Συρίγος στον Realfm 97,8: Η Αμερική είναι έξω φρενών με την Τουρκία λόγω της ενεργοποίησης των S-400

“Το κρίσιμο σημείο και με το εμπάργκο όπλων, δεν είναι κάτι που η Ελλάδα μόνη της μπορεί να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά όταν περνάει στην κοινή γνώμη των χωρών το πρόβλημα αυτό, ασκούν και εκείνοι πίεση προς την κυβέρνηση. Οπότε έχουν από τη μία πλευρά τα οικονομικά συμφέροντα και από την άλλη την κοινή γνώμη που σου λέει μη στέλνετε όπλα στους Τούρκους, οι οποίοι έχουν γίνει ο τσαμπουκάς της περιοχής και όπου υπάρχει διαμάχη είναι μέσα” δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Σχετικά με την Αλβανία σχολίασε ότι “προσωπικώς τη θεωρώ εξαιρετική κίνηση που στέλνει το σωστό μήνυμα. Και είναι η μοναδική κίνηση που θα έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και χρόνια με την Αλβανία. Δηλαδή από την ώρα που το αλβανικό πολιτικό σύστημα έχει εμπλακεί άμεσα σε αυτή την ιστορία, ο Πρόεδρος της Αλβανίας έχει και αυτός εμπλακεί, η πιθανότητα να βρισκόταν λύση μέσα από διαπραγματεύσεις ήταν μηδενική. Επομένως το μοναδικό περιθώριο που υπήρχε ήταν μέσα από προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Περνάει το μήνυμα προς την Τουρκία. Τώρα, αν κινδυνεύουμε από το διεθνές δικαστήριο; Η εκτίμησή μου είναι πως όχι. Η τελική απόφαση εκτιμώ πως θα είναι πάνω κάτω στο όριο της συμφωνίας του 2009 που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, έστω και αν η άλλη πλευρά δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται από αυτή. Το λέω αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εμπλακεί σε μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την Αλβανία χωρίς λόγο. Επαναδιαπραγματεύεσαι κάτι όταν έχουν αλλάξει οι συνθήκες”.

“Αυτή τη στιγμή η Αμερική είναι έξω φρενών με την Τουρκία λόγω της ενεργοποίησης των S-400. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ρωτούσε διαρκώς για αυτό το θέμα, πράγμα που σημαίνει ότι αν το ρωτάνε το παρακολουθούν πολύ στενά” πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ