Η τουρκική… μέθη αλαζονείας στο Αιγαίο, το «Τσεσμέ» και η «Γαλάζια Πατρίδα»

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το υδρογραφικό Τσεσμέ συνεχίζει να βρίσκεται για τρίτη ημέρα σήμερα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο κεντρικό Αιγαίο, στην θαλάσσια περιοχή που έχουν οι Τούρκοι ορίσει με την παράνομη NAVTEX, βάσει της οποίας θα διεξάγει έρευνες βυθού έως τις 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, οι έρευνες, από τη στιγμή που δεν γίνονται στον πυθμένα της θάλασσας, δεν παραβιάζουν καμία δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεδομένου ότι πλέουν σε διεθνή χωρικά ύδατα, παρά το γεγονός ότι τμήμα της NAVTEX περιλαμβάνει σημεία και της δυνητικής αιγιαλίτιδας ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων της Ελλάδας.

Η παραβίαση των διεθνών κανόνων, στην οποία έχει υποπέσει η Τουρκία, έχει να κάνει αφενός με την εκδούσα αρχή της οδηγίας προς ναυτιλομένους (navtex), που στην προκειμένη περίπτωση την εξέδωσε παρανόμως η υδρογραφική υπηρεσία Σμύρνης και όχι της Λήμνου που έχει δικαιοδοσία.

Αφετέρου, η Τουρκία, φέρνοντας το «Τσεσμέ» στο σημείο, ένα πολεμικό πλοίο φλερτάρει με το «θερμό επεισόδιο» σε περίπτωση ατυχήματος. Το Τσεσμέ είναι σχεδόν 60 ετών σκαρί. Ναυπηγήθηκε το 1965 για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αποσύρθηκε το 1999 και το 2000 παραχωρήθηκε στην Τουρκία, μετά από ένα πρόγραμμα συντήρησης κι επισκευών. Εάν το υπέργηρο αυτό πλοίο πάθει κάποια βλάβη η χώρα ευθύνης επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης είναι η Ελλάδα, λόγω του ότι βρίσκεται εντός του ελληνικού FIR. Όμως, μιλάμε για ένα τουρκικό στρατιωτικό πλοίο το πλήρωμα του οποίου σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί Έλληνες να πατήσουν επάνω του, αφού είναι τουρκικό έδαφος! Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι συνέπειες μπορεί να έχει ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο.

Οι προκλήσεις όμως, όσο σημειολογικές κι αν είναι, φαίνεται ότι έχουν συνέπεια και συνέχεια.

Η θαλάσσια περιοχή που έχει ορίσει η Τουρκία με την παράνομη Navtex είναι το όριο του 25ου Μεσημβρινού, εκεί δηλαδή που έχει ορίσει ως «σύνορα της καρδιάς του» ο Ερντογάν κι η Τουρκική Κυβέρνηση με το Δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Είναι ο χάρτης με τον οποίο διεκδικεί καταρχάς την διχοτόμηση του Αιγαίου για τις επιχειρήσεις «Έρευνας και Διάσωσης» κι εν συνεχεία για την προώθηση των επεκτατικών της διεκδικήσεων.

Κι εδώ έρχεται και «κουμπώνει» η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που εξαγγέλθηκε για το διάστημα 25 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου. Είναι ο «Παρμενίωνας» των Τούρκων. Η άσκηση δεν ήταν έκτακτη αλλά προγραμματισμένη. Ωστόσο, έκτακτη ήταν η αναγγελία NAVTEX και η εισβολή στο κεντρικό Αιγαίο του «Τσεσμέ» (TCG CESME A-599), η οποία όπως είναι εύκολα κατανοητό έγινε βάσει σχεδίου.

Η Τουρκία, οδηγείται τα τελευταία χρόνια από την μέθη της αλαζονείας της. Το έχει πράξει στην Συρία, στο Β. Ιράκ, στην Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Κύπρο στην Μεσόγειο και τώρα στο Αιγαίο. Υπηρετεί πιστά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «συνόρων της καρδιάς» του Ερντογάν.

Και μπορεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή να τηρεί στάση αναμονής, με την ψυχραιμία να χαρακτηρίζει τις κινήσεις της, όμως, ήδη έχουν αρχίσει και πυκνώνουν οι εισηγήσεις από στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους της πράξης του προληπτικού «χτυπήματος». Της αποφασιστικής εκείνης κίνησης, δηλαδή, που θα κόψει από τη ρίζα κάθε απόπειρα δημιουργίας μικρών τετελεσμένων που εν τω συνόλω οδηγούν στην ένωση των κομματιών του παζλ της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ