NATO – ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Πώς η ελληνική πλευρά στρίμωξε την Τουρκία και εξέθεσε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως δημοσιεύσαμε χθες το βράδυ, διπλωματικές πηγές σημείωναν στο enikos.gr ότι δεν υπήρξε κανένας διάλογος με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο συνάντησης στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής.

Το enikos.gr παρουσιάζει το παρασκήνιο της συνάντησης. Ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Ναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, προσήλθε όντας πολύ καλά προετοιμασμένος, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και τον Τούρκο εκπρόσωπο, που πίστεψε ότι θα μπορέσει να παγιδέψει την Ελλάδα με ανατολίτικες πρακτικές, βγαλμένες από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Ο Τούρκος προσήλθε προετοιμασμένος για προφορικές συνομιλίες. Κάτι το οποίο δεν δέχθηκε ο Ναύαρχος Παυλόπουλος. Με το που προσήλθε στην συνάντηση κατέθεσε ευθύς εγγράφως τα σχόλια της ελληνικής πλευράς, διαμηνύοντας ότι δεν συμμετέχει σε κανέναν διάλογο. Ταυτόχρονα απαίτησε από τους Τούρκους αλλά και τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ να καταθέσουν εγγράφως την όποια ανταλλαγή προτάσεων έχουν. Ο Τούρκος αιφνιδιάστηκε ζητώντας χρόνο να υποβάλλει τις προτάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η τουρκική πλευρά προσήλθε στην συνάντηση με στόχο να παρουσιάσουν ή ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει τον διάλογο (με το Oruc Reis και τον τουρκικό στόλο να συνεχίζουν τις προκλήσεις τους) ή ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τον διάλογο.

Έχοντας η ελληνική διπλωματία αποκωδικοποιήσει πολύ καλά τις τουρκικές μεθοδεύσεις κατάφερε όχι μόνο να τους εκθέσει αλλά και να τους στριμώξει στην γωνία, με τις κυρώσεις να έρχονται όλο και πιο κοντά. «Έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι τελειώνει ο χρόνος τους κι αυτό τους προκαλεί εκνευρισμό, που δεν κρύβεται πλέον» σχολίαζε δεικτικά διπλωματική πηγή στο enikos.gr.

Όμως, φαίνεται ότι και ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής αιφνιδιάστηκε από αυτή την εξέλιξη, αφού βρέθηκε εξ ορισμού αναγκασμένος να καλέσει την Τουρκία να φερθεί ανάλογα. Ωστόσο, ακολουθώντας γι’ ακόμη μία φορά την πρακτική του “Πόντιου Πιλάτου”, όπως άλλωστε και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, αρνήθηκε να εκθέσει την συμπεριφορά της Τουρκίας, που επεχείρησε να μετατρέψει την επιχείρηση αποκλιμάκωσης σε συζητήσεις καφενειακού τύπου, με την Τουρκία να ζητάει και τα ρέστα για τα… καταπατημένα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ