Νομοσχέδιο για συγκεντρώσεις: Εκτός γραμμής ΚΙΝΑΛ ο Παπανδρέου – Οι συναντήσεις και το παρασκήνιο

Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από το βήμα την απόσυρσή του και το χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό με την τοποθέτησή του αυτή να βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, όπως αυτή εκφράστηκε από την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Η κα. Γεννηματά μετά την υιοθέτηση των αλλαγών που ζήτησε το κόμμα της, τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου επί της αρχής. Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του, κατέστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Το νομοσχέδιο περιόριζε και περιορίζει το δικαίωμα στις συναθροίσεις. Δυναμιτίζει το κλίμα, οδηγεί σε διχαστικές αντιπαραθέσεις. Υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς εργαζομένων. Παρά τη διάθεση Γεννηματά να επιδιώξει εποικοδομητική στάση, το νομοσχέδιο παραμένει αντιδημοκρατικό. Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι βασικό κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε εξουσία να σταματήσει ακόμα και μια ειρηνική διαδήλωση, ακόμα και μια συγκέντρωση ενός κόμματος. «Δίνονται υπερεξουσίες, δίνεται κίνητρο στους μπαχαλάκηδες, δίνεται λόγος στους προβοκάτορες να ποινικοποιήσουν μια ειρηνική διαδήλωση», ανέφερε.

Το παρασκήνιο

Πριν απ’ αυτή την ομιλία, βέβαια, υπάρχει πολιτικό παρασκήνιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά προκειμένου να συζητήσουν για το επίμαχο νομοσχέδιο και σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, δεν έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του.

Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες έχει συνεδριάσει αρκετές φορές το συντονιστικό όργανο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, όπου εκφράστηκαν αρκετές διαφορετικές απόψεις από στελέχη όπως ο Χάρης Καστανίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Ανδρέας Πουλάς και ο Γεώργιος Μουλκιώτης. Τελικά αποφασίστηκε το κόμμα να ψηφίσει ΝΑΙ επί της αρχής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ