Κορονοϊός: Πρωτοβουλίες Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων

Πρωτοβουλίες για το θέμα της πατέντας του εμβολίου αναμένεται να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας το αμέσως επόμενο διάστημα, την ώρα που ήδη “τρέχουν” διεργασίες μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τη Δευτέρα μάλιστα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΑνΔρέας Ξανθός κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υγείας καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει ή να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού που ήδη κυκλοφορούν ή για όσα επίκειται η έγκρισή τους, με σκοπό τη μαζική παραγωγή και γρήγορη διάθεσή τους στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

“Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες για τα εμβόλια, επιμένει πως ‘όποιος βιάζεται σκοντάφτει’;” σημείωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Καλπάκης. Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίαζαν σύμφωνα με την εφημερίδα “Αυγή”, τις νέες υποσχέσεις της κυβέρνησης, διά στόματος Ταραντίλη, ότι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί ανοσία με εμβολιασμό στο 70% του πληθυσμού αμφισβητώντας ευθέως την δημιουργική… λογιστική. Εξάλλου, από τις 28 Δεκεμβρίου έως και χθες, είχαν γίνει 44.000 εμβολιασμοί. Ακόμα κι αν φτάσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς τη μέρα, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, τα μαθηματικά, απλά δεν βγαίνουν. “Κάποιος λέει ψέματα” ανέφερε κορυφαία κομματική πηγή σύμφωνα με την “Αυγή”.

“Μετά το νέο φιάσκο του κ. Μητσοτάκη με τους 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα, που τελικά έγιναν 5.000 – 8.000 την ημέρα, η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς κανέναν σχεδιασμό και με τεράστιες καθυστερήσεις. Όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως με αυτούς τους ρυθμούς δεν επιτυγχάνεται η ανοσία ούτε μέχρι το τέλος του 2021” ανέφερε ο Στ. Καλπάκης. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για χάσιμο ούτε για ψέματα τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που επαναλαμβάνει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την προσπάθειά του να προμηθευτεί εμβόλια από το Ισραήλ και ότι η Γερμανία ήδη έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 30 εκατ. περισσότερα εμβόλια.

Ερώτηση στη Βουλή

Σε αυτό το πλαίσιο η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον Πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία και να ανταποκριθεί στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για άρση του καθεστώτος της πατέντας ώστε να μπορούν να παραχθούν μαζικότερες ποσότητες εμβολίων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Α. Ξανθός, το στοίχημα σ’ αυτή τη φάση είναι να διασφαλιστεί η ταχεία και μαζική παραγωγή ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών εμβολίων και η διάθεση τους με πληθυσμιακά κριτήρια και χωρίς λογικές «εμβολιαστικού εθνικισμού» σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μια πρόταση που έχουν καταθέσει και πολύ σημαντικοί επιστήμονες, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Η ερώτηση ευρωβουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια της Moderna

Το ζήτημα της αγοράς από την Ελλάδα του συνόλου των εμβολίων της Moderna που της αναλογούν και το ενδεχόμενο εξασφάλισης μετά από διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές της πατέντας των εμβολίων με σκοπό την επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού φέρνουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Κ. Αρβανίτης, Αλ. Γεωργούλης, Π. Κόκκαλης και Ελ. Κουντουρά.

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα στο Politico, στο οποίο γίνεται αναφορά για αγορά από την Ελλάδα μόνο 1,8 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Moderna, παρότι η χώρα είχε το δικαίωμα να ζητήσει περίπου 2 εκατ. επιπλέον δόσεις, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν να μάθουν από την Κομισιόν για το «πόσες δόσεις του εμβολίου της Moderna θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα και πόσες έχει ζητήσει να προμηθευτεί». Επιπλέον και «με δεδομένες τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού των κρατών-μελών» οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Κομισιόν αφενός για το «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να επιταχυνθεί ο μαζικός εμβολιασμός» και αφετέρου για το εάν «εξετάζει το ενδεχόμενο εξασφάλισης μετά από διαπραγμάτευση της πατέντας των εμβολίων, ώστε να καταστεί δυνατή η μαζικότερη παραγωγή τους από διάφορες παραγωγικές μονάδες και συνακόλουθα να επιταχυνθεί τόσο η προμήθεια εμβολίων από τα κράτη-μέλη όσο και ο μαζικός εμβολιασμός».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Διαφαινόμενες ανισότητες στην προμήθεια εμβολίων κατά του Covid-19

Πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρει ότι διάφορα κράτη-μέλη, όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σλοβενία, δεν προχωρούν στην αγορά του συνόλου των εμβολίων της Modernaπου τους αναλογούν. Ειδικότερα η Ελλάδα φέρεται να αγόρασε μόνο 1,8 εκ. δόσεις, παρότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει περίπου 2 εκ. επιπλέον δόσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται ήδη η Γερμανία, με τη Γαλλία και τη Δανία να ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα, προκειμένου να προμηθευτούν περισσότερες δόσεις από αυτές που τους αναλογούν βάσει του κεντρικού ευρωπαϊκού σχεδίου κατανομής των εμβολίων. Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

– Πόσες δόσεις του εμβολίου της Moderna θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα και πόσες έχει ζητήσει να προμηθευτεί;

– Με δεδομένες τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού των κρατών-μελών, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να επιταχυνθεί ο μαζικός εμβολιασμός;

– Καθώς η ΕΕ έχει συμβάλει με γενναία χρηματοδότηση στη παραγωγή των εμβολίων, εξετάζει το ενδεχόμενο εξασφάλισης μετά από διαπραγμάτευση της πατέντας των εμβολίων, ώστε να καταστεί δυνατή η μαζικότερη παραγωγή τους από διάφορες παραγωγικές μονάδες και συνακόλουθα να επιταχυνθεί τόσο η προμήθεια εμβολίων από τα κράτη-μέλη όσο και ο μαζικός εμβολιασμός;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ