Βελόπουλος: Με τα λάθη που γίνονται θα έχουμε μια νέα συμφωνία των Πρεσπών – ΒΙΝΤΕΟ

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της έναντι της πολιτικής της Τουρκίας, άσκησε μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, σχετικά με τη “μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον”, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

“Με θλίψη μου άκουσα υπουργό να λέει ότι οι τουρκικές navtex δεν είναι πρόβλημα. Μα όταν εκδίδονται οι navtex αυτό σημαίνει ότι γίνεται χρήση πραγματικών πυρών. Τα 12 ναυτικά μίλια είναι η εθνική κυριαρχία μας, είναι διεθνές δικαίωμά μας και δεν μπορεί να βγαίνουν οι υπουργοί και να λένε ότι από τα έξι ναυτικά μίλια και πέρα δεν έχουμε πρόβλημα. Οι Τούρκοι άνοιξαν τα Βαρώσια και η Ελλάδα ήταν απούσα από την Κύπρο. Την αφήσαμε μόνη της. Δεν μιλάμε, δεν συζητάμε, δεν στηρίζουμε. Και σήμερα βγήκε το ΚΑNUNI, το οποίο είναι γεωτρύπανο και θα τρυπήσει στο Καστελλόριζο. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών δεν μπορούσε επί 20 λεπτά να περάσει πάνω από την Τουρκία με το αεροπλάνο, γιατί το απαγόρευαν οι Τούρκοι είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε.

“Η κυβέρνηση δικαιολογεί την παρουσία του ORUC REIS όλο αυτόν τον καιρό στο Αιγαίο. Στην αρχή έλεγε ότι το ORUC REIS δεν θα τολμήσει να πάει κάτω από την Κρήτη, μετά είπε ότι το παρέσυρε ο άνεμος, μετά ότι έφυγαν τα καλώδια, μετά είπε ότι μπήκε το ORUC REIS αλλά ότι δεν πόντισε καλώδια, ύστερα ότι πόντισε τα καλώδια αλλά ότι δεν κάνει έρευνες, μετά ότι κάνει έρευνες αλλά σε αμφισβητούμενη περιοχή και μόλις έφυγε το ORUC REIS φωνάζετε: Νικήσαμε”.

“Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολη η θέση του πρωθυπουργού, είναι δύσκολες οι στιγμές, αλλά είμαστε κοντά σε έναν πόλεμο”, είπε ο κ. Βελόπουλος.

“Δεν ακούσαμε τίποτα για νόμιμη άμυνα, δεν ακούσαμε τίποτα για νηοψίες στα τουρκικά πλοία που έρχονται στα ύδατά μας. Δεν μπορεί να βγαίνει ο πρωθυπουργός για ψύλλου πήδημα και να κάνει διαγγέλματα και τώρα που έχουμε πρόβλημα να μην βγαίνει να πει κάτι. Δεν προχωρήσατε ούτε σε ενεργοποίηση του άρθρου 42 της ΕΕ περί συλλογικής άμυνας, δεν κάνετε εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα, δεν απαιτείτε από την Γερμανία να μην πουλά όπλα στους Τούρκους. Εμείς σήμερα καταθέσαμε ερώτηση στην Ευρωβουλή, προκειμένου να μην πουληθούν έξι υποβρύχια στην Τουρκία από την Γερμανία. Το πλεονέκτημα που είχαμε με την αγορά των υποβρυχίων που έκανε τότε το ΠΑΣΟΚ σήμερα το χάνουμε. Χθες ενημέρωσα το πρωθυπουργικό γραφείο ότι η Νότια Κορέα αποσύρει τα ελικόπτερα Black Hawk. Είναι 100 ελικόπτερα, ελαφρώς μεταχειρισμένα που τα δίνει σχεδόν δωρεάν. Ας τα πάρουμε, όπως σας είπα τότε για τα RAFALE και τα αγοράζετε μετά από δυο μήνες”.

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε τις θέσεις του για την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας.

“Μην περιμένετε από την Γερμανία να μας στηρίξει. Οι Γερμανοί δεν πρόκειται να τιμωρήσουν τους Τούρκους. Εδώ και δύο αιώνες η Τουρκία και η Γερμανία είναι αδελφές χώρες. Η ηγεσία της Γερμανίας είναι φιλοτουρκική και ξέρετε γιατί; Ακούστε: υπάρχουν 80.000 γερμανοτουρκικές εταιρείες που δουλεύουν σήμερα στη Γερμανία, οι οποίες απασχολούν 500.000 εργάτες, έχουν ετήσιο τζίρο 52 δισ. ευρώ. Ακόμα, η Γερμανία έχει τρεις ευρωβουλευτές τουρκικής καταγωγής, έχει πολλούς άλλους περιφερειακούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής, 5 εκατ. Τούρκοι ψηφοφόροι ψηφίζουν στην Γερμανία”.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βελόπουλος άσκησε κριτική για την τοποθέτηση “του κ. Ντόκου στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας”.

“Να σας θυμίσω, ο κ. Ντόκος είναι υπέρ της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Ακομα και συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί». Αυτή είναι η δήλωση του κ. Ντόκου. Και εσείς δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα”, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε.

“Φοβάμαι ότι με τα λάθη που κάνει ο πρωθυπουργός, θα έχουμε μια νέα Συμφωνία των Πρεσπών, μία νέα ατυχή συμφωνία, που όμως στην πραγματικότητα θα είναι προδοσία και ακρωτηριασμός της Ελλάδας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ