Στήνουν προβοκάτσια με το “Τσεσμέ” οι Τούρκοι στο Αιγαίο

του Χρήστου Μαζανίτη

Μία περίεργη επικοινωνιακή καταιγίδα από την πλευρά της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με το υπουργείο άμυνας της χώρας να κατηγορεί την Ελλάδα ότι παρενόχλησε με 4 μαχητικά F-16 το ερευνητικό “Τσεσμέ“, που βρίσκεται περίπου 6 ναυτικά μίλια δυτικά της Λήμνου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο άμυνας της χώρας διατείνεται ότι ένα από τα 4 ελληνικά μαχητικά έκανε και άφεση φωτοβολίδων (flares) κι ότι τουρκικά μαχητικά το αναχαίτισαν σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Κύκλοι από την Πολεμική Αεροπορία, με τους οποίους επικοινώνησε το enikos.gr, αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει από την Χαλκιδική ως την Χίο 28 μαχητικά στον αέρα, τα οποία συνεργάζονται με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε διάφορα σενάρια, στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης. Διαψεύδουν ότι υπήρξε η παραμικρή παρενόχληση του “Τσεσμέ” και κατά πολύ περισσότερο ότι υπήρξε επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά.

Αναλυτικά, οι κύκλοι της Πολεμικής Αεροπορίας λένε για τους ισχυρισμούς των Τούρκων: “Στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, 5 ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στην άσκηση συμμετείχαν 29 Αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν περί την 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα την 14:40. Τα Ελληνικά Αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρα Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το Υ/Γ CESME έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του Δυτικά ν. Λήμνου.

Το πλησιέστερο ίχνος Ελληνικού Αεροσκάφους από το Τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια. Ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ