεμη αντίσταση στην προσπάθειά σας να διχάσετε την κοινωνία. Πασχίζετε να διαιρέσετε τον λαό μεταξύ εχθρών και υποστηρικτών του Κουφοντίνα” ανέφερε.

“Λέτε ουρανομήκεις ανοησίες”

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης για να απαντήσει σε όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης και σε υψηλούς τόνους είπε: “Πρώτον είπατε ότι δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι. Αγαπητέ κύριε Βαρουφάκη, τα τελευταία χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να απαντούμε σε αιτιάσεις της αντιπολιτεύσεως ότι δήθεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι, ότι δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι. Άρα δεν κάνετε τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώσετε αυτό που λέει η ΝΔ από την πρώτη μέρα. Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα σε πόσες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ μας λέει νεοφιλελεύθερους. Κύριε Τσίπρα, ο πρώην συνεταίρος σας μας είπε ότι δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι. Τον ευχαριστούμε”. Και συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης λέει πολλές “ουρανομήκεις ανοησίες”: “Μπορεί να έχουμε πολλές διαφορές, πολιτικές, πολιτισμικές, ιδεολογικές, τα πάντα, αλλά περίπου καταλαβαίνετε πώς είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο των πανεπιστημίων και των κολεγίων. Γιατί είπατε ότι η κ. Κεραμέως που εξίσωσε τα πανεπιστήμια με τα κολέγια θα προσλάβει κάποιους να ελέγχουν τα κολέγια και διάφορες άλλες, θα μου επιτρέψετε, “ουρανομήκεις ανοησίες” που μόνο ο Γιάνης με ένα ν θα μπορούσε να πει σ’ αυτήν την αίθουσα” και αφού αναφέρθηκε στο θέμα των Κολεγίων συνέχισε απαντώντας στον γγ του ΜέΡΑ 25 για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:

“Και κλείνω με το ΤΧΣ και όσα είπατε για την ασυλία, το ακαταδίωκτο και όσα είπατε για τις τράπεζες: Ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε δώσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είναι από τις βασικές αιτιάσεις των θεσμών κι αυτό φαντάζομαι το γνωρίζετε. Οφείλω να σας πω ότι το να έρχεται σ’ αυτή τη Βουλή ο Γιάνης με ένα ν και να κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για ζημιά στο τραπεζικό σύστημα κινδυνεύετε κύριε Βαρουφάκη να πέσουν τα τζάμια από πάνω να σας πλακώσουν. Παραλάβατε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μετοχές του ΤΧΣ του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 35 δισ. ευρώ. Μετά την περίφημη φράση σας “darling I closed the banks” τις αναγκάσατε την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές με εντολή του κ. Τσίπρα, να πουλήσει τις μετοχές αυτές για 4 δισ. ευρώ. Καταστρέψατε 30 δισ. ευρώ περιουσία του ελληνικού λαού με μία κίνηση κι έχετε το θράσος να έρχεστε στη Βουλή και να κάνετε σ’ εμάς μαθήματα; Ήσασταν το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος του Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν σας είχε βάλει υπουργό Οικονομικών στο πρώτο εξάμηνο, μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική η πορεία και του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας. Για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν με πολυνoιάζει για της χώρας πάρα πολύ όμως. Έχετε προκαλέσει ζημία που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τον κ. Ρέγκλινγκ προσωπικά εσείς ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ και κάνετε μαθήματα εσείς στη ΝΔ που προσπαθεί να κρατήσει την Ελλάδα όρθια σ αυτές τις συνθήκες. Όλα έχουν ένα όριο κ. Γιάνη με ένα ν”.

“Τραγωδία ενός νεοφιλελεύθερου Πρωθυπουργού που εσάς στην κυβέρνησή του”Ακολούθως, απάντησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας, “Αγαπητέ κ. Γεωργιάδη, νιώθω άσχημα, γιατί όταν μου απαντάτε εσείς στο θέμα του αν η ΝΔ είναι νεοφιλελεύθερη προφανώς πρέπει να σκύψω το κεφάλι και να πω ότι έχετε δίκιο. Εσάς προσωπικά ποτέ δεν σας κατηγόρησα για νεοφιλελευθερισμό. Από αλλού κρατάει η σκούφια σας. Το γεγονός ότι οκ. Μητσοτάκης σας έχει στην κυβέρνησή του είναι μια προσωπική του τραγωδία. Είναι η προσωπική τραγωδία ενός νεοφιλελεύθερου Πρωθυπουργού που έχει έναν άνθρωπο σαν κι εσάς στην κυβέρνησή του. Τι να κάνουμε; Δική του τραγωδία είναι, εγώ τον συμπονώ γι’ αυτό” σημείωσε και ακολούθως αναφέρθηκε στο θέμα των Πανεπιστημίων και στη συνέχεια απευθυνόμενος και πάλι στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων του είπε: “Κύριε Γεωργιάδη, θέλω να θυμηθείτε έναν άλλον Άδωνι Γεωργιάδη, α δεν ήταν άλλος, ο ίδιος ήσασταν, που τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2015 βγαίνατε και ζητούσατε, προκαλούσατε τους Έλληνες πολίτες να βγάλουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. Θυμάστε ότι πριν από αυτό, ήσασταν κομμάτι μιας κυβέρνησης η οποία είχατε δώσει 41 δισ. ευρώ στις τράπεζες και μου είπατε ότι οι μετοχές του ΤΧΣ ήταν 35 δισ. ευρώ. Ήδη παραδεχθήκατε ότι είχατε 41 και είχατε πέσει στα 35. Και δεν είχατε πέσει στα 35 αλλά στο 0. Γιατί αυτά τα 35 δεν υπήρχαν. Ο μόνος τρόπος να μάθεις ποια είναι η τιμή μιας μετοχής, όταν ιδίως έχεις πολλές, είναι να πας να τις πουλήσεις. Ήδη οι τράπεζες είχαν απαξιωθεί τον Ιούνιο του 2014, τότε που ο κ. Σόιμπλε αποφάσισε να απολύσει τον κ. Σαμαρά κι εσάς. Τον Ιούνιο του 2014, το ΔΝΤ είχε μιλήσει για πλήρη απαξίωση των μετοχών των τραπεζών” τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: “Πήρατε ένα τρυπητήρι, βάλατε 41 δισ. του ελληνικού λαού και αυτά χάθηκαν, γιατί ξεχάσατε να κλείσετε τις τρύπες από κάτω, που ήταν τα κόκκινα δάνεια. Και μετά θέλατε να το ρίξετε αυτό στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήμουν υπουργός Οικονομικών. Αυτή είναι η τακτική της ακροδεξιάς, της Δεξιάς… σίγουρα δεν είναι των νεοφιλελεύθερων. Οπότε έχετε απόλυτο δίκιο. Αναιρώ την κατηγορία στο πρόσωπό σας ότι ήσασταν ποτέ νεοφιλελεύθεροι” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης

Μετά τον κ. Βασίλη Χήτα, ο υπουργός πήρε ξανά τον λόγο και απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη είπε: “Απλώς να πω στον γενικό γραμματέα του ΜέΡΑ25, δεν υπάρχει καμία δήλωσή μου του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 που ζητούσα από τον κόσμο να πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες. Υπάρχει μία απάντησή μου τον Σεπτέμβριο του 2014, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όταν ο τότε συνάδελφος Γιώργος Βαρεμένος ότι αν κερδίσουν τις εκλογές, δεν θα πληρώσουν το ΔΝΤ, όπου του είπα ότι αν το πείτε αυτό και το κάνετε, θα πάρει ο κόσμος τα λεφτά του από την τράπεζα και πρώτος εγώ. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε δεν υπήρξε κανένα bank run ούτε ενός ευρώ γιατί ακόμη υπήρχε στην εξουσία μια κυβέρνηση που τιμούσε τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεν προκαλούσε ανησυχία στην τραπεζική πίστη. Μετά από μερικούς μήνες και αφού εγώ λοιδορήθηκα για εκείνη τη δήλωση, ήρθατε πράγματι στην εξουσία και εσείς προσωπικά είπατε ότι δεν θα πληρώσετε το ΔΝΤ και τι έγινε; Έφυγαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2015, 47 δισεκατομμύρια από τις ελληνικές τράπεζες. Έγινε ακριβώς αυτό που είχα προβλέψει τον Σεπτέμβριο του 2014. Οπότε η δήλωσή μου εκείνη τότε ήταν εξαιρετικά ακριβής. Οπότε το bank run δεν έγινε από τη δήλωσή μου αλλά από την ανικανότητά σας να κυβερνήσετε, προσωπικά εσάς του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τσίπρα, που δυστυχώς σας άφηνε ανεξέλεγκτο. Το έχει μετανιώσει πικρά που σας έδωσε αυτή τη θέση. Άρα και πάλι να είστε περισσότερο προσεκτικός. Όλα τα άλλα που είπατε, έχουν απαντηθεί από την ιστορία”.

Ξαναπήρε τον λόγο ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας: “Κύριε Γεωργιάδη, ισχύει ότι τον ακροδεξιό όσο και να τον πλένεις χαλάς σαπούνια, σαμπουάν” και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του είπε: “Εσείς ως ταγοί και πιστοί yesman των ξένων κατακτητών πάντοτε και συστηματικά θα πάρετε το μέρος τους μαζί με την ντόπια ολιγαρχία. Δεν με εντυπωσιάζει”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ